Цветанов: Правителството трябва да изпълни мандата си в името на България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6821936 www.24chasa.bg
Цветан Цветанов Снимка: Архив

Правителството трябва да изпълни 4-годишния си мандат в името на България. Това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов в словото си при откриване на новата сесия на Народното събрание. Той разкритикува остро БСП и президента.

От началото на 2018 г. ударихме ново дъно. Заради целта да бъде дискредитирано европредседателството, отляво заложиха на мрачна посока, каза Цветанов. Играта със страховете не може да е позитивна, който подхранва страховете не може да бъде успешен управляващ, а успешен опозиционер, обяви той. И призова опозицията да подкрепи успехите на европредседателството ни, а не да го саботира.

Израз на политическа неадекватност е да се иска повече светлина във време, в което страната ни е под прожекторите на Европа, коментира Цветанов изказването на президента Румен Радев в понеделник. Прожекторите са включени и е време да видите направеното, обърна се задочно той към държавния глава. Изкушаваме се да си пожелаем вашите амбиции с БСП да не минират членството ни в ЕС и НАТО, допълни Цветанов по адрес на Радев.

Амбицирани сме на срещата на върха на ЕС през май да приемем декларация от София, в която подробно да бъдат разписани инфраструктурните обекти за региона. Правим всичко за по-добър диалог за европейска перспектива в региона, каза Цветанов. Той отчете направеното по време на българското председателство и като най-голям успех посочи е срещата ЕС - Турция в "Евксиноград".

България се доказа като отговорен партньор. Проведоха се 1000 срещи в Брюксел, София и Страсбург, отчете Цветанов.

Шефът на ПГ на ГЕРБ изброи и свършеното от правителството и управляващото мнозинство. Успяхме 22 хиляди деца да бъдат върнати в образователната система, увеличени бяха учителските заплати.

Заради интереса към програмата за санирането ще бъдат изработени изцяло нови правила за нейното продължаване.

Ще бъдат променени 50 закона и над 70 подзаконови нормативни актове

3,9% запазване на икономическия ръст за тази година и 4% през 2019 г., отчете още Цветанов. Така щяло да има възможност се изпълни намерението на управляващите на минималната работна заплата от 510 на 560 през 2019 г., на 610 от 2020 г., на 650 от 2021 г.

7500 граждани са посетили парламента от старта му до момента и това било рекорд.