Участието ни в изграждането на терминал за природен газ в Гърция е стратегическо

https://www.24chasa.bg/novini/article/6822810 www.24chasa.bg

Българското участие в проекта за изграждане на терминал за втечнен природен газ край Александруполис е стратегически важно за диверсификацията и сигурността на енергийните доставки. Това е казала министърът на енергетиката Теменужка Петкова на среща с министъра на околната среда и енергетиката на Гърция Йоргос Статакис, съобщиха от Министерството на енергетиката.

Двамата са обсъдили актуалния статус на проекта за LNG терминал и напредъка на реализацията на междусистемната връзка Гърция-България.

Министър Петкова е запознала гръцкия си колега с резултатите от дейността на работната група, която анализира възможностите за българско участие в проекта за терминал. Двамата са се съгласили, че това участие е от ключово значение както за страната, така и за региона на Югоизточна Европа. "Синергията на този проект с изграждането на междусистемната връзка Гърция-България ще съдейства за сигурността и диверсификацията на енергийните доставки", е подчертала Петкова.

Българският енергиен министър е запознала своя гост и с напредъка по реализацията на интерконектора Гърция-България. Тя е уверила министър Статакис, че българската държава е предприела всички необходими действия за успешното завършване на проекта в предвидения времеви график.

В момента са в ход процедурите за избор на доставчик на тръбите и на инженер-консултант. По първата от тези процедури участват десет кандидати от различни континенти, което е знак за оценката, която бизнесът дава на перспективността на проекта. Предстои до края на април да станат известни участниците, допуснати до втория кръг на състезанието, а изпълнителят да бъде избран през юни. Стремежът и на двете страни е реалното строителство на връзката да започне през юни, така че тя да влезе в търговска експлоатация през 2020 година, уточниха от енергийното министерство.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Част от ул.Иван Вазов, която в момента е в ремонт бе превърната в импровизиран тенис корт от група ентусиасти. Игрището се намира в непосредствена близост до къщата-музей на великият писател центъра на София. снимка: Мариа

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,