Участието ни в изграждането на терминал за природен газ в Гърция е стратегическо

https://www.24chasa.bg/novini/article/6822810 www.24chasa.bg

Българското участие в проекта за изграждане на терминал за втечнен природен газ край Александруполис е стратегически важно за диверсификацията и сигурността на енергийните доставки. Това е казала министърът на енергетиката Теменужка Петкова на среща с министъра на околната среда и енергетиката на Гърция Йоргос Статакис, съобщиха от Министерството на енергетиката.

Двамата са обсъдили актуалния статус на проекта за LNG терминал и напредъка на реализацията на междусистемната връзка Гърция-България.

Министър Петкова е запознала гръцкия си колега с резултатите от дейността на работната група, която анализира възможностите за българско участие в проекта за терминал. Двамата са се съгласили, че това участие е от ключово значение както за страната, така и за региона на Югоизточна Европа. "Синергията на този проект с изграждането на междусистемната връзка Гърция-България ще съдейства за сигурността и диверсификацията на енергийните доставки", е подчертала Петкова.

Българският енергиен министър е запознала своя гост и с напредъка по реализацията на интерконектора Гърция-България. Тя е уверила министър Статакис, че българската държава е предприела всички необходими действия за успешното завършване на проекта в предвидения времеви график.

В момента са в ход процедурите за избор на доставчик на тръбите и на инженер-консултант. По първата от тези процедури участват десет кандидати от различни континенти, което е знак за оценката, която бизнесът дава на перспективността на проекта. Предстои до края на април да станат известни участниците, допуснати до втория кръг на състезанието, а изпълнителят да бъде избран през юни. Стремежът и на двете страни е реалното строителство на връзката да започне през юни, така че тя да влезе в търговска експлоатация през 2020 година, уточниха от енергийното министерство.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Актьорът от трупата на Народния театър Дарин Ангелов се разхожда сънен, разгърден, брадясал и със рошава коса из центъра на София, видя "България Днес". Артистът, който пред време скочи от сцената, за да спаси зрител от първия ред, който си бе глътнал езика, явно не се притеснява за прическата си, която гримьорите от театъра така или иначе ще

10 хиляди евро на месец ще бъде заплатата на новия старши треньор на "Левски" Георги Дерменджиев. Това научи "България Днес" от свои източници. Парите са двойно по-малко в сравнение със сумата, под която се подписваше напусналият сръбски наставник Славиша Стоянович. Той и "сините" се разделиха по взаимно съгласие след разговор с новия

Тази сутрин рано сутринта наблюдавахме явлението пълно лунно затъмнение. Явлението  се дължи на навлизането на Луната в земната сянка и специфичното пречупване на светлината което придава на Луната червен отенък и заради това носи името "Кървава Луна". Следващото пълно лунно затъмнение, което ще се вижда от Европа, ще е на 16 май 2022 г.