България и още 15 страни от ЕС правят суперкомпютър (Видео, снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6823623 www.24chasa.bg
СНИМКА: Кристина Кръстева

Професори - световни светила, дойдоха в София. Ще сме лидерът на региона

Машините ще се използват за ранна диагностика и лечение на диабет и рак

България и още 15 страни от ЕС стартират предприятие EuroHPC за създаване на европейски суперкомпютър. Той ще даде огромен тласък в медицината, сигурността и транспорта.

Това обяви европейският комисар по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел на конференция “Формиране на дигитално бъдеще на Европа: високопроизводителни изчисления за научни и промишлени приложения”, организирана от ЕК и Министерството на образованието. Форумът се проведе в НДК в рамките на програмата на българското председателство на Съвета на ЕС.

1 милиард евро е

финансирането,

осигурено за инициативата до 2020 г. От 2021 до 2028 г. мощностите ще се увеличат. Европа ще има своя суперкомпютър през 2023 г., уточни ресорният еврокомисар Габриел.

“Доста безнадеждно на пръв поглед сме изостанали, но пък със своите традиции в тази сфера - от Джон Атанасов до десетките български деца, които печелят и се връщат от олимпиади в света с медал, имаме огромен потенциал. Така че с отделените средства, с тези регионални центрове, с тези мощни процесорни системи, които ще бъдат изграждани - и ние имаме опит в това, с водещото начало на Германия и Франция като високотехнологични нации можем да се обединим и да се върнем обратно, където сме били. Следващите години нациите, континентите, държавите, икономиките, които разполагат с такива суперкомпютри - рязко ще надминат останалите.” С тези думи Борисов приветства инициативата EuroHPC като приоритет и плановете, според които страната ни се превръща в регионален лидер в областта.

Премиерът постави амбициозната цел, след като еврокомисар Габриел отчете пред форума, че докато преди 6 г. 4 от 10-те най-бързи компютъра на планетата са били в Европа, в момента Старият континент е извън десетката. “Ангажираме се да променим бързо това, за да не се обработва другаде информацията (в държавите със суперкомпютър - САЩ, Япония и Китай - б.а.), и да не губим инвеститори”, аргументира Габриел колко е важно EuroHPC. По разчети на Брюксел в момента заради недостатъчните изчислителни мощности в ЕС има 350 000 незаети щата, които след 2 г. ще са вече 500 хиляди, т.е. половин милион души ще намерят работа благодарение на суперкомпютрите. Първо ЕС стартира с два такива, които постепенно ще се увеличават и ще се ползват на принципа на преотдаването. Половината време ще се използва от Брюксел, а останалата - от страните, участващи в проекта, по дялове, съответстващи на паричната им вноска.

Изключително важно е приложението на суперкомпютъра в повишаване качеството на здравеопазването. Благодарение на анализите му ще се осигурява ранна диагностика на онкологични и на автоимунни заболявания, а също на диабет. Това ще става чрез анализ на ДНК за часове и дори за минути и чрез индивидуално дозиране на лекарствата. Ще се прави

прецизен анализ

на мозъка

На форума в София дойдоха светилата в областта проф. Катрин Амунтс и проф. Томас Липерт, директор на Института за авангардни симулации и ръководител на суперкомпютърния център в град Юлих.

Да поръчаме и да купим високопроизводителните машини, да ги използваме в пълния им потенциал и това да става с европейска технология - това са стъпките в тази посока, обясни Габриел. И увери, че достъп до високопроизводителните машини ще има всеки - от академичните среди и администрацията до малките и средните фирми, каквито са 99% от предприятията в Европа и които създават 2/3 от работните места в общността. Вече не е нужно всеки да открива топлата вода от своя ъгъл, информацията ще е на едно място, каза метафорично Габриел.

Само преди месец ЕК е избрала производител на европейски микропроцесор. Ще се правят пилотни центрове за високопроизводителните предприятия. “През май ще предложа амбициозна дигитална стратегия, включваща изкуствен интелект и киберсигурност”, обяви още еврокомисар Габриел. Тя изтъкна, че суперкомпютърът е изключително важен за сигурността и криптираните комуникации.

“Днес всеки ден се сблъскваме с кибератаки”, подчерта Борисов. И напомни, че докато ние сме строили депа и пречиствателни станции, други са направили превозни средства, които се управляват сами.

Присъствието на всички днес е показателно за доверието и че страната ни е лидер в областта, каза еврокомисарят.

Очаквайте новини в голямо интервю с еврокомисаря Мария Габриел - в утрешния брой на "24 часа" и на сайта.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Филм за изверга Костадин Костов, претрепал по особено жесток начин съпругата си Гергана, засне британската телевизия "Скай". Документалното видео е част от поредицата "Как залових убиец" на телевизията. Серията за българския касапин е излъчена преди няколко дни. В нея телевизионният екип проследява минута по минута работата на десетките ченгета от

Голямата звезда на "Левски" Габриел Обертан плаши здраво тима на "Лудогорец". Двата претендента за титлата излизат в директен сблъсък днес. Мачът е от 20,00 часа на стадион "Лудогорец Арена". В Разград се очертава да бъде като на война. Цената е висока - първото място в Първа професионална лига. "Сините" от София са водачи в класирането с две

16-годишната Нора Недкова връхлетяла като ураган шоумена Киро Скалата. Скандалната Мис Плеймейт искала да се докосне до хайлайфа още на млади години и търсела всяка възможност за изява под прожекторите. Красавицата използвала всички женски хитрости, за да се хареса на бившия участник във "ВИП брадър".