Забраниха на туроператори да вдигат цени

https://www.24chasa.bg/novini/article/6824815 www.24chasa.bg
Шефът на икономическата комисия Петър Кънев СНИМКА: Румяна Тонeва

Туроператорите няма да имат право да увеличават цената на пакети, ако не е разписана предварително такава клауза в договора. Това предвиждат окончателно приети промени в Закона за туризма. Срокът за уведомяване на пътниците при повишаване на цената е минимум 20 дни преди пътуване. За нарушение ще се налага глоба от 500 до 3000 лв.

Измененията позволяват и прехвърляне на договор за пътуване от едно лице на друго след предизвестие на организатора в 7-дневен срок преди началото му.

500 000 лв. е минималната задължителна застраховка за туроператор, който предоставя пакети с включен чартърен полет.

Предвижда се възможност за проверки от Министерството на туризма на лица, които извършват услуги, а при установените нарушения и за налагане на наказания. Ще се изпращат протоколи и до Комисията за защита на потребителите.

Намалява се административната тежест, като отпадат 19 вида документи, които досега са били изисквани на хартиен носител.

С промените Министерството на туризма става централно звено за контакт с останалите държави от ЕС във връзка с предоставянето на туристически услуги.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Актьорът Тончо Токмакчиев е баш дядо, видяха топпапараците на "България Днес". Дъщерята на комика Таня, която живее със семейството си в Испания, се е прибрала за малко в България. По този повод щастливият кукувец гордо разходи 11-месечния си внук в столицата. Компания му правеха жена му и дъщеря му,

Проблеми с киберсигурността и хакерските атаки изпитва Светия Синод, установи проверка на "България Днес". В момента един от официалните сайтове на митрополитите рекламира епилация на краката на китайски език, а друг предлага почивка в Румъния на английски. От своя страна ръководството на Софийската епархия предупреди за измами свързани с

Не успя да подкрепи каузата за промени в закона Ще нарежа убиеца на Криси с бръснарско ножче, заканва се баба Милка на протест за справедливо наказание Влошено здраве спря майката на зверски изнасилените и убити сестри Росица и Христина Белнейски да се включи в протест срещу намаляване на присъдите на жестоките престъпници срещу самопризнания.