Забраниха на туроператори да вдигат цени

https://www.24chasa.bg/novini/article/6824815 www.24chasa.bg
Шефът на икономическата комисия Петър Кънев СНИМКА: Румяна Тонeва

Туроператорите няма да имат право да увеличават цената на пакети, ако не е разписана предварително такава клауза в договора. Това предвиждат окончателно приети промени в Закона за туризма. Срокът за уведомяване на пътниците при повишаване на цената е минимум 20 дни преди пътуване. За нарушение ще се налага глоба от 500 до 3000 лв.

Измененията позволяват и прехвърляне на договор за пътуване от едно лице на друго след предизвестие на организатора в 7-дневен срок преди началото му.

500 000 лв. е минималната задължителна застраховка за туроператор, който предоставя пакети с включен чартърен полет.

Предвижда се възможност за проверки от Министерството на туризма на лица, които извършват услуги, а при установените нарушения и за налагане на наказания. Ще се изпращат протоколи и до Комисията за защита на потребителите.

Намалява се административната тежест, като отпадат 19 вида документи, които досега са били изисквани на хартиен носител.

С промените Министерството на туризма става централно звено за контакт с останалите държави от ЕС във връзка с предоставянето на туристически услуги.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Приближен на сочения за наркобос Виктор Боцев-Джуката отърва панделата! Георги Златков призна, че е участвал в бандата на Джуката за разпространение на дрога, сключи споразумение с прокуратурата и се размина с 2 години условно с 4-годишен изпитателен срок, научи "България Днес". Според прокуратурата Виктор Джуката е ръководил бандата между май и

Силвия Кацарова е съвестен сметкоплатец! Естрадната певицата стриктно следи плащането на задълженията си. Преди дни беше забелязана в офиса на мобилен оператор да се издължава за телефон, интернет и телевизия. Кацарова бе една от малкото клиентки, които си тръгнаха с усмивка, след като джобовете й олекнаха.

Божигол чуква 33 г. с баджанака, Лозанова също идва на празника на бившия, татуира си името на вратаря 33 години празнува днес новата звезда на "Левски" Валери Божинов. "България Днес" научи от отлично запознати източници, че нападателят няма да прави шумен купон. Божигол ще посрещне Христовата възраст у дома.