Война ГЕРБ срещу БСП и Радев на съвета, Нинова плаши със съд (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6825008 www.24chasa.bg
Държавните мъже и жени на “семейна снимка” преди заседанието СНИМКИ: РУМЯНА ТОНЕВА

Цветанов: Президентът предложи позиция, изводите от която значат излизане от ЕС и НАТО

Не е вярно, и премиерът не споделя това, твърди соцлидерката

Война ГЕРБ срещу БСП и Радев на съвета, Нинова плаши със съд (Обзор)

С изключително остър тон и заплахи за съд завърши вчерашният Консултативен съвет по национална сигурност, свикан от президента Румен Радев. Съветът трябваше да обедини позициите на правителството, президента и парламента за заплахите за националната сигурност на България заради войната в Сирия и конфликтите на Балканите.

Обща позиция бе обявена, но минути след като президентът Радев я изчете, председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов го обвини, че е

оправдал

най-лошите

опасения

и иска излизане на България от НАТО и ЕС. Все пак накрая Радев приел възраженията на Цветанов, премиера Бойко Борисов, външната министърка Екатерина Захариева и лидера на ДПС Мустафа Карадайъ.

“Много бих искал президентската институция да представи становището, по което дискутирахме. Ако ви бъде представена черновата, ще видите, че сме прави в изводите, които сме правили чисто политически, и предположенията, които могат да бъдат направени.

Ако бяхме приели предложенията на президента и неговия екип, трябваше просто да излезем и да кажем пред вас, че започваме стъпки за излизане от НАТО и ЕС. Хубаво е, че имаше разум и спонтанност от външния министър, и мен и други колеги. Изключителна подкрепа на евроатлантическата ориентация изразиха от ДПС”, заяви Цветанов на излизане.

Заплахата за

членството на

България в НАТО

и ЕС била в

думите от

въведението

на предложената от президентството позиция на КСНС, обясни Цветанов.

“В тези думи имаше тревожност и непоследователност в заявените години наред позиции, откакто България е член на НАТО и ЕС. Ние искаме България да остане в ЕС, да бъдем в НАТО и да си гарантираме националния интерес и защитата на България. Въведението, предложено от президента Радев, означаваше започване на излизане от ЕС. Не буквално, но с подобни изводи”, заяви още Цветан Цветанов. Той критикува и лидера на “Атака” Волен Сидеров, който не присъства на КСНС, защото е в анексирания от Русия полуостров Крим. Определи го като несериозно.

Не е имало

изказване за

излизане

от ЕС и НАТО. В никакъв случай, категорична бе обаче соцлидерката Корнелия Нинова.

Това не е чернова, винаги президентът дава проект за декларация от дискусията, обясни тя. И разказа, че в началото бил направен много подробен анализ за ситуацията в света и региона. Беше много дълго, затова го съкратихме - да си спестим разказвателния характер на декларацията, обясни още Нинова.

Това е лично мнение на Цветанов, настоя тя. Описа разговора като съвсем спокоен, била изненадана от говоренето на шефа на ПГ на ГЕРБ. От поведението на премиера Бойко Борисов и на външния министър Екатерина Захариева не останала с впечатление, че не споделят тезата на Цветанов за някакви искания в президентския документ за излизане от НАТО.

Нинова отправи заплаха за съд към Цветанов. Тя разказа, че по време на заседанието Цветанов си “позволи отново да отправи обвинения като тези от трибуната”.

Внушението за разделение между европейски и антиевропейски партии е лъжа и манипулация и не го приемаме, категорична бе Нинова. “За внушението му, че БСП или президентската институция работят за чужди интереси, му казах:

Нека това да е

последният път,

в който го

произнася,

защото това е престъпление и ще си носи отговорност. Внушението му минава всякакви граници и за подобни клевети се носи отговорност”, предупредила Нинова Цветанов.

В крайна сметка след близо 5 часа заседание политическите лидери и ресорните министри и шефове на служби заключиха, че

сериозни заплахи

за националната

сигурност от

ситуацията в

Сирия няма

Четири са били представените на заседанието доклади. Вицепремиерът Екатерина Захариева запознала участниците в съвета с външната среда за сигурност и рисковете за България.

“Противопоставянето между държавите в региона и конфликтите в Близкия изток и Украйна като източници на заплаха за националната ни сигурност” била темата, по която докладвал шефът на разузнаването Драгомир Димитров. А началникът на “Военна информация” Светослав Даскалов говорил за модернизация на въоръжените сили на съседните страни.

Вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов докладва за актуалното състояние на армията и “необходимите мерки във връзка с новите предизвикателства”. (Какво реши КСНС за модернизацията и разходите за отбрана - виж долу.)

Разминаване в две решения на кабинета за 100 млн. лв. догодина

Правителството се ангажира да актуализира средносрочната бюджетна прогноза за периода 2019-2021 г. с цел повишаване на разходите за отбрана до 2024 г. на 2% от БВП в срок до октомври 2018 г. До юли пък се очаква ускоряване на проектите за модернизация на армията.

Това са две от 5-те мерки, записани в решението на КСНС при президента. Румен Радев обясни, че в хода на дискусиите е било установено разминаване между Средносрочната бюджетна прогноза за периода 2019-2021 г., приета от правителството в сряда, и Националния план за повишаване на разходите за отбрана на 2% от БВП до 2024 г.

Затова била гласувана специална точка за промяна на бюджетната прогноза. “Ако това не стане, продължаваме да излагаме на риск и без това тревожната тенденция за отлив от въоръжените сили, недокомплект, невъзможност за поддържане на техниката и водене на нормална бойна подготовка”, обясни президентът.

Разминаването води до това, че само през 2019 г. на военните няма да им достигат 100 млн. лв., стана ясно от думите на военния министър Красимир Каракачанов и лидера на “Воля” Веселин Марешки.

До септември правителството трябва да преразгледа плановете на МО за преодоляване на недостига на личен състав и набелязване на конкретни мерки за пресичане на отлива от въоръжените сили, както и разработването на финансово осигурен план за ремонт на старата техника.

В момента армията може да изпълнява задълженията си по отбраната на страната ограничено, заяви президентът Радев. Той критикува управляващите, че са забавили модернизацията и влагат пари в морално остаряла техника. Министър Каракачанов обаче обясни, че няма как старите МиГ-29 да не бъдат ремонтирани.

Цветан Цветанов, лидер на депутатите от ГЕРБ, пък припомни анкетната комисия за изтребителите, която установила пропуски при решението, взето от служебното правителство на Румен Радев.

Соцлидерката Корнелия Нинова напомни позицията на БСП против увеличаването на разходите за отбрана рязко до 2% от БВП.