Каракачанов за документа, който скара Цветанов и президента: Анализ беше, без конкретика

https://www.24chasa.bg/novini/article/6825655 www.24chasa.bg
Красимир Каракачанов СНИМКА: Архив

"Чернови може да има всякакви. Важното е да има документи, които да не са анализи. Документът, за който говорим беше с аналитична част и тя не влезе в документа, който беше съгласуван". Така вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов коментира черновата за консултативния съвет, за която председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че ако не е била проработена и е била приета, е трябвало да започнем "стъпките по излизане от Европейския съюз и НАТО".

"На консултативен съвет при президента би следвало да се излиза с конкретни неща, а не да се излиза с геополитически анализи. На самия съвет го направиха и службите за сигурност и ДАР, ДАНС. Геополитическите анализ бяха техен приоритет. Разбира се в изказванията на участниците също имаше геополитически оценки. Но в документа, който излезе не беше необходимо да има такива анализи. Не искам да коментирам дали са били критики към нашите партньори или не са били" посочи Каракачанов.

Противопоставяне между част от ГЕРБ и президента съществува, каза още Каракачанов. Той обясни, че консултативният съвет е имал и бурна и спокойна част. В крайна сметка след споровете се ражда истината и излязохме с един документ, който е важен, допълни виципремиерът.

По рано през деня от ДПС пък повдигнаха въпроса за участието на коалиционния партньор и лидер на "Атака" Волен Сидеров в икономически форум в Крим, където според тях той е правил "евроскептични" изказвания.

"Не знам какво точно е казал г-н Волен Сидеров, но всеки един гражданин и един политик има право на собствено мнение. Контекстът си го съобразява всеки, който прави изказването", заяви вицепремиерът.

"Темата с Крим е много дълга тема и тя няма как да бъде обсъдена само с една декларация "за" или "против". Все едно да говорим за темата Македония и да искате отговор в едно изречение. Темата Македония е много дълга и тежка в исторически план. Така и ситуацията с руснаците и полуостров Крим е и политически проблем. Не ме карайте да давам политически отговор на нещо такова. Това ще бъде един въпрос подобен на 20, които ще седят в графата на ООН - замразени и нерешени", заключи Каракачанов.