Стойка срещу кражба на велосипеди победи в “БАКБ Предизвикателство”

https://www.24chasa.bg/novini/article/6825812 www.24chasa.bg
Божидар Христов спечели голямата награда със своята заключваща стойка за колелета. СНИМКА: Пиер Петров

Голямата награда е 20 000 лв., осигурени изцяло от Българо-американска кредитна банка

Сигурно решение срещу кражба за тези, които пътуват с велосипед до работното си място, предлага Божидар Христов - победителят в първото издание на “БАКБ Предизвикателство”. Финалът на инициативата бе на 19 април в галерия “Сан Стефано” в София.

Проектът Streebl, спечелил голямата награда от 20 хил. лв., представя иновативна стойка за колелета, която едновременно заключва предната и задната капла, както и рамката, и работи с карта и мобилно приложение. Изпълнителният директор на фирмата Божидар Христов и техническият директор Боян Христов ще използват финансирането за производство и развитие на стойките.

Конкурсът “БАКБ Предизвикателство” се организира от Българо-американската кредитна банка в партньорство с център “Ринкър” и фондация BCause. Той подкрепя зелени бизнес инициативи, целящи природосъобразност и устойчиво развитие. Идеи от 21 населени места участваха в надпреварата, като бяха групирани в пет категории: “зелени” продукти, процеси, технологии; ефективно използване на суровини материали и рециклиране; устойчиво земеделие; туризъм, развиван по устойчив начин; “зелени” иновации.

От всички проекти 13 завоюваха мястото си в акселератора, който им предостави обучение в продължение на 3 месеца, а 12 достигнаха до финала.

Журито избра трима големи победители. В него участваха председателят на Надзорния съвет на БАКБ Цветелина Бориславова, главният изпълнителен директор Илиан Георгиев, председателят на Управителния съвет Васил Симов, ръководителят на отдел “Европейски програми и финансови институции” Емил Величков, управителят на “Медийна група България” Венелина Гочева и изпълнителният директор на фондация BCause и център “Ринкър” Елица Баракова.

Освен голямата награда от 20 хил. лв. бяха връчени още две - по 3 хил. и 2 хил. лв., финансирани изцяло от БАКБ. Всеки един от тримата победители получава и менторска подкрепа.

Второто място бе за Сабина и Божидар Максимови и проекта им ЗЕРА. Тяхната мисия е да сложат край на пластмасовия отпадък, затова предлагат чаши за многократна употреба, които да се използват на масови събития. Те могат да бъдат брандирани, а след използването - измити.

Мина Варджиева спечели третото място със Заралийска занаятчийска работилница за млечни продукти. Тя организира обучения и демонстрационни производства на ръчен кашкавал, бяло сирене в дървен калъп, катък, бутано домашно масло, кисело мляко, алчак.

“Зеленото е цветът на живота. Тази древна мъдрост носи и сега силата, съдържаща се във всяка една иновация.”

БАКБ е обявена за “зелена” банка от дълго време, ние кредитираме зеления бизнес и стигнахме до момента, в който направихме този успешен проект. Уверявам ви, че ние сме готови да продължим работата на всеки един от вас и да кредитираме всяка една зелена идея”, обърна се Цветелина Бориславова към всички участници в конкурса.

“Истинско удоволствие е да видя на страниците на нашия вестник “24 часа” част от историите ви. Искам да ви поканя да участвате и в нашия конкурс “Големите малки”, който подкрепя малкия и средния бизнес. Знам, че някой от вас ще спечели голямата награда - безплатна реклама в нашите издания на стойност 10 хил. лв.”, заяви и Венелина Гочева, управител на “Медийна група България.”

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

По дантелени черни чорапи, високи токове, шлиферче, което едва прикрива задните й части, и разкопчана до пъпа блуза се пусна Мара Отварачката из софийските улици. Певицата беше помъкнала със себе си чанта с гримове и помади, с които явно не се разделя. Очакваме скоро Мария да тръгне съвсем без дрехи.

Нападателят на "Кротоне" Макси Лопес се отърси от омразата към Мауро Икарди. Той протегна ръка за помирение към бившия си най-добър приятел, който преди няколко години му открадна съпругата. Фаталната Уанда Нара изневери, а по-късно и заряза мъжа си заради авера му. Оттогава Лопес бе в непрестанна война с двамата предатели

Лошите новини за мениджъра на "Манчестър Юнайтед" Оле Гунар Солскяер нямат край. "Червените дяволи" са в невиждана от години криза, а сега се яви пореден проблем. Вратарят Давид де Хеа се контузи по време на евроквалификацията на Испания срещу Швеция (1:1) във вторник вечерта. Стражът получи мускулна травма на "Арена Солна" при опита си да изчисти