Стойка срещу кражба на велосипеди победи в “БАКБ Предизвикателство”

https://www.24chasa.bg/novini/article/6825812 www.24chasa.bg
Божидар Христов спечели голямата награда със своята заключваща стойка за колелета. СНИМКА: Пиер Петров

Голямата награда е 20 000 лв., осигурени изцяло от Българо-американска кредитна банка

Сигурно решение срещу кражба за тези, които пътуват с велосипед до работното си място, предлага Божидар Христов - победителят в първото издание на “БАКБ Предизвикателство”. Финалът на инициативата бе на 19 април в галерия “Сан Стефано” в София.

Проектът Streebl, спечелил голямата награда от 20 хил. лв., представя иновативна стойка за колелета, която едновременно заключва предната и задната капла, както и рамката, и работи с карта и мобилно приложение. Изпълнителният директор на фирмата Божидар Христов и техническият директор Боян Христов ще използват финансирането за производство и развитие на стойките.

Конкурсът “БАКБ Предизвикателство” се организира от Българо-американската кредитна банка в партньорство с център “Ринкър” и фондация BCause. Той подкрепя зелени бизнес инициативи, целящи природосъобразност и устойчиво развитие. Идеи от 21 населени места участваха в надпреварата, като бяха групирани в пет категории: “зелени” продукти, процеси, технологии; ефективно използване на суровини материали и рециклиране; устойчиво земеделие; туризъм, развиван по устойчив начин; “зелени” иновации.

От всички проекти 13 завоюваха мястото си в акселератора, който им предостави обучение в продължение на 3 месеца, а 12 достигнаха до финала.

Журито избра трима големи победители. В него участваха председателят на Надзорния съвет на БАКБ Цветелина Бориславова, главният изпълнителен директор Илиан Георгиев, председателят на Управителния съвет Васил Симов, ръководителят на отдел “Европейски програми и финансови институции” Емил Величков, управителят на “Медийна група България” Венелина Гочева и изпълнителният директор на фондация BCause и център “Ринкър” Елица Баракова.

Освен голямата награда от 20 хил. лв. бяха връчени още две - по 3 хил. и 2 хил. лв., финансирани изцяло от БАКБ. Всеки един от тримата победители получава и менторска подкрепа.

Второто място бе за Сабина и Божидар Максимови и проекта им ЗЕРА. Тяхната мисия е да сложат край на пластмасовия отпадък, затова предлагат чаши за многократна употреба, които да се използват на масови събития. Те могат да бъдат брандирани, а след използването - измити.

Мина Варджиева спечели третото място със Заралийска занаятчийска работилница за млечни продукти. Тя организира обучения и демонстрационни производства на ръчен кашкавал, бяло сирене в дървен калъп, катък, бутано домашно масло, кисело мляко, алчак.

“Зеленото е цветът на живота. Тази древна мъдрост носи и сега силата, съдържаща се във всяка една иновация.”

БАКБ е обявена за “зелена” банка от дълго време, ние кредитираме зеления бизнес и стигнахме до момента, в който направихме този успешен проект. Уверявам ви, че ние сме готови да продължим работата на всеки един от вас и да кредитираме всяка една зелена идея”, обърна се Цветелина Бориславова към всички участници в конкурса.

“Истинско удоволствие е да видя на страниците на нашия вестник “24 часа” част от историите ви. Искам да ви поканя да участвате и в нашия конкурс “Големите малки”, който подкрепя малкия и средния бизнес. Знам, че някой от вас ще спечели голямата награда - безплатна реклама в нашите издания на стойност 10 хил. лв.”, заяви и Венелина Гочева, управител на “Медийна група България.”

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Споразумение! Тази дума огласяше вчера спецсъда по делото срещу сина на изчезналия Йоско Костинбродския – Иван, и още 17 души за бандата за наркоразпространение и подготовка на убийства на разследващи. По-голямата част от подсъдимите са навити да се признаят за виновни и да сключат сделка с прокуратурата за смешно ниски наказания,

Репликата "Има Господ" стана един от мотивите на съда да отстрани от поста му шефа на НОИ в Силистра Милен Пенчев! Думите са изречени от съпругата на Пенчев - Силвия, майка на поп звездата Тита. Религиозната констатация е отправена от Силвия към служителката Костадинка Андонова на работното й място в края на март и е чута от други чиновници.

Иван Бандаловски се прояви като прилежен гражданин, събирайки грижливо в найлоново пликче отпадъците си и изхвърляйки ги в контейнер, видя "България Днес". Облечен спортно и с повдигнат крачол, вероятно за да се вижда по-ясно една от татуировките на крака му, футболистът чинно отиде до кофата за смет.