Рунд втори! За какво се карат президентът и Цветанов (Обзор, видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6826524 www.24chasa.bg
Заседанието на КСНС в четвъртък обсъди заплахите за националната сигурност. СНИМКА: Румяна Тонeва

24 часа война на думи след съвета по сигурността

Двете страници аналитична част от документа, за който се карат, всъщност бяха излишни и паднаха, обяви пък Каракачанов

Работи ли президентът за отдалечаването на България от евро-атлантическите ценности и кой как тълкува проекта на решение, който екипът му предложил на участниците в Консултативния съвет по национална сигурност?

След близо 5-те часа дебати в четвъртък вечерта на КСНС войната на думи продължи и през следващите 24 часа. Президентът Румен Радев и лидерът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов се “обстрелваха” от тв ефира, кулоарите на парламента и дори от Монтана, където държавният глава бе на посещение.

Още в четвъртък вечерта - в 20,36 ч, от “Дондуков” 2 разпространиха опровержение на думите на Цветанов - на излизане от съвета той обвини Радев, че подготвил проект за декларация, с която работел за излизането на България от ЕС и НАТО.

Накрая бил приет текст, коренно различен от президентската чернова. Хората на Радев пуснаха въпросната “чернова” и обвиниха Цветанов в манипулация. (Виж думите, за които спорят, в точен цитат долу.)

На заседанието нямаше напрежение, разказаха присъствали. Такова се усетило едва когато се обсъждало отпадане на текстове. Управляващите изразили несъгласие с проруската насоченост, тъй като

в документа нямало и

дума срещу Башар Асад

и химическите атаки

в Сирия. Президентът пък се ядосал не толкова от атаките на Цветанов, а че отпаднали предложени от него тектове по настояване не само на политици, но и на шефове на специално служби.

Отделно премиерът Бойко Борисов влязъл ядосан на “Дондуков” 2, защото видял плакат с надпис “Борисов е агресор”. Какъв агресор съм аз, възмутил се той и обяснил, че е най-малко агресивен от всички.

Цветанов си напада по план, казал Борисов по адрес на заместника си в партията. Нямам план, казвам си позицията, контрирал лидера си шефът на депутатите от ГЕРБ. Цветанов единствен повтори пред медиите думите си, казани и вътре, разказаха присъствали на съвета.

“За всички е ясно, че президентът

гледа на Изток, че той

саботираше процеса за

модернизация

на армията”,

каза Цветанов и рано сутринта в петък пред bTV.

“Ако направите съпоставка с проекта, който беше прочетен от президента, и становището, пуснато по-късно, ще видите, че те говорят за позиция, която кореспондира с тази на Русия”, обясни той. Реакцията - както моята, така и тази на министъра на външните работи - беше спонтанна. Всички, които бяха там от президентството,

усетиха, че са

направили голям гаф,

допълни той.

Три часа по-късно откъм северозапад се получи остър отговор от Радев. “Неслучайно настоявам за по-добро образование. Явно г-н Цветанов по-трудно осмисля това, което чете. Но най-лесният начин да окарикатурим европейската идея е тя да се асоциира с хора, които от сутрин до вечер декламират някакви европейски ценности, без да са много наясно какво означават”, заяви президентът пред журналисти в Монтана.

“Аз търся винаги консенсус. Ако някой има някакви притеснения, да ги сподели - ще ги приемем. Ако някой има някакви други предложения, да ги сподели - ще ги приемем. Не мисля, че има нещо невярно в тази проектодекларация - нито за Сирия, нито за цялостната обстановка около нас”, каза Радев. “Не е достатъчно само да рецитираш: “Това е нашият евро-атлантически път”, но да бъдеш лоялен към тези съюзници”, продължи той. И разкритикува кабинета за разминаването в парите за отбрана между националния план и приетата средносрочна бюджетна прогноза.

Цветанов пък

обяви, че ще продължи да

критикува президента,

ако “Радев се отклонява от единствения ход за развитие за България”. “Моята работа като депутат е да изразявам мнение и да отстоявам евро-атлантическите ценности. Аз никога не съм приклякал, за да целувам ръка на представители на чужди вероизповедания”, включи се той и по адрес на вицепрезидента Илияна Йотова.

Цветанов припомни репортажи за Радев, направени в началото на президентската кампания, според които сред дарителите му има социално слаби лица. “Това е мрежа за тъмно финансиране на кампанията, която действително трябва да бъде осветлена и да видим на каква база БСП за взели решението да номинират Радев за президент. Не остават съмнения, че той е зависим от други държави”, отсече при участието си в bTV. Малко по-късно допълни тезата си в парламента: “Аз не ги виня, но от позициите, които заемат, всеки може да направи този извод. Подкрепят ли СЕТА и санкциите на Русия? Не да бъдем на Изток, а с ЕС и НАТО. Албания и Македония са също евро-атлантически ориентирани.” Тук Цветанов все пак бе по-предпазлив, тъй като журналистите го питаха как ще отвърне на заканата на Нинова да го съди заради внушения, че БСП и президентът работят за чужди интереси.

Все пак Цветанов призна смущението си от залитания към Москва и в редиците на управляващите. Пред парламентарните репортери коментира, че не е много редно Волен

Сидеров да празнува

рождения си ден в Крим

“Моята предизборна кампания отдавна е осветлена и всички документи са на сайта на Сметната палата. Ако някой трябва да се притеснява от миналото, това е най-вече г-н Цветанов”, контрира го президентът Радев.

Страстите накрая успокои вицепремиерът Красимир Каракачанов. “Консултативният съвет имаше и бурна, и спокойна част. Нормално е, все пак в спорове се ражда истината. Излязохме с един документ, който е важен, разбира се, в по-голямата част тежестта пада върху Министерството на отбраната”, каза той. На срещата се обсъдили и много от “старите теми” - нереализирани проекти, кой какви самолети харесва...

На въпрос дали е забелязал в черновата на документа антиевро-атлантически уклон, Каракачанов даде трети вариант за тълкуване - аналитичната част в 2 страници всъщност е била излишна и затова в голямата си част не съществува в съгласувания накрая документ. На КСНС трябва

да се излиза с конкретни неща,

а не да се правят

геополитически анализи,

обяви той.

В първоначалния документ присъстваше темата “Сирия”, но в малко по-различен аспект от този за химическите оръжия, който също от юридическа гледна точка е верен, обясни още министърът - “верен от гледна точка на това, че ударите са реализирани без санкция от Съвета за сигурност към ООН.” Но констатациите били ненужни.

“Не знам какво точно е казал г-н Сидеров, но всеки има право на собствено мнение. Контекстът си го съобразява този, който прави изказването”, коментира Карачанов изявленията на Сидеров, че Крим не бил анексиран.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Ето думите, които ги скараха

Въпреки декларираната победа над ИДИЛ конфликтът в Сирия се разраства. Нанесените удари по обекти от територията на Сирия от създадената ad hoc коалиция (САЩ, Великобритания и Франция) без резолюция на Съвета за сигурност на ООН покачват риска от ескалация на напрежението в региона. Отделно Турция провежда самостоятелна операция в Северна Сирия, Израел нанася въздушни удари по военни обекти на Сирия. Ситуацията се усложнява от действията на Руската Федерация и Иран, които имат свои контингенти и провеждат операции на територията на Сирия. Концентрацията на военна сила и нарастването на конфронтацията в региона покачват риска от глобален конфликт.

Конфликтът в Украйна остава неразрешен. Въпреки декларациите от участниците в конфликта за спазване на Споразуменията от Минск същите се нарушават системно.

Налице е трайно влошаване на средата за сигурност в близост до нашите граници. Увеличават се рисковете от дестабилизация в някои страни от Западните Балкани. Неразрешените противоречия между Сърбия и Косово водят до ескалация на напрежението в региона.

Териториалните спорове между членовете на Северноатлантическия алианс - Турция и Гърция, както и зачестилите нарушения на въздушното и морското пространство увеличават напрежението на Балканите. Противоречията между Турция и Република Кипър във връзка с кипърския въпрос, както и активното противопоставяне на Турция на геоложките проучвания в изключителната икономическа морска зона на Кипър се очертават като траен източник на заплахи и генерират рискове за стабилността в региона.

Членовете на съвета се консолидираха около позицията, че динамиката и липсата на ясни перспективи за трайно уреждане на конфликтите в близост до България изправят страната пред нови предизвикателства.

ДПС пита ГЕРБ какво прави партньорът Волен Сидеров в Крим

“ГЕРБ твърдят, че са евро-атлантици, а за коалиционен партньор имат явни евроскептици.” Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в кулоарите на парламента по повод участието на Волен Сидеров на икономически форум в Крим. Там лидерът на “Атака” обяви, че Крим не бил анексиран.

“Ние още от първия ден предупреждаваме, че тази власт е вредна за страната и за ориентацията ѝ”, заяви Карадайъ.

“Ситуацията в глобален и регионален план е динамична, тревожна, опасна”, описа той дебата на КСНС при президента. Но отказа да коментира войната на думи между Румен Радев и Цветан Цветанов.

Според лидера на ДПС това поведение на председателя на ПГ на ГЕРБ било опит да се прикрие поведението на Сидеров.