Кои владетели и писатели ще се появят в мрамор и бронз

https://www.24chasa.bg/novini/article/6826877 www.24chasa.bg

В София има 521 паметници и плочи. 9 души решават кой да е увековечен

Къде и какъв паметник или паметна плоча ще има в София, зависи от 9 души - членове на художествено-експертен съвет към Столична община.

С тяхното мнение се съобразяват всички следващи инстанции по одобряването на предложеното - обикновено от инициативни комитети. Тази година Столична община е обявила поръчка само за един паметник - на инж. Иван Иванов - кмета, превърнал София в европейски град.

Вчера стана ясно за идеята на

Национален комитет

начело с вицепремиера

Красимир Каракачанов за

паметник на хан Тервел

до НДК (виж 72-а стр.) Интересното е, че паметник на хан Тервел искат в Стара Загора - там ще бъде поне триметров. Междувременно “Боянският клуб” с почетен председател проф. Божидар Димитров на 6 февруари постави паметна плоча в чест на хан Тервел в градинката при баня “Мадара” с идеята там да има негов паметник.

“За това са паметниците Да си припомним значимото и важното. Паметници на Симеон Радев, Владимир Вазов при черквата “Св. Неделя”, на Софийските полкове, на Борис III, на ген Иван Колев са най-вероятни, защото преписките са сериозно аргументирани. Голям потенциал има за паметници на летището”, е мнението на зам.-кмета по културата на Столична община д-р Тодор Чобанов.

В съвета, който решава за паметниците, са проф. Николай Драчев – ректор на Националната художествена академия, Аделина Филева – директор на СГХГ, проф. Александър Кьосев – директор на Културния център на СУ “Свети Климент Охридски”, проф. Маргарита Ваклинова - археолог, Лъчезар Бояджиев - изкуствовед, Димитър Стоянович - сценарист, Боряна Димитрова - социолог, арх. Росица Пангарова - началник отдел “Градски дизайн и реклама”, Направление “Архитектура и градоустройство” на Столична община, арх. Евгения Кукушева - старши експерт, направление “Архитектура и градоустройство” на Столична община. Съветът е сравнително нов - от края на 2015 г. Функциите му са консултативни, но много важни.

Годишно се събират 5-6 пъти и разглеждат по 7-8 предложения -

предимно за паметни

плочи, по-рядко за

момументи

В много от случаите връщат преписките с препоръки - в тях има повече желание, отколкото реалност, а накрая през ситото се промъкват едва няколко идеи. Много от тях обаче “умират” по-късно поради липса на финансиране или изчерпване на ентусиазма на вносителите на идеята.

Предложението за поставяне на паметник трябва да съдържа:

4 1. Подробни мотиви за предлаганото действие;

4 2. Идеен проект на паметника или възпоменателният знак;

4 3. Предложение за мястото, на което да бъде поставен паметникът или възпоменателния знак;

4 4. Посочен източник на финансиране за изграждане, поставяне и поддръжка.

Художествено-експертният съвет изготвя мотивирано становище, а окончателното решение е в компетенциите на Столичния общински съвет.

В сайта на Регионалния исторически музей - София, има публичен електронен регистър на паметниците и художествените елементи в София. Според него в 24-те района на столицата има 96 паметника, 12 скулптури, 21 свободно стоящи елемента, 61 декоративни елемента тип паметен знак, 2 чешми, 329 паметни плочи - общо 521 обекта.

Няма да е пресилено да се каже, че

столицата е градът на

проф. Георги Чапкънов -

той има най-много паметници. Силно са представени и Ставри Калинов, Борислав Борисов, Данко Данков и др.

Почти няма нов паметник в последните години, около който да не е избухвал скандал или поне да не е имало оживен спор. Така се случи с този на цар Самуил в София и на цар Иван Страцимир във Видин, които светят - на единия очите, на другия - 3 кръста (и двата са на Александър Хайтов), на Георги Марков, на Светослав Лучников.

Любопитно четиво са протоколите на Художествено-експертен съвет към Столична община (те са публични). От тях можем да разберем как ще се промени (или не) обликът на столицата за години напред.

Ето някои примери:

l Паметникът на Джон Атанасов би могъл да бъде преместен от мястото си пред бившата Телефонна палата при съгласие на авторите, но не и в района на “Квадрат 500”, където е била първата идея - за предпочитане е Технопаркът, където има зала на негово име.

l Може да има паметник на българските горяни, но вносителите на идеята не са посочили аргументирано мястото. Връща се за допълнение.

l Дава се одобрение да се постави паметна плоча на дома на поета Константин Павлов.

l “Да” за паметник на Захарий Стоянов в градинката пред “Кристал”.

l Идеята за паметник на Евросъюза изисква обявяване на конкурс и публичен дебат.

l “Да” за паметна плоча за арх. Храбър Попов, но идеята да се сложи такава на къща, строена от проф. Тинтеров изисква по-добра аргументация.

l Все още е рано да се говори за пантеон на българските будители на мястото на мавзолея, още повече че там ще бъде поставена инсталацията “Бронзовата къща”. Зам.-кметът Чобанов е убеден, че мястото е подходящи за ефектни, но временни експозиции. И те минават през комисия.

Наскоро бе направена статистика, че 3000 паметника в България са разрушени, откраднати, претопени, осквернени, подменени. Но се поставят нови.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Една от най-сексапилните спортни журналистки Дилeтa Лeoтa не скри радостта си от осмата поредна титла на "Ювентус". Италианката отрази на живо победата с 2:1 над "Фиорентина", която и на практика донесе поредно скудето за "старата госпожа". "Прекрасно!", избухна Дилета и се снима край терена на "Алианц Стейдиъм" в Торино.

Руският полузащитник на "Валенсия" Денис Черишев, може да не играе до края на сезона. Той получи разтежение на дясното коляно при победата на "Валенсия" с 2:1 над "Бетис" като гост в неделя. 28-годишният руснак премина обстойни медицински прегледи вчера, които да покажат дали става въпрос наистина за разтежение, или за скъсване на връзки,

40-годишния футболист на "Вердер" (Бремен) Клаудио Писаро иска да остане поне още един сезон в клуба, признава самият той пред "Канал+" "След края на сезона ще седнем с ръководството и ще решим за бъдещето ми. Самият аз още не знам. Имаме сили да играем на финала за Купата", коментира Писаро. Евентуален двубой за трофея би бил негов девети.