Кои владетели и писатели ще се появят в мрамор и бронз

https://www.24chasa.bg/novini/article/6826877 www.24chasa.bg

В София има 521 паметници и плочи. 9 души решават кой да е увековечен

Къде и какъв паметник или паметна плоча ще има в София, зависи от 9 души - членове на художествено-експертен съвет към Столична община.

С тяхното мнение се съобразяват всички следващи инстанции по одобряването на предложеното - обикновено от инициативни комитети. Тази година Столична община е обявила поръчка само за един паметник - на инж. Иван Иванов - кмета, превърнал София в европейски град.

Вчера стана ясно за идеята на

Национален комитет

начело с вицепремиера

Красимир Каракачанов за

паметник на хан Тервел

до НДК (виж 72-а стр.) Интересното е, че паметник на хан Тервел искат в Стара Загора - там ще бъде поне триметров. Междувременно “Боянският клуб” с почетен председател проф. Божидар Димитров на 6 февруари постави паметна плоча в чест на хан Тервел в градинката при баня “Мадара” с идеята там да има негов паметник.

“За това са паметниците Да си припомним значимото и важното. Паметници на Симеон Радев, Владимир Вазов при черквата “Св. Неделя”, на Софийските полкове, на Борис III, на ген Иван Колев са най-вероятни, защото преписките са сериозно аргументирани. Голям потенциал има за паметници на летището”, е мнението на зам.-кмета по културата на Столична община д-р Тодор Чобанов.

В съвета, който решава за паметниците, са проф. Николай Драчев – ректор на Националната художествена академия, Аделина Филева – директор на СГХГ, проф. Александър Кьосев – директор на Културния център на СУ “Свети Климент Охридски”, проф. Маргарита Ваклинова - археолог, Лъчезар Бояджиев - изкуствовед, Димитър Стоянович - сценарист, Боряна Димитрова - социолог, арх. Росица Пангарова - началник отдел “Градски дизайн и реклама”, Направление “Архитектура и градоустройство” на Столична община, арх. Евгения Кукушева - старши експерт, направление “Архитектура и градоустройство” на Столична община. Съветът е сравнително нов - от края на 2015 г. Функциите му са консултативни, но много важни.

Годишно се събират 5-6 пъти и разглеждат по 7-8 предложения -

предимно за паметни

плочи, по-рядко за

момументи

В много от случаите връщат преписките с препоръки - в тях има повече желание, отколкото реалност, а накрая през ситото се промъкват едва няколко идеи. Много от тях обаче “умират” по-късно поради липса на финансиране или изчерпване на ентусиазма на вносителите на идеята.

Предложението за поставяне на паметник трябва да съдържа:

4 1. Подробни мотиви за предлаганото действие;

4 2. Идеен проект на паметника или възпоменателният знак;

4 3. Предложение за мястото, на което да бъде поставен паметникът или възпоменателния знак;

4 4. Посочен източник на финансиране за изграждане, поставяне и поддръжка.

Художествено-експертният съвет изготвя мотивирано становище, а окончателното решение е в компетенциите на Столичния общински съвет.

В сайта на Регионалния исторически музей - София, има публичен електронен регистър на паметниците и художествените елементи в София. Според него в 24-те района на столицата има 96 паметника, 12 скулптури, 21 свободно стоящи елемента, 61 декоративни елемента тип паметен знак, 2 чешми, 329 паметни плочи - общо 521 обекта.

Няма да е пресилено да се каже, че

столицата е градът на

проф. Георги Чапкънов -

той има най-много паметници. Силно са представени и Ставри Калинов, Борислав Борисов, Данко Данков и др.

Почти няма нов паметник в последните години, около който да не е избухвал скандал или поне да не е имало оживен спор. Така се случи с този на цар Самуил в София и на цар Иван Страцимир във Видин, които светят - на единия очите, на другия - 3 кръста (и двата са на Александър Хайтов), на Георги Марков, на Светослав Лучников.

Любопитно четиво са протоколите на Художествено-експертен съвет към Столична община (те са публични). От тях можем да разберем как ще се промени (или не) обликът на столицата за години напред.

Ето някои примери:

l Паметникът на Джон Атанасов би могъл да бъде преместен от мястото си пред бившата Телефонна палата при съгласие на авторите, но не и в района на “Квадрат 500”, където е била първата идея - за предпочитане е Технопаркът, където има зала на негово име.

l Може да има паметник на българските горяни, но вносителите на идеята не са посочили аргументирано мястото. Връща се за допълнение.

l Дава се одобрение да се постави паметна плоча на дома на поета Константин Павлов.

l “Да” за паметник на Захарий Стоянов в градинката пред “Кристал”.

l Идеята за паметник на Евросъюза изисква обявяване на конкурс и публичен дебат.

l “Да” за паметна плоча за арх. Храбър Попов, но идеята да се сложи такава на къща, строена от проф. Тинтеров изисква по-добра аргументация.

l Все още е рано да се говори за пантеон на българските будители на мястото на мавзолея, още повече че там ще бъде поставена инсталацията “Бронзовата къща”. Зам.-кметът Чобанов е убеден, че мястото е подходящи за ефектни, но временни експозиции. И те минават през комисия.

Наскоро бе направена статистика, че 3000 паметника в България са разрушени, откраднати, претопени, осквернени, подменени. Но се поставят нови.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Рекордната покупка на "Кардиф" Емилиано Сала струва 15,5 милиона паунда Шокираща новина потресе футболния свят. Ново попълнение във Висшата лига на Англия изчезна във въздуха, като най-вероятно самолетът му се е разбил. Става въпрос за аржентинския нападател Емилиано Сала, който бе рекордната покупка на "Кардиф".

Антон Станоев - Средната Бирма, обвинен за аферата "Бирмите" за производство и разпространение на цигари менте, вече е на свобода срещу 10 бона гаранция, научи "България Днес". Преди броени дни 2-ри въззивен състав на апелативния спецсъд реши да пусне от ареста Средната Бирма, съобщиха от съда. След акцията срещу нелегалните цигарени фабрики в

Грип тръшна естрадния певец Васко Кеца. Това е най-логичната причина импресариото му Ивайло Манолов да обикаля като луд аптеките в София, видяха топпапараците на "България Днес". Ивайло използва почивните дни, не за да отмаря, а за да отметне някои неотложни домакински задачи. След като обиколи всички магазини и напазарува,