Ослепял мъж прогледна в наша болница след 2 години лечение в чужбина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6828095 www.24chasa.bg
Д-р Емануил Найденов СНИМКА: Кадър: Би Ти Ви

Излекуваха го с мозъчна клапа за 4800 лв., от които НЗОК плаща 1080 лв.

47-годишен мъж, категоризиран от ТЕЛК с пълна слепота, прогледна след неврохирургична интервенция, извършена от д-р Емануил Найденов в УМБАЛ “Св. Ив. Рилски”, съобщиха оттам пред “24 часа”.

Поставена му е клапа за поддържане на вътречерепното налягане, която струва 4800 лв. Здравната каса покрива 1080 лв., останалото е доплатил пациентът.

В последните 2 години Ергюн Али от село Правда, Дуловско, започнал да губи зрението си без видими причини. Според описанието на пациента започнала да се спуска мъгла пред очите му до степен на пълен мрак. След 6 изследвания на ядрено-магнитен резонанс в Турция и Западна Европа пациентът бил без изяснена диагноза и идея за лечение.

“Той дойде при

нас с пълна

слепота от ТЕЛК

и е жалко, че 2 г. в реномирани клиники в Европа не са му поставили диагноза”, обясни д-р Найденов.

Преди около 2 седмици мъжът бил прегледан от невроофталмолога проф. Чернинкова и веднага бил насочен към неврохирурзите в УМБАЛ “Св. Иван Рилски”.

Тук му направили елементарно изследване по думите на д-р Найденов, което се учи още в университета - пункция в поясния отдел на гръбначния стълб с измерване на налягането на мозъчната течност (ликвор). Установили, че то е 3 пъти над нормата - ясен признак за повишено вътречерепно налягане без ясна причина. Човекът

споделил, че му

просветнало още

по време на

изследването Обяснимо е, тъй като с пункцията повишеното налягане леко се освобождава.

При внимателен оглед на пациента и образните изследвания, правени до момента,  станало ясно, че той има затруднено венозно оттичане на мозъка. Това индиректно се отразява на повишеното вътречерепно налягане, обяснява д-р Найденов.

Още на следващия ден предприели операцията.

“Сложихме му клапен механизъм, който сваля налягането до нормални стойности”, уточнява д-р Найденов. Ден по-късно Ергюн започнал да вижда гълъбите по перваза на болничната стая.

“За мен е малко чудо, огромно щастие да върна очите на този човек. Нека повече хора у нас да “прогледнат”, че въпреки предизвикателствата на здравната система,

в България се

прави медицина

на световно

ниво на десетки

пъти по-ниска

цена”,

коментира неврохирургът. Достъпността, скоростта и качеството на получената медицинска помощ срещу драстично по-ниско финансиране у нас са несравними с тези на Запад.

Клапният механизъм, който е поставен на Ергюн, е концептуалното лечение на това състояние. С новите цени на медицинските изделия от 1 април неговата реимбурсация не е намалена, но разликата, която пациентите трябва да доплащат, не е по джоба на всеки, напомнят неврохирурзите.

Допълнителното здравно осигуряване е един от начините за разрешаването на този проблем, смята д-р Найденов.

За операцията по клиничната пътека краниотомия с високотехнологична методика - една от основните в неврохирургията, касата плаща на болниците 3900 лв. В Западна Европа за този тип операции се плащат 35 000 евро.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

След доцент Деси Бакърджиева става професор Лили АНГЕЛОВА снимки: Пламен КОДРОВ Над 200 симпатични и пищящи фенки на Наум Шопов-младши дойдоха на прожекцията на сериала "Откраднат живот" в столично кино, видя "България Днес". "По-полека, една след друга", радваха се фотографите на интереса, който предизвика синът на Христо Шопов

Служители на почистващите фирми в София миха вчера булеварди и улици. Общо 788 дка улици са измити за първите два месеца на годината в София. По-топлата зима позволява общината да предприеме подобни действия, които са част от мерките за по-чист въздух. През януари машинно са измити 406 дка улици, а до 17 февруари - още 382 дка

Той може да е озвучавал най-известния скъперник на света - Ебенизър Скрудж, но не пести пари да празнува щедро с приятели рождения си ден. С тези мисли как да прекара празника си навръх 3 март топпапараците на "България Днес" изловиха театралната звезда Георги Новаков. Дългогодишният глас зад кадър се разхождаше умислен по улиците и умуваше как да