Бинали Йълдъръм: ПАСЕ да се занимава със своите проблеми, а не с турските избори

https://www.24chasa.bg/novini/article/6831686 www.24chasa.bg
Бинали Йълдъръм. Снимка РОЙТЕРС

Турция посъветва Парламентарната асамблея на съвета на Европа (ПАСЕ) да не се намесва във вътрешните работи на Турция, изтъквайки, че произвеждането на предсрочни президентски и парламентарни избори през юни е работа на Турция, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Това заяви турският премиер Бинали Йълдъръм на съвместна пресконференция с испанския си колега Мариано Рахой в Мадрид.

По-рано днес комисията по мониторинг на ПАСЕ изрази безпокойство във връзка с планираните избори в Турция и препоръча на турските власти да ги отложат. Според комисията може да бъде поставена под въпрос "легитимността на самите избори".

Йълдъръм коментира, че ПАСЕ трябва да се занимава със своите проблеми, а не с изборите в Турция, които са неин вътрешен въпрос. Той припомни, че Турция е произвела много избори и всичките са били "прозрачни и демократични" и с висока избирателна активност.

Рахой от своя страна каза, че европейските органи могат да изразяват мнение по всевъзможни въпроси, но това не означава, че тяхната гледна точка съвпада с мненията на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС.

"Турция е важен съюзник на Европейския съюз в борбата с тероризма. Ние ще продължим да сътрудничим и в областта на икономиката, инвестициите и сигурността", подчерта Рахой.

На 18 април турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че на 24 юни ще бъдат произведени предсрочни президентски и парламентарни избори - близо година и половина преди редовния срок.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Хранят се със сурово месо Крокодили си отглеждат баща и син в София. Светослав и Тони Георгиеви се грижат от сутрин до вечер за три каймана и още над 200 вида екзотични животни. Крокодилите са при тях отскоро, но бързо се превръщат в техни любимци. Семейството е единственото у нас, което се осмелява да приюти и развъжда хищници.

ДесиСлава за пореден път остави бебето си в рамките на месец. Изпълнителката повери грижите за новороденото на майка си и отпраши в чужбина. Чалга изпълнителката пристигна в Рим, където е на шопинг с половинката си Благой Найденов. Докато разглеждат красотите на Вечния град, майката на певицата не се отделя от наследника на ДесиСлава - Борис.

Изпълнителят Крум стана хаджия. Певецът наскоро посети Божи гроб в Йерусалим. Крум изкара няколкодневна почивка в Израел и не пропусна възможността да посети свещеното за християните място. Певецът разкри, че се е помолил на Божи гроб за здраве, както и за успешна кариера. Той също така е благодарил за живота и възможностите, които получава.