Над 5000 наши студенти заминават на лятна бригада в САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6831727 www.24chasa.bg

Могат да изкарат около 12 000 долара за 4 месеца.

Програмата дава предимство при кандидатстване за

работа във водещи компании у нас

От 17 години всяко лято хиляди български студенти стягат куфарите си и заминават на бригада в САЩ. Без значение с каква цел тръгват - да пътешестват, да създадат нови приятелства, да спестят пари или да обменят опит, времето, прекарано там, ги учи на самостоятелност, организираност, труд, но най-вече разширява светогледа им. Повечето от заминаващите се връщат, и то не само веднъж, а има и такива, за които Европа се оказва по-привлекателна. Около 5500 студенти ще минат на визово интервю през американското посолство за тазгодишния сезон на програмата Work and Travel. 

Над 90% от явилите се

вземат виза,

казаха за “24 часа” от посолството. Това означава, че над 5000 наши студенти ще заминат това лято, за да осъществят своята американска мечта. Първите тръгват след около 2 седмици.

Реалната бройка ще е ясна в началото на юли, когато почти всички вече ще са заминали. По предварителни данни на фирмите за обмен, които организират заминаванията, бройката им ще е около 6000. В последните години има и ръст между 10 и 15% на желаещите да заминат, казва Румяна Стоименова, мениджър на WAT програмата в Usit Colours.

Най-желани дестинации традиционно остават Аляска и щатите по Източното крайбрежие, където е Атлантическият океан, като Масачузетс, Ню Джърси, Вирджиния, Вашингтон - федерален окръг Колумбия, Делауер и Мериленд.

В последните години изненадващ интерес има и към щатите, които се намират в по-вътрешните части на САЩ, като Уисконсин, Юта. Минималното заплащане на час е 7,25 $, което е сред най-ниските, но разходите за квартира и храна са много малко, като в повечето случаи дори самите работодатели ги осигуряват. Освен това много от тях предлагат заплащане над минималното, което надхвърля 10 $ на час. Организират на студентите и различни събития, тематични партита, групови посещения на забележителности, разходки, игри, което им позволява да се запознаят с повече хора, както и да усетят повече американската култура.

Най-високото минимално заплащане от 12,5 долара на час в САЩ е в столицата Вашингтон. Там обаче разходите за наем, сметки, транспорт и храна са също сред най-високите, затова

ставката не бива да

привлича студентите, преди

да са проверили какви ще са

допълнителните им разходи Същото е и положението в Калифорния и Провинстаун, където е едно от най-популярните места за бригада - Кейп Код. Там заплащането достига и 14 $ на час, но разходите само за квартира са между 200 и 400 $, като намирането им също е много трудно. В любимия на повечето студенти Ню Йорк положението е същото. Той си остава сред задължителните места за екскурзия обаче. 

Както в България, така и в САЩ минималното заплащане се качва всяка година и тази тенденция ще продължи, казва Иво Борисов, мениджър на WAT програмата в друга от водещите фирми за обмен - Orange. Тази седмица фирмата ще пусне напълно безплатно мобилно приложение WAT a Guide за андроид и iOS с отговори на въпроси за подготовката и престоя ви в САЩ.

Между 3000 и 4000 лв. е нужно да подготвят студентите, за да заминат в САЩ, но имат реалната възможност да изкарат между 8 и 12 хил. долара. Крайната цена на програмата зависи от това дали сами ще търсят работа, или ще се явят на интервю, организирано от фирмата. Друг фактор, който може да я оскъпи, е цената на билета, зависеща от избрания щат.

Първите дати за заминаване са през май, но заради сесиите много студенти тръгват в началото на юни, а има и единични случаи, които заминават чак в средата на юли, но това намалява шансовете им да започнат втора работа.

Камериери, сервитьори, продавачи, бармани, спасители на бесейни, портиери, хост (който настанява гостите в ресторанти и барове, б.а.), бъсъри (помощници на сервитьорите, б.а.), работници в национални и увеселителни паркове са сред най-честите позиции, които студентите заемат по програмата Work and Travel. Ако вече веднъж сте били по тази програма в САЩ, имате възможност да се върнете със своя собствена оферта за работа. Тя обаче пак трябва да бъде прегледана и одобрена от американските спонсори на програмата – Intrax или CEII.

Визата, с която студентите заминават - J1, им дава право на 4 месеца работа и един месец да пътуват в Америка. Сред предпочитаните и мечтани места за екскурзия в края на работното лято са Ню Йорк, Вашингтон, Маями, Лас Вегас, Ниагарският водопад, Хавай, Бахамите, както и островите в Карибския басейн. С окончателното отпадане на визите за Канада пък се очаква да се повиши интересът и към тази дестинация, най-вече защото от канадска страна се вижда овековеченият от Алеко Константинов Ниагарски водопад в пълния му блясък.

Програмата дава безценен опит, свързан с развитие на професионални умения и трудови навици, подобряване на нивото на английския език, дори за тези, които учат английска филология.

За много работодатели участието в подобна програма за обмен е предимство, което ценят и търсят в своите работници.

“Тази програма съществува отпреди 2000 година. Има много примери за хора, които имат успешен бизнес или са на много високи позиции, и се оказва, че те са сред първите, ходили на лятна бригада по WAT програмата. Когато те видят кандидат със същия опит, предпочитат да го наемат”, разказва Румяна.

Много водещи компании също гледат по-добре на кандидати, били на бригада в САЩ, допълва тя.

“Основната цел на тази

програма е културният обмен

Тя дава възможност да се опознаят хора от различни националности и култури. Това е ценен опит, който променя мирогледа на студентите”, казва Елиза Каркорова, мениджър на WAT програмата в Integral. Въпреки вълнението от новите срещи и преживявания не забравяйте да се обаждате на вашите родители, когато пристигнете, както и по време на целия ви престой, напомнят организаторите на програмата.

Кога да се запишем за програмата?

Решението дали искате да отидете на лятна бригада е добре да вземете категорично до края на лятото, защото първите записвания започват към края на септември. Последните години това става все по-рано. Предимствата от ранното записване е не само по-ниската цена на програмата, но и по-добрите опции за работна оферта. Тук действа принципът по-бързият печели. Освен това колкото по-рано знаете къде ще заминавате, токова по-евтина ще е и цената на самолетния ви билет.

Как да изберем подходящата фирма?

Този въпрос често вълнува заминаващите. Няколко са по-големите и наложили се на пазара фирми, които организират летните бригади по WAT програмата. Всяка една има дългогодишен опит в обменните програми и на която и да се спрете, ще изпълни това, което ви интересува. Определящо за избора ви може да бъдат опциите, които предлагат за разсрочено плащане на програмата или погасяването със спестеното от бригадата, когато се върнете.

Всички работят с банки, които отпускат заеми на преференциални условия, а една от тях позволява на студентите да заплатят програмата с парите от лятото, без да теглят заем. Те обаче трябва да отговарят на определени изисквания - това да е първото им ходене до САЩ с WAТ, да не са последна година студенти и др. Най-добрият начин за избор на фирма остава личният контакт. Минете през офиса на всяка фирма, която представлява интерес за вас, и сравнете условията, които ви предлагат.

Как да изберем мястото и работата?

След като решите дали искате да сте близо до океана, в Аляска, или повече сред природата, най-важното е предварително да проверите какъв е стандартът в щатите, които отговарят на изискванията ви, и да прецените дали голяма част от заплащането ви няма да отива за покриване на разходи.

Първото нещо, на което трябва да обърнете внимание при избора на работа, е колко сигурни часа на ден ви осигурява работодателят, както и дали има възможности за оувъртайм, който се заплаща 1,5 пъти над часовата ставка. Друг критерий при избора на работа е, ако тя носи бакшиши. За американците това е като задължение, а ако си поговорите с тях и им разкажете повече за преживяванията си и програмата, ще ги впечатлите и може да удвоите бакшиша си. Не на последно място е и дали работодателят осигурява прехрана и квартира. Най-добре е да потърсите предварително мнение за мястото, на което сте се спрели - от познат, който вече е бил там, или от други хора, които може да откриете чрез социалните мрежи.

Как да се подготвим за интервю?

Интервюто за виза е най-важната и определяща стъпка в цялата подготовка. От него зависи вашето заминаване. Целта е само една – да убедите интервюиращия ви, че владеете английски на ниво, с което ще може да се оправите сами в различни ситуации, че имате конкретни планове, свързани с образованието или професионалното ви развитие, заради които ще се върнете, че сте отговорен и сериозен човек.

От тази година определящи за доброто ви представяне са и високите оценки от изпитите, посочват от посолството, затова го имайте предвид при подготовката за тях. Знайте, че най-важното е да сте спокойни, уверени и да покажете най-доброто от себе си. Опитът показва, че има студенти, които отиват за първа година и не получават виза, както и такива, които ходят всяко лято по време на следването си. Ако случайно пък интервюто ви не мине успешно, имате 14 дни, в които може да обжалвате решението.

Когато тръгнем да пътуваме ...

Визата, която получавате по програмата ви осигурява престой от 5 месеца в САЩ, 4 за работа и един за пътешествие. Вие имате право, ако искате да работите и 2 месеца. Често в плановете на тези, които искат да пътешестват, попадат места, които са извън границите на щатите. Те имат право да ги посетят, но задължително това трябва да стане в рамките на работното им разрешително, т.е. през първите 4 месеца. След това дори и да излязат, няма да могат да се върнат.

Удържане на данъци

С презумпцията, че вие ще работите цяла година, когато отидете в САЩ, с всеки чек ще ви се удържат данъци, както на всички останали. Тъй като сте по специална програма обаче, могат да ви се удържат само щатски и федерален данък. Вие сте освободени от всички социални данъци като медицинска застраховка, социално осигуряване, безработица и др. Проверете това още с първия си чек и ако забележите нередност, уведомете работодателя си. Програмата ви дава възможност и да си върнете голяма част от взетите данъци, когато си дойдете в България.

План Б

Колкото и да сте подготвени и всичко да е уредено преди заминаването ви, винаги има шанс нещо да се обърка. В случай че мястото, на което отидете или работата не ви допадне, винаги имате възможност да ги промените, като уведомите американския спонсор по програмата. Той се грижи за вас по време на престоя ви там. Разбира се, това ще отнеме време и е добре, когато правите подобна крачка, да отидете при познати приятели, ако имате такива, стига работодателят им да може да ви приеме.

Така ще сте сигурни, че работата и условията са проверени.

Не забравяйте да оставите и първите две седмици след пристигането си за адаптация. Обикновено в началото студентите са разочаровани, докато свикнат с новото място и култура. След това обаче не искат да си тръгват, когато дойде моментът за това.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Споразумение! Тази дума огласяше вчера спецсъда по делото срещу сина на изчезналия Йоско Костинбродския – Иван, и още 17 души за бандата за наркоразпространение и подготовка на убийства на разследващи. По-голямата част от подсъдимите са навити да се признаят за виновни и да сключат сделка с прокуратурата за смешно ниски наказания,

Репликата "Има Господ" стана един от мотивите на съда да отстрани от поста му шефа на НОИ в Силистра Милен Пенчев! Думите са изречени от съпругата на Пенчев - Силвия, майка на поп звездата Тита. Религиозната констатация е отправена от Силвия към служителката Костадинка Андонова на работното й място в края на март и е чута от други чиновници.

Иван Бандаловски се прояви като прилежен гражданин, събирайки грижливо в найлоново пликче отпадъците си и изхвърляйки ги в контейнер, видя "България Днес". Облечен спортно и с повдигнат крачол, вероятно за да се вижда по-ясно една от татуировките на крака му, футболистът чинно отиде до кофата за смет.