1 200 евро на ден прибирали подкупните даяджии от Благоевград

https://www.24chasa.bg/novini/article/6832766 www.24chasa.bg
СНИМКА: "24 часа"/Архив

По 1 200 евро на ден си делели служителите на ДАИ-Благоевград, които вчера бяха задържани. Те ги взимали от местни транспортни фирми, предимно на чужди граждани, за да не им налагат солени глоби за нарушения. Те посочвали малки нарушения, които се наказват с глоба от около 200 лева, и изнудвали фирмите, за да не посочат големите нарушения. Схемата бе разказана от Даниела Начева, зам.-шеф на специализираната прокуратура.

10 инспектори са задържани за 72 часа. Те ще бъдат обвинени в участие в престъпна група. Инспекторите осъществявали контрол на транспортни дружества. Те работели в екип от по 2-ма човека за срок от месец, после били прегрупирани. Транспортните фирми получавали известие за проверка, която можела да бъде планова, комплексна или по сигнал.

Преди проверката фирмите получавали известия какви документи да предоставят. При представянето на документите под тях пъхали плик с пари. От своя страна инспекторите замествали сериозните нарушения, извършени от фирмите, с дребни такива - от една страна, за да демонстрират дейност, а после изнудвали фирмите да си платят, за да не им посочат големите нарушения. Обикновено с инспекторите общували счетоводители, тъй като собствениците на фирмите и управителите били чужденци.

Например едно дребно нарушение, което било посочвано и се санкционирало само с 2 00 лева било за това, че превозното средство не е минало годишен технически преглед. Даниела Начева посочи и случай, в който счетоводителят е съобщил на управителя на транспортна фирма, че му искат подкуп. Той отказал да го даде и за да не санкционират фирмата, счетоводителят дал от себе си парите.

На ден проверки извършвали по 2 екипа. Те работели в съседни стаи. Там в кабинетите си получавали подкупите. Случвало се дори представители на 2 екипа да излязат от кабинетите си и да се консултират за исканите рушвети.

Както по-рано "24 часа " съобщи сред арестуваните е съпругът на прокурорка от специализираната прокуратура и братът на гл. секретар на Министерството на транспорта.

"Ние не разследваме роднински взаимоотношения. Не сме във времената на Сталин, когато роднините бяха разследвани и дори наказвани със смърт. Наказателната отговорност е лична", коментира шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев.

"Факт е, че съпруг на прокурор е с мярка за неотклонение 72 часа. Факт е и че всичко това се е случило, но нямаме доказателства тя да е знаела той какво прави. От вчера прокурорката била в отпуск".

Както обикновено, той не спомена имена нито на задържаните, нито на прокурорката и главния секретар на Министерството на туризма.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена