Смъртта на жената в столична болница е от сърдечно нарушение, не заради неплатена клапа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6833632 www.24chasa.bg

"Жената почина, защото беше тежко болна. Тя лежеше в болницата и очакваше сърдечна клапа, но никой не е искал доплащане от нея. Това са хора в тежко състояние и точно затова им се поставя клапа, а не се пристъпва към конвенционална хирургия. Много от тях умират и не могат да дочакат клапа". Това обясни за "24 часа" проф. Генчо Начев, директор на столичната университетска многопрофилна болница "Св. Екатерина. По-рано днес се появи информация, че жената е починала, защото нямала възможност да заплати медицинското изделие.  

Жената не е била в спешно, а в относително добро състояние. Ритъмно нарушение на сърцето посочи професорът като вероятна причина  за смъртта. 

Пациентката е на 83 години и е приета в лечебното заведение преди 2,3 дни. Имала е тежка аортна стеноза. В тези случаи, рискът пациентът да почине при стандартна оперативна интервенция е много висок. Затова се поставя аортна клапа чрез катетър, обясни проф. Начев.

"В процеса на изчакване фирмата да достави такава клапа, жената почива", допълни той. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,

Мая Манолова дъх не може да си поеме от работа. Омбудсманът проведе сериозен разговор по телефона, след което забърза крачка явно за важна делова среща. Макар динамичното си всекидневие, Мановола поддържа стилен външен вид, като се започне от фризурата й, минава през бутикова чанта и завършва с обувките й.