Учени направиха 3D възстановка на мозъка на неандерталец

https://www.24chasa.bg/novini/article/6835142 www.24chasa.bg

Учени за пръв път се опитаха да направят триизмерна възстановка на мозъка на неандерталец, предаде Франс прес. Това може да допринесе да се опознае по-добре този далечен "братовчед" на човека, макар да не разкрива загадката, свързана с изчезването му от лицето на планетата.

"Опитите да се направи триизмерна възстановка на мозък във вътрешността на фосилизиран череп са нещо ново", заяви един от авторите на изследването Наомичи Огихара от университета Кейо в Япония. Според него изследването смесва физическа антропология, механично инженерство и невронауки, предаде БТА.

За да направят възстановката, учените създали компютърен модел въз основа на данни от изследвания с ядреномагнитен резонанс, обхванали близо 1200 души. Така бил създаден модел на мозъка на средностатистическия представител на Хомо сапиенс през 21-ви век. Впоследствие този тип мозък по цифров път бил "деформиран", за да придобие формата на фосилизирани черепи на неандерталци и древни представители на Хомо сапиенс. "Толкова сме далеч от опознаването на мозъка на праисторическия човек, че всички малки допълнителни етапи са от полза", поясни палеоантропологът Антоан Балзо от Музея на човека в Париж.

Възстановката показала, че Хомо сапиенс притежава различни морфологични особености на мозъка, по-специално малкият му мозък е с по-големи размери.

"Съществували са реални морфологични различия между мозъците на неандерталеца и Хомо сапиенс и това е могло до доведе до различия в когнитивните и социалните способности - отбеляза Огихара. - Различията може да са били малки. Но дори малки различия могат да се окажат значими, когато става въпрос за естествения подбор."

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Символът на културното министерство през 2013 г. - ексминистър Владо Пенев и секссимволът на родния театър Захари Бахаров са неразделни. Двамата въпреки разликата в годините са близки приятели и отново бяха засечени рамо до рамо до Народния театър от топпапараците на "България Днес". Веселата компания дори се запъти на обяд след репетиции

"Това са пълни глупости. Убедени сме, че смъртта му е инсценирана, за да се измъкне с парите ни", нервно коментираха на 25 юни 2007 г. пред медиите известни родни бизнесмени. Повод за изявленията им е новината за смъртта на подвизаващия се с две самоличности като Емил Коен и Емил Бояджиев скандален бизнесмен и шеф на баскетболния ЦСКА

Големият кораб с много товар. Така коментираха столичани, извръщайки се вчера след естрадната легенда Силвия Кацарова на улицата. Топпапараците на "България Днес" изловиха изпълнителката на "Големият кораб", натоварена като танкер с покупки в няколко торби през рамо. Легендата дори успяваше и да урежда делови ангажименти по телефона