Борисов: Целта ни е да се произвежда в България (Видео, снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6835751 www.24chasa.bg
Бойко Борисов и Красимир Каракачанов във военния завод в Търговище Кадри: Фейсбук

Знаете, че в двуседмичния срок 2 от 3-те големи проекта ще бъдат готови. Това е за нов изтребител и това, което е моята мечта като сухопътен офицер. Трябва да подчертаем, че имаме прекрасна работа на БАН и военния експертен потенциал, много сме обнадеждени. Това заяви премиерът Борисов при Обиколка във военния завод “ТЕРЕМ - Хан Крум” в Търговище. 

"Имаме добра съвместна работа между БАН и военния експертен потенциал, която ще се използва при модернизирането на сухопътните машини. Държа да поздравя работниците тук в Търговище. До последния болт разглобяват всяка машина. Сградата е в доста прилично състояние. Предстои Министерският съвет да гласува 1 220 000 000 лв. за модернизация на българската армия", обясни Борисов.

"Тук ще се ремонтират и произвеждат машини. Държавата задели такива огромни пари за армията. Целта ни е да се произвежда в България, което ще осигури и работа. Продължаваме една много добра традиция", допълни той.

"Според мен с милиард и 200 ще постигнем ефект. Двата проекта за корабите, за съжаление, още не са готови, но за изтребителите и сухопътните войски са готови. За мое най-голямо съжаление, всичко преди е нарязано на скраб, вместо да се реновира.", обяви Борисов.

"По проектите за изтребителите и за сухопътните машини 5-6 фирми проявяват интерес и имат оферти за изпълнение на бъдещите поръчки. Единственото условие е машините да се сглобяват у нас", каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

По думите му, така голяма част от парите ще останат в българските заводи. Десетилетия назад сме имали огромно количество подобна техника, която е нарязана на скраб. Само от танковете от 2 400 са останали 302, добави Каракачанов.

"Ние имаме разписани споразумения, коалиционни, и ще се придържаме към тях. Аз специално нямам никакво напрежение, точно обратното. Работим много добре с всички министри и вицепремиери. Нито ВМРО ще стане ГЕРБ, нито ГЕРБ ще стане ВМРО. Имаме своите различия, но и една обща цел", каза той, запитан дали има напрежение в коалицията.

"Аз с премиера нямам никакъв проблем, както виждате. В правителството няма случай, в който да съм се обърнал за нещо към премиера, и да не съм го получил", добави вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

"Толкова добри новини, чакани от армията десетилетия. Трябва да мислим и за боеприпаси, така че модернизацията да е по НАТО-вски стандарт. И най-вече българите да видят, че в условията на криза, мислим и за армията", смята Борисов.

"Много е лесно да се купува техника от рафта, ние искаме, особено когато става дума за машини за сухопътните войски, да е ангажиран целия - и индустриален, и научен потенциал на страната. Това първо означава, че една голяма част от парите ще остават в България, както и допълнителни пари за българските учени и инженери - този приоритет следваме. За съжаление, нещата не са се развивали така във времето. Нещо повече, ако българският научен потенциал бъде развит, той може в бъдеще да търси нови чуждестранни клиенти", каза Томислав Дончев.

"Все пак не забравяйте, че сме купували най-добрите самолети транспортни, хеликоптери транспортни, само транспортни - все едно ще се изнасяме. Все едно сме купували авиация да бягаме с нея. Сега купуваме бойна, за да можем да осигурим сигурността на България", обясни Борисов.

"За сухопътната машина съм гарантирал, че веднага ще започнем да я правим, защото знам, че ако се развият някакви военни действия или ще е с ядрено оръжие, или чрез терористи и подобни", заключи той.