Павлова: Двоен стандарт в храните значи второ качество потребители – няма да го позволим

https://www.24chasa.bg/novini/article/6836863 www.24chasa.bg
Лиляна Павлова. Снимка пресцентър на министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018

„Не можем и няма да допуснем нито един българин, нито един европейски гражданин на България, нито един европеец в България да бъдат третирани като второ качество потребители. Защото всички сме равноправни достойни европейци.“

Това заяви министър Лиляна Павлова на пресконференция, посветена на международния форум от календара на Българското председатество „Двойният стандарт при храните в ЕС – да поставим проблема на масата“, който ще се проведе на 30 април, понеделник, съобщиха от пресцентъра на министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Конференията е под патронажа на министър-председателя Бойко Борисов, а организатор е националният омбудсман Мая Манолова в партньорство с министерство на земеделието, горите и храните, министерство на икономиката и министерство на здравеопазването.

„В понеделник ще поставим проблема на масата не само като проблем, но и с конкретни данни, които можем да изнесем. С тях ще покажем защо е толкова голям, защото е толкова сериозен и защо сме толкова активни. В последствие ще разширим анализите за двоен стандарт в козметиката, перилните препарати и други стоки“, посочи министър Павлова на пресконференцията.

Пред журналистите тя каза още, че например предлагани чай и мляко в България се продават 85% по-скъпо, отколкото същите продукти в Австрия, Чехия или Италия. „Ние не можем да позволим и да приемем, че един детски плодов сок у нас се продава на цена 60% по-висока, отколкото в Италия, Австрия, Германия и Чехия. Или, че купуваме почти три пъти по-скъпо макаронени изделия. Това не можем да го допуснем“, заяви министърът за Българското председателство.

Вторият компонент на проблема двоен стандарт при храните е в химическото съдържание на продуктите. „Не може в безалкохолна напитка в държави от Централна Европа да има захар, а при нас глюкозни заместители. Това е недопустимо. Не може сирена и друг тип продукти да са шуплести и с подобно неприемливо съдържание. Та, дори в млечния шоколад с ядки, който се предлага в България, ядките са с 6 по-малко. Да не говорим, че в нашия шоколад няма и капка масло. А същият, предлаган в другите държави, има“, изброи министър Павлова.

Тя се спря на тези примери, които за нея, като родител и потребител, са най-фрапиращи. И подчерта, че темата засяга всеки един гражданин, независимо на каква вързраст е.

„Изключително сме благодарни, че темата, която е високо в европейския дневен ред, беше силно подкрепена от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. Той неведнъж заяви, че това е недопустимо, че това не може да бъде и че трябва да се предприемат спешни мерки. Лично еврокомисар Вера Юрова ще бъде тук, на нашия форум в понеделник, и ще представи законодателната инициатива – директивата, с която се прави предложение как да се защити интересът на всички в този процес с единно европейско законодателство, което да въвежда единни европейски стандарти. Нещо, за което се борихме и лично г-жа Манолова изрази преди една година българската позиция на подобен форум в Братислава“, каза още пред журналистите министър Павлова.

Тя заяви, че темата трябва да продължи. „Може би на някои държави и на някои производители няма да им хареса, но ние няма да спрем дотук и ще бъдем безкомпромисни. Много важно е това ново законодателство да бъде строго. В понеделник ще настояваме нашият форум да излезе със заключителен документ, който да заяви волята ни, че ние, като пълноправни европейци, трябва да бъдем третирани еднакво с останалите и второ – това законодателство да бъде прието максимално бързо. Надяваме се, че и с подкрепата на австрийското председателство, още тази година то може да бъде завършено като цикъл на преговори и като цикъл на постигане на съгласие“, съобщи министърът за Българското председателство.

В така предложеното законодателство се предвижда да има сериозни санкции – до 4% от годишния оборот на компаниите, предлагащи стоки с двоен стандарт, което се обявява за нелоялна търговска практика.

„Ако не санкционираме, ако не бъдем твърди и категорични, няма да спрем тази дискриминация. Много благодаря на колегите от министерствата, за общите усилия и за инициативата за форума, защото, ако сме единни и всички институции обединят усилия не само в България, но и всички заинтересовани страни в тази част на Европа, то целта ни ще бъде постигната. Надяваме се, че и държавите от Централна Европа, които не са дискриминирани, в името на това – да бъдем обединени, каквото е мотото на Българското председателство, ще ни подкрепят. Надявам се да ни защитят, за да имаме съюз с равни права“, добави министър Павлова.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Писател в чалготека мачка дупета и мята салфетки... Възможно е! Музикалното явление Папи Ханс, известен и като твореца Константин Трендафилов, направи дебюта си в чалга средите. Той имаше участие в дискотека в Студентски град в столицата, което изпълни по всички правила на кръшния жанр. Папи Ханс намачка голите дупета на танцьорките,

Камикадзето се поти, има тикове и шепне молитви! Това гласят инструкциите за разпознаване на терористи, които са утвърдени от кмета на община Пазарджик Тодор Попов. Списъкът с указания към гражданите беше разпространен публично и предизвика светкавичен интерес с детайлните си описания. В документа в 12 точки е посочено,

25 години ще лежи в затвора циганинът Тунджай Киров, който преди година и половина уби с юмруци и ритници жена, за да я ограби. Присъдата обяви съдия Петър Сантиров от Софийския градски съд във вторник. Тунджай се призна за виновен и делото се гледа по съкратената процедура. Рецидивистът, който има 6 предишни присъди,