Лисват киселина по любими хора, знаменитости и шедьоври

https://www.24chasa.bg/novini/article/6838615 www.24chasa.bg

95% от злосторниците се измъкват

Адска болка, мрак и звук на цвърчаща кожа - това е само част от ужаса, който поражда киселината в лицето. Белезите - физически и душевни, остават за цял живот.

Над 30 души, предимно жени, са жертви на това отвратително престъпление в България за последните 20 г. Виновниците за 95% от покушенията обаче се измъкват безнаказано. Първият осъден у нас за атака с киселина е Стилиян Петров - Малкия Хофман от Пловдив. (Виж карето долу.) Има и няколко обвинени от прокуратурата, но оправдани от съда.

В България киселината се хвърля за сплашване или отмъщение, но не и за да улесни друго престъпление, както често се случва в чужбина. В Лондон например 25% от заливанията през 2016 г. са извършени при улични обири.

По брой на тези

престъпления

Англия е първа

в Европа

В света - Индия. Бангладеш пък е начело по брой залети на 1000 души. Следват Непал, Камбоджа, Виетнам, Лаос.

Според лекари и полицаи у нас много случаи на заливане с киселина така и не се разчуват. За пострадалите и близките им говоренето е не по-малко болезнено от самото изгаряне.

Целта на нападателите винаги е лицето. Те са обсебени от мисълта да причинят не само мъчителни болки, но и

да заразят

жертвите си

със “страха от

грозотата”,

да смажат самочувствието им и да отнемат тяхната индивидуалност, обясняват психолози. Рядко жертви на киселина в България са мъже. Докато в Англия те са 6 пъти повече от жените.

Освен срещу хора киселината се плиска и при вандализъм към произведения на изкуството. Така германецът Ханс Болман съсипва над 50 картини на стойност 270 млн. марки (138 млн. евро) между 1977 и 2006 г. Сред тях има шедьоври на Рубенс, Рембранд и Дюрер. (Виж карето.)

Мотивите за атаките основно са лични, но има и расови, и социалнополитически. Константина Кунева бе залята с киселина на 22 декември 2008 г. в Гърция заради синдикалната ѝ дейност там. Покушението бе оценено в света като най-жестоката атака срещу профсъюзен деец в последните 50 г.

Според анализатори личните мотиви най-често са свързани с интимни отношения, силна страст, ревност, отхвърляне, отказ за сключване на брак, както и със спорове за имоти. Първата прочута жертва на киселината е принц от династията Сакс-Кобург и Гота, правуйчо на нашия цар. Принц Клемент Леополд е обезобразен от любовницата си Камила Рибицка на 17 октомври 1915 г. Той агонизира 6 месеца и умира на 27 април 1916 г. (Виж историята им долу.)

Жертва на нападение с киселина може да стане и непознат само защото е знаменитост или защото е от определена прослойка. Едно от покушенията, което потресе света напоследък, бе срещу Сергей Филин, балетмайстор на Болшой театър. Той е залят с киселина през 2013 г. Месец по-късно са задържани трима души, сред тях и поръчителят - балетистът Павел Дмитриченко. Той признава, че дал на извършителя 50 000 рубли, но с цел Филин да бъде пребит. Останал шокиран, като разбрал за киселината. В медиите версиите са от “лична неприязън” до корупция в театъра и спор за сърцето на 21-годишна балерина. Дмитриченко е осъден на 6 г. затвор, но обжалва.

В България сред най-известните жертви на атаки с киселина е журналистката Анна Заркова. Въпреки преживяното тя не се отказа от трудната си работа на криминален журналист и анализатор. Друга мишена стана бившата шефка на Дирекцията за строителен контрол Светлана Гебрева (година след нападението тя почина от рак). Сериозно пострада и бизнесдамата Мария Бонева. Извършителите на покушенията срещу тях са неразкрити.

Полицията обаче

има надежда да

стигне до мъжа

с качулка,

изгорил

сладкарката

Ажда Ибрахимова на 26 март т.г. За да ѝ помогне, Мария Бонева искаше да открие дарителска сметка, но срещна юридически пречки. Идеята ѝ бе пари от нея да се дадат като награда за информация, която да доведе до разкриването на злосторника. “Когато го издадат и полицията стигне до него, трябва с психологически методи да го накара да каже кой е поръчителят”, обясни Бонева пред “24 часа”. Единственият начин да се стигне до маскирания е тези, които знаят кой е, да бъдат мотивирани финансово”.

Ключови за разследването са и веществените доказателства - видът киселина, съдът, в който е пренесена, наличието на отпечатъци, снимки от камери и др. За да се снабди с разяждащото вещество, извършителят трябва да има определени познания. Друг начин е да го изнесе от завод или лаборатория или пък да “мотивира” някого да го стори. Изследванията показват, че колкото по-лесно се купува киселина, толкова повече атаки има. Най-често се използват солна, сярна и азотна. Те са евтини (цените варират в зависимост от концентрацията, като най-ниската е няколко лева) и се използват в доста производства.

С киселина, вероятно от акумулатор, на 16 октомври 2009 г. в Кърджали е залята 20-годишната Диана Димитрова. Студеното време и дрехите я опазват от големи изгаряния. Нападната е край автогарата малко преди 22 ч. До нея се доближава нисък мъж и плисва парливата течност. Лекарите установяват 2% изгаряния по лявата гърда, рамото и шията.

Статистика за нападенията с киселина и за делата за тях у нас няма, тъй като ги водят по членове от глава “Престъпления против личността” в Наказателния кодекс (НК). Тя е за нанасяне на средна и тежка телесна повреда и обхваща много други деяния, например побоите.

Предвидените

наказания са

от 3 до 10 г.

затвор

В Англия от м. г. се иска за това престъпление да се въведе доживотна присъда.

“Трябва да са много по-големи, дори доживотен затвор. Сегашното законодателство с квалифицирането на заливането като телесна повреда не действа. И при средната, и при тежката телесна повреда психиката се уврежда и човек вече никога не е същият”, казва Мария Бонева. “Готова съм, ако трябва, напълно безплатно с мои приятели юристи да седнем и да пренапишем цялото това нещо специално за заливането с киселина. Сега сме евростолицата, а по мои данни случаят с Ажда е 36-ият от 2010 г. насам. Това нещо трябва да се спре”, казва Бонева. Тя самата бе залята с киселина на 11 ноември 2002 г. Не се предала на отчаянието заради децата и семейството си.

Полицейска щерка атакува принц от Кобургите

Принц Леополд Сакскобургготски се среща с Камила Рибицка във Виена през 1913 г. Тя е дъщеря на служител на полицията, а той - капитан от хусарски полк в Австро-унгарската армия. През 1914 г. Камила настоява да се оженят. Леополд е наясно, че баща му няма да благослови брака. През 1915 г. двамата се договарят тя да получи компенсация от 4 млн. крони. На 17 октомври Камила изстрелва 5 куршума по него и счупва в лицето му шише със сярна киселина. Леополд губи едното си око и голяма част от лицето си. Умира след 6 месеца мъки.

Мъж, отчаян от смъртта на жена си

съсипва над 50 картини, умира от рак

Първата атака с киселина на серийния вандал Ханс Йоахим Болман е в градския парк в Хамбург 18 дни след смъртта на жена му. Тя пада от прозорец на 11 март 1977 г.

Болман обичал да ходи с нея из галерии и музеи, знаел колко въздействащи са произведенията на изкуството върху хората. Когато останал сам, започнал да си купува сярна киселина от аптеките и да поврежда картини. Така нанесъл непоправими щети на над 50 платна, сред тях на шедьоври на Рембранд, Рубенс и Дюрер.

Болман е роден през 1937 г. в Бреслау (днес Вроцлав). На 16 г. попада в психиатрична клиника с диагноза разстройство на личността. Работи като помощник на водопроводчик, но сменя работата си често. Неуспешно е лекуван с трепанация на черепа, която според някои изследователи довежда до ограничаване на умствения му капацитет.

Първата жертва на Ханс е “Златната рибка” на Паул Клее, той поврежда и картината на Рубенс “Архиепископ Албрехт”. През 1985 г. от ръката му е засегната “Даная” на Рембранд. Реставрацията им отнема много време, в един от случаите 21 г. Болман е осъден на 5 г. затвор за 20 повредени картини и заради един случай на жестокост към животно. Той излежава присъдата, но подновява вандализма. Захваща се с палежи. Два пъти е подлаган на терапия, която включва и рисуване. За 9 г. прави 1500 платна. Умира от рак през 2009 г.

Любовник, купил мерцедеса на

Ажда, подозиран за поръчител

ДИМИТЪР МАРТИНОВ

Любовник, купил мерцедеса на залятата с кисeлина на 26 март в София Ажда Ибрахимова, е подозиран за престъплението, научи “24 часа”. Версията дошла след проверка на собствеността на сладкарката. Официално Ажда е посочила, че автомобилът е купен с пари от баща ѝ. Оказало се обаче, че живеещият в софийско село мъж няма достатъчно доходи, за да подари на дъщеря си подобна кола. Затова от МВР проверяват кой е човекът, който ѝ е дал парите за автомобила. Вероятно това е заподозреният, за когото преди време съобщи главният прокурор Сотир Цацаров. Той обясни, че МВР и прокуратурата работят по версията, че мотивът за престъплението е личен.

Другата

улика на разследващите е

записът от близка камера,

заснела нападението. На него се вижда как мъж с качулка дебне близо до кофите за боклук на бул. “Ал. Стамболийски” 175, където живее Ажда. Той причаква жената да паркира другия си автомобил - опел, и хуква към нея. Залива я в лицето и бяга. Действието се развива за 10-ина секунди, но кадрите са с лошо качество, а мъжът е заснет в гръб.

Единственият пряк свидетел Георги Пачеджиев не е видял престъпника в лице. Описа го като висок около 1,80 м мъж в активна възраст. Пачеджиев не го е преследвал, а се съсредоточил да помага на Ажда, която крещяла от болка. Всичко било в пушек. Георги дал якето си на 36-годишната жена, за да се избърше. Притекли се съседи, които носели вода.

Веществото, с което е залята Ажда, е смесица от 2 киселини, показва експертиза. Нападателят го е носел в бурканче, което се продава във веригата магазини за играчки “Джъмбо”. Не се знае кога и от кой обект е купено. При заливането бурканчето паднало и се счупило.

Ажда още е в “Пирогов” с

изгаряния, основно по

устата, носа, очите,

лицето и главата

Има поражения и по тялото. Претърпяла е серия от операции. Вече се подобрява. На 18 април жената е изведена от реанимация и прехвърлена в клиниката по изгаряния.

Ажда и мъжът ѝ Джума Юзчелик въртят малък семеен бизнес със сладкарски изделия. Те имат 15-годишна дъщеря. Семейството се нанесло в апартамента, пред който става нападението, преди 10-ина г. Тогава Джума се преместил от Турция в България и работел в сладкарски цех. По-късно Джума напуснал и с Ажда отворили собствен цех. Потръгнало им и започнали да зареждат малки сладкарници, отворили и собствена пекарна на ул. “Цар Симеон” в София. Преди нападението имали планове да си купят собствена къща в крайните квартали на София.

Боряна загуби окото си,

залята от бивше гадже

РАДКО ПАУНОВ

2 часа през нощта, 23 юни 2005 г. На 3-ия етаж в блок 185 в пловдивския кв. “Тракия” се е притаил Стилиян Петров-Малкия Хофман. Той е обзет от дива ревност, че 30-годишната му приятелка Боряна Костадинова го е изоставила. Младата жена се прибира, когато вижда мъжа ,приклекнал до вратата на апартамента. Той се изправя и лисва буркан с киселина в лицето ѝ. После побягва и едва не се препъва в познат на Боряна, който я е изпратил до блока и изчаквал да светне лампата на етажа. Като чул писъците, се върнал, но не успял да спре престъпника.

Боряна губи дясното си око. Претърпява 8 пластични операции на лицето, раменете и шията. Неотлъчно до нея е майка ѝ Незабравка Йорданова. Тя казва, че дъщеря ѝ преживяла истински кошмар, но не се предала.

Малкия Хофман бе заловен и осъден на 8 г. и половина затвор. Наказанието му влезе в сила на 9 юли 2007 г. Хофман обаче бе пуснат предсрочно, което още повече отчая Боряна.

Стилиян бе първият осъден у нас за заливане с киселина. Първоначално при разпитите той се опитвал да прехвърли отговорността на друг. Следи от адската течност по ръцете му обаче го заковали.

Когато Боряна научила, че бившият ѝ приятел е пуснат от затвора, веднага се обадила на майка си да прибере детето ѝ от училище. Тогава то е на 9 г. Години наред Боряна се бори да преодолее болката и шока. Признава, че на моменти е рухвала и психически.

Тя и Стилиян живели заедно 2 г. на квартира. Последните 6 месеца от връзката им мъжът постоянно я биел и тормозел. В края на май 2005 г. Боряна го напуснала, а той не могъл да го понесе.

“Обсипваше със заплахи мен, майка ми и сестра ми, както и мои приятелки. Подадох оплакване в полицията, но и те го подцениха”, разказа тогава пред “24 часа” Боряна. Малкия Хофман постоянно повтарял, че ще я убие. Тя се скрила за около месец при познати извън Пловдив. За да се виждат, майка ѝ и сестра ѝ идвали при нея, като се прехвърляли на различни коли, защото Стилиян ги следял. Боряна се върнала и след 3 дни той я атакувал с киселината.

“Преди това ми прати есемес, че я е купил за 100 лв.”, връща се към ужасния ден майката на Боряна - Незабравка. “Искал е да ме съсипе - щом не съм с него, с никой друг да не мога да бъда. Това бе отмъщение от злоба. Смяташе, че ще му се присмиват, защото съм го зарязала”, казва след нападението младата жена. Макар да се е възстановила, тя не може да забрави преживените мъки.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бившата порнозвезда Фара Абрахам се замеси в грандиозен скандал. Тя отказа благотворителния боксов мач с Никол Алекзандър. Абрахам първоначално каза "да" на битка с бившата на Шакил О'Нийл, но в последния момент размисли. Като причина агентът й изтъкна отказа на промоутърите да платят самолетния й билет и хотелската й стая.

Нападателят на "Ювентус" Пауло Дибала и Антонела Кавалери не са заедно вече няколко месеца. Въпреки това бившата футболна половинка продължава да тъжи за загубeната любов. Тя се чувства предадена от играча на "Старата госпожа". "Популярността и момичетата, които го наобиколиха, разрушиха нашата връзка - изплака болката си аржентинката.

Не помня нищо такова, категорична е дуетната половинка Катя Борислав РАДОСЛАВОВ "Дует "Ритон" ми дължат 100 000 лв.! Ако ги платят, ще дам по 10 000 лв. на Преслава, Джино и Станимир Гъмов като свидетели". Това сподели пред "България Днес" Люси Иларионов. Режисьорът печели солидната сума след бас между него и ритонците по време на съвместното