Лисват киселина по любими хора, знаменитости и шедьоври

https://www.24chasa.bg/novini/article/6838615 www.24chasa.bg

95% от злосторниците се измъкват

Адска болка, мрак и звук на цвърчаща кожа - това е само част от ужаса, който поражда киселината в лицето. Белезите - физически и душевни, остават за цял живот.

Над 30 души, предимно жени, са жертви на това отвратително престъпление в България за последните 20 г. Виновниците за 95% от покушенията обаче се измъкват безнаказано. Първият осъден у нас за атака с киселина е Стилиян Петров - Малкия Хофман от Пловдив. (Виж карето долу.) Има и няколко обвинени от прокуратурата, но оправдани от съда.

В България киселината се хвърля за сплашване или отмъщение, но не и за да улесни друго престъпление, както често се случва в чужбина. В Лондон например 25% от заливанията през 2016 г. са извършени при улични обири.

По брой на тези

престъпления

Англия е първа

в Европа

В света - Индия. Бангладеш пък е начело по брой залети на 1000 души. Следват Непал, Камбоджа, Виетнам, Лаос.

Според лекари и полицаи у нас много случаи на заливане с киселина така и не се разчуват. За пострадалите и близките им говоренето е не по-малко болезнено от самото изгаряне.

Целта на нападателите винаги е лицето. Те са обсебени от мисълта да причинят не само мъчителни болки, но и

да заразят

жертвите си

със “страха от

грозотата”,

да смажат самочувствието им и да отнемат тяхната индивидуалност, обясняват психолози. Рядко жертви на киселина в България са мъже. Докато в Англия те са 6 пъти повече от жените.

Освен срещу хора киселината се плиска и при вандализъм към произведения на изкуството. Така германецът Ханс Болман съсипва над 50 картини на стойност 270 млн. марки (138 млн. евро) между 1977 и 2006 г. Сред тях има шедьоври на Рубенс, Рембранд и Дюрер. (Виж карето.)

Мотивите за атаките основно са лични, но има и расови, и социалнополитически. Константина Кунева бе залята с киселина на 22 декември 2008 г. в Гърция заради синдикалната ѝ дейност там. Покушението бе оценено в света като най-жестоката атака срещу профсъюзен деец в последните 50 г.

Според анализатори личните мотиви най-често са свързани с интимни отношения, силна страст, ревност, отхвърляне, отказ за сключване на брак, както и със спорове за имоти. Първата прочута жертва на киселината е принц от династията Сакс-Кобург и Гота, правуйчо на нашия цар. Принц Клемент Леополд е обезобразен от любовницата си Камила Рибицка на 17 октомври 1915 г. Той агонизира 6 месеца и умира на 27 април 1916 г. (Виж историята им долу.)

Жертва на нападение с киселина може да стане и непознат само защото е знаменитост или защото е от определена прослойка. Едно от покушенията, което потресе света напоследък, бе срещу Сергей Филин, балетмайстор на Болшой театър. Той е залят с киселина през 2013 г. Месец по-късно са задържани трима души, сред тях и поръчителят - балетистът Павел Дмитриченко. Той признава, че дал на извършителя 50 000 рубли, но с цел Филин да бъде пребит. Останал шокиран, като разбрал за киселината. В медиите версиите са от “лична неприязън” до корупция в театъра и спор за сърцето на 21-годишна балерина. Дмитриченко е осъден на 6 г. затвор, но обжалва.

В България сред най-известните жертви на атаки с киселина е журналистката Анна Заркова. Въпреки преживяното тя не се отказа от трудната си работа на криминален журналист и анализатор. Друга мишена стана бившата шефка на Дирекцията за строителен контрол Светлана Гебрева (година след нападението тя почина от рак). Сериозно пострада и бизнесдамата Мария Бонева. Извършителите на покушенията срещу тях са неразкрити.

Полицията обаче

има надежда да

стигне до мъжа

с качулка,

изгорил

сладкарката

Ажда Ибрахимова на 26 март т.г. За да ѝ помогне, Мария Бонева искаше да открие дарителска сметка, но срещна юридически пречки. Идеята ѝ бе пари от нея да се дадат като награда за информация, която да доведе до разкриването на злосторника. “Когато го издадат и полицията стигне до него, трябва с психологически методи да го накара да каже кой е поръчителят”, обясни Бонева пред “24 часа”. Единственият начин да се стигне до маскирания е тези, които знаят кой е, да бъдат мотивирани финансово”.

Ключови за разследването са и веществените доказателства - видът киселина, съдът, в който е пренесена, наличието на отпечатъци, снимки от камери и др. За да се снабди с разяждащото вещество, извършителят трябва да има определени познания. Друг начин е да го изнесе от завод или лаборатория или пък да “мотивира” някого да го стори. Изследванията показват, че колкото по-лесно се купува киселина, толкова повече атаки има. Най-често се използват солна, сярна и азотна. Те са евтини (цените варират в зависимост от концентрацията, като най-ниската е няколко лева) и се използват в доста производства.

С киселина, вероятно от акумулатор, на 16 октомври 2009 г. в Кърджали е залята 20-годишната Диана Димитрова. Студеното време и дрехите я опазват от големи изгаряния. Нападната е край автогарата малко преди 22 ч. До нея се доближава нисък мъж и плисва парливата течност. Лекарите установяват 2% изгаряния по лявата гърда, рамото и шията.

Статистика за нападенията с киселина и за делата за тях у нас няма, тъй като ги водят по членове от глава “Престъпления против личността” в Наказателния кодекс (НК). Тя е за нанасяне на средна и тежка телесна повреда и обхваща много други деяния, например побоите.

Предвидените

наказания са

от 3 до 10 г.

затвор

В Англия от м. г. се иска за това престъпление да се въведе доживотна присъда.

“Трябва да са много по-големи, дори доживотен затвор. Сегашното законодателство с квалифицирането на заливането като телесна повреда не действа. И при средната, и при тежката телесна повреда психиката се уврежда и човек вече никога не е същият”, казва Мария Бонева. “Готова съм, ако трябва, напълно безплатно с мои приятели юристи да седнем и да пренапишем цялото това нещо специално за заливането с киселина. Сега сме евростолицата, а по мои данни случаят с Ажда е 36-ият от 2010 г. насам. Това нещо трябва да се спре”, казва Бонева. Тя самата бе залята с киселина на 11 ноември 2002 г. Не се предала на отчаянието заради децата и семейството си.

Полицейска щерка атакува принц от Кобургите

Принц Леополд Сакскобургготски се среща с Камила Рибицка във Виена през 1913 г. Тя е дъщеря на служител на полицията, а той - капитан от хусарски полк в Австро-унгарската армия. През 1914 г. Камила настоява да се оженят. Леополд е наясно, че баща му няма да благослови брака. През 1915 г. двамата се договарят тя да получи компенсация от 4 млн. крони. На 17 октомври Камила изстрелва 5 куршума по него и счупва в лицето му шише със сярна киселина. Леополд губи едното си око и голяма част от лицето си. Умира след 6 месеца мъки.

Мъж, отчаян от смъртта на жена си

съсипва над 50 картини, умира от рак

Първата атака с киселина на серийния вандал Ханс Йоахим Болман е в градския парк в Хамбург 18 дни след смъртта на жена му. Тя пада от прозорец на 11 март 1977 г.

Болман обичал да ходи с нея из галерии и музеи, знаел колко въздействащи са произведенията на изкуството върху хората. Когато останал сам, започнал да си купува сярна киселина от аптеките и да поврежда картини. Така нанесъл непоправими щети на над 50 платна, сред тях на шедьоври на Рембранд, Рубенс и Дюрер.

Болман е роден през 1937 г. в Бреслау (днес Вроцлав). На 16 г. попада в психиатрична клиника с диагноза разстройство на личността. Работи като помощник на водопроводчик, но сменя работата си често. Неуспешно е лекуван с трепанация на черепа, която според някои изследователи довежда до ограничаване на умствения му капацитет.

Първата жертва на Ханс е “Златната рибка” на Паул Клее, той поврежда и картината на Рубенс “Архиепископ Албрехт”. През 1985 г. от ръката му е засегната “Даная” на Рембранд. Реставрацията им отнема много време, в един от случаите 21 г. Болман е осъден на 5 г. затвор за 20 повредени картини и заради един случай на жестокост към животно. Той излежава присъдата, но подновява вандализма. Захваща се с палежи. Два пъти е подлаган на терапия, която включва и рисуване. За 9 г. прави 1500 платна. Умира от рак през 2009 г.

Любовник, купил мерцедеса на

Ажда, подозиран за поръчител

ДИМИТЪР МАРТИНОВ

Любовник, купил мерцедеса на залятата с кисeлина на 26 март в София Ажда Ибрахимова, е подозиран за престъплението, научи “24 часа”. Версията дошла след проверка на собствеността на сладкарката. Официално Ажда е посочила, че автомобилът е купен с пари от баща ѝ. Оказало се обаче, че живеещият в софийско село мъж няма достатъчно доходи, за да подари на дъщеря си подобна кола. Затова от МВР проверяват кой е човекът, който ѝ е дал парите за автомобила. Вероятно това е заподозреният, за когото преди време съобщи главният прокурор Сотир Цацаров. Той обясни, че МВР и прокуратурата работят по версията, че мотивът за престъплението е личен.

Другата

улика на разследващите е

записът от близка камера,

заснела нападението. На него се вижда как мъж с качулка дебне близо до кофите за боклук на бул. “Ал. Стамболийски” 175, където живее Ажда. Той причаква жената да паркира другия си автомобил - опел, и хуква към нея. Залива я в лицето и бяга. Действието се развива за 10-ина секунди, но кадрите са с лошо качество, а мъжът е заснет в гръб.

Единственият пряк свидетел Георги Пачеджиев не е видял престъпника в лице. Описа го като висок около 1,80 м мъж в активна възраст. Пачеджиев не го е преследвал, а се съсредоточил да помага на Ажда, която крещяла от болка. Всичко било в пушек. Георги дал якето си на 36-годишната жена, за да се избърше. Притекли се съседи, които носели вода.

Веществото, с което е залята Ажда, е смесица от 2 киселини, показва експертиза. Нападателят го е носел в бурканче, което се продава във веригата магазини за играчки “Джъмбо”. Не се знае кога и от кой обект е купено. При заливането бурканчето паднало и се счупило.

Ажда още е в “Пирогов” с

изгаряния, основно по

устата, носа, очите,

лицето и главата

Има поражения и по тялото. Претърпяла е серия от операции. Вече се подобрява. На 18 април жената е изведена от реанимация и прехвърлена в клиниката по изгаряния.

Ажда и мъжът ѝ Джума Юзчелик въртят малък семеен бизнес със сладкарски изделия. Те имат 15-годишна дъщеря. Семейството се нанесло в апартамента, пред който става нападението, преди 10-ина г. Тогава Джума се преместил от Турция в България и работел в сладкарски цех. По-късно Джума напуснал и с Ажда отворили собствен цех. Потръгнало им и започнали да зареждат малки сладкарници, отворили и собствена пекарна на ул. “Цар Симеон” в София. Преди нападението имали планове да си купят собствена къща в крайните квартали на София.

Боряна загуби окото си,

залята от бивше гадже

РАДКО ПАУНОВ

2 часа през нощта, 23 юни 2005 г. На 3-ия етаж в блок 185 в пловдивския кв. “Тракия” се е притаил Стилиян Петров-Малкия Хофман. Той е обзет от дива ревност, че 30-годишната му приятелка Боряна Костадинова го е изоставила. Младата жена се прибира, когато вижда мъжа ,приклекнал до вратата на апартамента. Той се изправя и лисва буркан с киселина в лицето ѝ. После побягва и едва не се препъва в познат на Боряна, който я е изпратил до блока и изчаквал да светне лампата на етажа. Като чул писъците, се върнал, но не успял да спре престъпника.

Боряна губи дясното си око. Претърпява 8 пластични операции на лицето, раменете и шията. Неотлъчно до нея е майка ѝ Незабравка Йорданова. Тя казва, че дъщеря ѝ преживяла истински кошмар, но не се предала.

Малкия Хофман бе заловен и осъден на 8 г. и половина затвор. Наказанието му влезе в сила на 9 юли 2007 г. Хофман обаче бе пуснат предсрочно, което още повече отчая Боряна.

Стилиян бе първият осъден у нас за заливане с киселина. Първоначално при разпитите той се опитвал да прехвърли отговорността на друг. Следи от адската течност по ръцете му обаче го заковали.

Когато Боряна научила, че бившият ѝ приятел е пуснат от затвора, веднага се обадила на майка си да прибере детето ѝ от училище. Тогава то е на 9 г. Години наред Боряна се бори да преодолее болката и шока. Признава, че на моменти е рухвала и психически.

Тя и Стилиян живели заедно 2 г. на квартира. Последните 6 месеца от връзката им мъжът постоянно я биел и тормозел. В края на май 2005 г. Боряна го напуснала, а той не могъл да го понесе.

“Обсипваше със заплахи мен, майка ми и сестра ми, както и мои приятелки. Подадох оплакване в полицията, но и те го подцениха”, разказа тогава пред “24 часа” Боряна. Малкия Хофман постоянно повтарял, че ще я убие. Тя се скрила за около месец при познати извън Пловдив. За да се виждат, майка ѝ и сестра ѝ идвали при нея, като се прехвърляли на различни коли, защото Стилиян ги следял. Боряна се върнала и след 3 дни той я атакувал с киселината.

“Преди това ми прати есемес, че я е купил за 100 лв.”, връща се към ужасния ден майката на Боряна - Незабравка. “Искал е да ме съсипе - щом не съм с него, с никой друг да не мога да бъда. Това бе отмъщение от злоба. Смяташе, че ще му се присмиват, защото съм го зарязала”, казва след нападението младата жена. Макар да се е възстановила, тя не може да забрави преживените мъки.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.

Част от ул.Иван Вазов, която в момента е в ремонт бе превърната в импровизиран тенис корт от група ентусиасти. Игрището се намира в непосредствена близост до къщата-музей на великият писател центъра на София. снимка: Мариа