Тестове в целия ЕС за двоен стандарт (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6840415 www.24chasa.bg
В края на форума бе приета декларация, в която е записано, че трябва да се вземат спешни мерки срещу двойния стандарт. СНИМКА: Снимки: Йордан Симеонов

Вдигат санкции за храни с по-лошо качество, ще са едни и същи за всички

Тестове на храните в целия Европейски съюз ще бъдат извършени, за да се докаже на колко скорости е Европа и къде се прилага двоен стандарт. Това заяви еврокомисарят по правосъдие, права на потребителите и равенство Вера Йоурова. В София тя участва във форума на високо равнище “Двойният стандарт при храните в ЕС - да сложим проблема на масата”.

“В момента се разработва протокол за извършените досега изследвания. Събраните доказателства ще бъдат предложени на всички държави членки, за да оценим мащабите на проблема”, каза Йоурова.

Тепърва предстои да се извършат специални европейски тестове за храните, с които да се категоризират всички проблеми на двойния стандарт.

Йоурова призова всички страни да се включат в тях.

Резултатите от

тестовете ще

бъдат

представени в

края на годината

На следващ етап анализите ще обхванат и други продукти като перилните препарати, за които също има съмнения за прилагане на двоен стандарт.

Тук сме, за да подкрепим каузата ви, и сме категорично против двойния стандарт, заяви Йоурова. Промени в закона за потребителите трябва да има, посочи тя, а в ЕК са предложени решения за проблема и те ще бъдат приоритет. Тя обяви, че производителите на три марки продукти вече въвеждат подобрения в рецептите си. Определени търговски вериги прилагат контрол при зареждане на стоки в складовете си.

Вера Йоурова подкрепи предложение на Мая Манолова да има европейски орган за контрол. (Какво предлага омбудсманът - виж на 9-а стр.) Йоурова допълни, че ще има промяна и на санкциите. Това се налага след анализи на нивата на глобите на нелоялни търговски практики и некоректно поведение на търговци.

“В случай на широкомащабни нарушения трябва да хармонизираме санкциите”, каза еврокомисарят. Според нея нямало логика, ако в пет държави глобите са високи, а в две например ниски. Това щяло да доведе до поведение, при което търговецът ще подбира какви практики да прилага.

“Благодаря на комисаря Вера Йоурова за всички нейни участия на заседанията на Съвета на министрите на земеделието в ЕС по темата за двойния стандарт при храните, които се проведоха през миналата и тази година и за предложените изменения в 3 директиви”, заяви земеделският министър Румен Порожанов. Той призова промените в законодателството да бъдат разгледани бързо и да не се чака краят на мандата на Европейския парламент през пролетта на 2019 г.

“Успоредно с пакета от 3 директиви можем да прегледаме и националните изисквания към храните, вече съм възложил такъв анализ в министерството”, каза Порожанов.

Ползвайки европейския опит на други страни членки,

ще се въведат

по-строги

изисквания

за качество

Вече са предприети мерки - преди дни бе публикувана промяна в наредба за хигиената при храните. С нея ще се забрани в мандрите, които произвеждат млечни продукти, да влизат растителни мазнини, заяви земеделският министър.

Според здравния министър Кирил Ананиев подобно качество на храните е неприемливо. Той заяви, че приоритет на страната ни е здравословното хранене при децата.

“Няма да спрем само до храни, ще обхванем всякакъв вид стоки. Започнахме с храните и темата се разшири до перилни препарати и козметика. За съжаление, се доказа, че има двоен стандарт, има и разлика в цените”, коментира министърът за европредседателството Лиляна Павлова.

С 42% по-скъпи били продуктите в България в сравнение с други членки на ЕС при една и съща стока.

Това е категорична дискриминация, това е обидно, каза Павлова.

Министърът на икономиката Емил Караниколов изрази удовлетворение от законодателния проект, обявен на 11 април, с който се търси решение на двойния стандарт.

Заблуждаващите търговски практики са забранени от европейското и националното законодателство, припомни Караниколов. За нас е привилегия да стартираме преговорния процес по двете предложения, включени в законодателния пакет, добави той.

“Имаме проект, който се надявам да бъде одобрен от Европейската комисия и още през следващия месец България да е една от първите държави, които ще се възползват от отпуснатите средства от европейските фондове за продължаване на тестванията на продукти, надявам се - не само хранителни, с цел установяване на обективната истина”, посочи шефът на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

Според него производителите, които смятат да продават едни и същи продукти, но с различно качество,

трябва да ги

регистрират

под различна

търговска марка

Маргаритов допълни, че предстои още много работа в рамките на ЕС за въвеждането на новите правила. Още утре - 2 май, в представителството на ЕК у нас ще се състои първият от серия диалози с потребителите в страните членки.

“Новите цифрови технологии имат потенциала да помогнат на бизнеса и земеделието да работят по-прецизно, ефективно и устойчиво”, каза еврокомисарят по цифрова икономика Мария Габриел.

Според нея обещаващ проект е “Интернет за храните и стопанствата 2020”. По него са предвидени 30 милиона евро финансиране.

С този проект целим да направим прецизното земеделие реалност, каза тя.

Интегрирането на т.нар. интернет на нещата щяло да позволи по-добра проследимост на храните. Според еврокомисаря това ще доведе до тяхната по-голяма безопасност, по-лесно и по-бързо определяне на продуктите, които не съответстват на стандартите.

“Чрез технологиите по-лесно могат да се проследят тези продукти и техните съставки от производителите до предлагането им на пазара”, заяви Габриел.

Тя отбеляза още, че по новата работна програма “Хоризонт 2020” за периода 2018 - 2020 г. Европейската комисия инвестира над 160 милиона евро в цифровата трансформация на земеделието. Българският еврокомисар изрази надежда, че ще има проекти и от нашата страна и други държави от Югоизточна Европа, включително за борба с двойните стандарти.

Габриел коментира още, че гарантирането на справедлив и равен достъп до качествени храни не е проблем само за отделни държави членки. Това бил много важен показател за успеха на европейския икономически и социален модел.

В края на форума участниците излязоха със заключителен документ, в който настояват за бързи действия и силна подкрепа от ЕС.

“Настояваме съвместният изследователски център на комисията да усъвършенства своя подход за хармонизирано сравнително провеждане на тестове и да ги координира в целия ЕС”, се посочва в декларацията.

Борисов: Кой умник каза, че бебето обича палмово масло

l Както Вера Йоурова каза, че е баба, а аз съм дядо и не е нормално да търсиш връзки като едно време по комунизма да си набавиш храни за децата или за внуците

l Навремето в казармата имаше един надпис - службата е тежка, но за сметка на това продължителна. Сега може да сложим - храните са вредни, но за сметка на това по-скъпи

l Когато дойдат колегите, ще им дам от тези храни, да видим дали ще хапват с удоволствие

“Кой умник каза, че бебето обича по-малко мляко или че обича палмово масло? И постави 100 милиона души да се чувстват като аборигени. Сигурно аборигените живеят по-добре от нас.” С тези думи премиерът Бойко Борисов се обърна към присъстващите на конференция относно двойния стандарт при храните. Нацията става все по-болна, когато се поемат тонове палмово масло, каза той.

Борисов се обърна към министъра на здравеопазването, който можел да каже какво се случва с кръвоносните съдове, когато хората приемат подобни вещества.

Борисов заяви, че преди 10 години 1 млрд. е бил влаган в здравеопазване, сега сумата възлизала на пет милиарда. Медицинската ни техника е най-хубавата в Европа, но

човек, като консумира

вредни храни и напитки,

каквото и да купуваме

и да влагаме в

здравеопазването,

ефектът ще е никакъв,

каза той. Борисов благодари на българските представители на конференцията, както и на комисаря по правосъдие и защита на потребителите Вера Йоурова. “Както Вера каза, че е баба, а аз съм дядо, че не е нормално да търсиш връзки като едно време по комунизма да си набавиш храни за децата или за внуците. Не очаквах, че може дотам да са се развили нещата във времето”, възмути се премиерът. И добави: “От детето по-свято няма”.

“Имаме много ясна позиция. И аз бих се срамувал, ако бях на мястото на тези вериги, на тези производители”, каза премиерът и изрази надежда, че ще има подкрепа от другите държави членки.

“Звучи страшно обидно, всички, които ме познават, знаят, че от години съм от най-големите защитници на европейската перспектива, че Европа и ЕС е най-доброто място за живеене, пример за всички континенти”, каза премиерът. И добави, че

има държави, които не

искат да се включат в

декларацията срещу

двойния стандарт

при храните

“На времето в казармата имаше един надпис - службата е тежка, но за сметка на това продължителна. Сега може да сложим - храните са вредни, но за сметка на това по-скъпи”, заяви премиерът.

“Тази несправедливост пряко касае живота и здравето на човека. Ние поне над 200-300 дни сме се занимавали с мигрантската вълна”, каза Борисов и отчете, че в Югоизточна Европа засегнати са 100 милиона души. Той попита дали в Западните Балкани е по-различно, където са още 30 милиона.

Премиерът се закани, че на срещата на върха ЕС-Западни Балкани ще даде на гостите да се хранят с това, което ядат българите. “Да видим дали ще я хапват с удоволствие както българите и както 130 милиона души”, каза Борисов.

“Ако за друго сме правили особено аз, компромиси, в тази компромис няма да има. Мая Манолова понеже е по-добричка, казва, че храните ви ще бъдат, каквито трябва, на обедите и вечерите”, каза премиерът.

“Надявам се всички да подпишете декларацията, това ще е акт на справедливост, акт на това, че всички сме допринесли да нарушим здравето на стотици хиляди българи, а сигурно и милиони. С това поне можем да изкупим по малко греха си всички за това, с което сме допринесли”, заяви Борисов.

Манолова иска ОЛАФ за храните да е в София

“Настоявам, че трябва да има единен европейски контрол, ОЛАФ за измамите в храните. Защо не седалището да е в София. България е сред страните, които са най-сериозно засегнати от този проблем.” Това заяви омбудсманът Мая Манолова на конференцията. Според нея в България омбудсманът е успял да обедини институциите и гражданите в коалиция. Платформата ѝ пък била заложена в обявения на 11 април нов механизъм за потребителите.

“Подкрепям мерките, които са включени в този механизъм, и мярката, насочена към преодоляване на двойните стандарти при храните”, каза Манолова. Тя е категорична, че без промени в директивата за нелоялните търговски практики проблемът не може да бъде решен.

“Дали 5% по-малко мляко и какао в шоколада са съществено, или несъществено отклонение. Дали националните органи за контрол ще имат смелостта да се противопоставят на огромните интереси на транснационалните компании”, попита Манолова.

Според нея националният вкус трябва да бъде изключен като критерии, когато става въпрос за търговски марки. Те били по строга рецепта, вариациите ѝ биха били нечестен подход за потребителите, които очакват определени качество, вкус, съставки.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Починали фенове изгледаха дебюта на скромния "Унион" (Берлин) в германската Бундеслига. По време на мача от първия кръг срещу РБ "Лайпциг" запалянковци издигнаха огромни снимки на свои починали близки, които не са доживели влизането на любимия си тим в елита. Нещо повече - преди това феновете са платили билети на споминалите се.

Сделка №1 в германския футбол това лято вече е факт. "Байерн" представи Фелипе Коутиньо от "Барселона" и му даде емлематичния щ10. Бразилецът идва под наем за една година с опция за закупуване срещу 120 млн. евро следващото лято. "Този ход означава ново предизвикателство за мен - каза Коутиньо. - В нова държава и в един от най-добрите клубове в

Мениджърът на "Арсенал" Унай Емери ядоса феновете на "артилеристите" със странно изказване преди гостуването на "Ливърпул". Испанецът призна, че неговият отбор не иска да играе срещу европейския шампион. "Ако зависи от нас, ние никога не бихме искали да играем срещу "Ливърпул" - каза Емери. - Бихме предпочели да не излизаме срещу тях.