Чий е дунавският остров Ветрен? Румънците го приемат за свой и арестуват нашите рибари

https://www.24chasa.bg/novini/article/6841551 www.24chasa.bg
Наши рибари минават със страх край остров Ветрен.

Във всички лоцмански карти за навигация Ветрен е български, в сателитната карта на “Гугъл” - също

Българо-румънска комисия трябва да актуализира собствеността на островите

Остров Ветрен край Силистра е ябълката на раздора между български рибари и румънски граничари.

Преди 5 г. за първи път гръмна скандал - рибар от силистренското с. Ветрен е арестуван, а мрежите, лодката и уловът му са конфискувани от румънските власти.

Днес ситуацията не е по-различна. Румънските граничари пак изземват от нашите рибари принадлежностите им, случва се и на съд да ги изправят в намиращия се от другата страна на Дунав град Кълъраш.

Остров Ветрен на площ от близо 4000 дка.

Според

конвенция,

подписана преди

110 г., островът

трябва да е

български

Там обаче сега са разположени румънски гранични власти.

Серия от питания в НС е отправил силистренският депутат Александър Сабанов от “Обединени патриоти”. Въпроси за съдбата на този остров, а и за останалите по Дунав са зададени към министрите на външните работи, на транспорта и на вътрешните работи. Целта е сформирането на българо-румънска комисия, която да преразгледа конвенцията от 1908 г. и да актуализира собствеността им. Според документа речната граница следва средата на реката при най-ниските ѝ води, които текат в едно-единствено легло и средата на ръкава, който съдържа талвега на реката, когато се раздели на два и повече ръкава.  

С други думи, талвегът - най-дълбоката точка, определя границата, а край остров Ветрен той минава от северната му страна, което означава, че земята е българска.

До 50-те години на ХХ век островът се е считал за румънски заради териториалните размествания на Балканите през различните войни. През 1956 г. след ново споразумение между двете разделени от Дунав държави и в съответствие със Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанища на България влажната територия отново става наш.

Трябвало е обаче

на всеки 10 г.

двустранна

комисия да

заседава

и да следи за настъпили промени, които да коригират талвега, и за появата на нови острови. Това не се е случвало досега. Затова и всеки дърпа острова към себе си, а е нужно прекрояване официално на границата.

Преди 5 г. областният на Силистра, тогава Николай Димов, изпрати писмо до МРРБ с въпрос има ли промяна в речните граници на България. Ако има, откога и какъв е статутът на българския според нашите управници остров, разположен близо до биорезервата “Сребърна”. Отговор не е получен.

Към днешна дата от Министерството на транспорта потвърждават, че конвенцията е в сила и че комисии не са преразглеждали принадлежността на островите и речната граница.

На народния представител Сабанов му е предоставена карта с включени в нея всички острови по поречието на Дунав. По тази карта

Гранична полиция

е службата,

която трябва да

каже кой остров

на кого е и къде

минава границата

По неофициална информация вече имало сформирана работна група във Външно, която да разгледа въпроса.  

Остров Ветрен румънците наричат Чоканещи. Появил се е през 1928 г. Оттогава до днес рибарите от нашата страна на Дунав казват, че островът е български. Знаят го като Ветрен, по името на селото край Силистра. Познат е още и като Бялата пръст.

Рибарите казват, че румънците ползват острова за дърводобив, отглеждат и животни. Говори се дори за европроекти с цел запазване биоразнообразието му. Той е под фактически румънски контрол и има статут на природен резерват.

По стари данни Вертрен е на 8-о място по големина сред българските дунавски острови - с дължина 3,5 км и ширина почти 1 км. На практика от българския бряг го отделя канал, в който е разположен по-малкият остров Девня. Обрасъл е с върба. При високи води ниските му части се заливат, а при спадане нивото двата острова се свързват - пресъхва и каналът между тях и брега.

Хората от Ветрен

са потомствени

рибари

И днес Петко Григоров си спомня как като деца са играели на острова, а дядо му е водил на паша стадото си овце там. От него се снабдявали и с дърва за зимата, и с материал за строеж на къщи.

Днес, когато българските рибари хвърлят въдици покрай острова, биват задържани, а лодките и уловът им - конфискувани.

Преди месец Валентин Йорданов се е разминал на косъм само с предупреждение, че ако още веднъж го хванат, ще му вземат всичко.

Рибари разказват, че граничарите чертаят по картата с химикалка, казват къде минава границата и обвиняват нашите, че са навлезли в тяхна територия.

Арестуват ги, без да се интересуват, че остров Ветрен във всички лоцмански карти за навигация по Дунава се води български, нито че в сателитната карта на “Гугъл” е посочен като част от нашата територия.

Румънските патрули си позволяват своеволия само, когато са сами.

Когато са в

екип с нашите,

не ни закачат,

казва Петко Григоров.

Според някои натискът от румънците не бил толкова заради навлизането в чужди териториални води, а заради самия риболов. Казват, че в румънската част на Дунав рибата била повече, защото там риболовът не бил така развит като у нас. Освен това нашенци имали разрешително само за България. В Румъния законът бил друг - рибарите ги регистрирали като юридически лица.

Но най-сериозното нарушение било ползването на найлонови мрежи. Според нормативната уредба на съседите ни това се третирало като престъпление срещу природата. Основните опасения са, че

ако се започне

преразглеждане

на речната

граница, страната

ни може да

загуби територии

Островите в силистренския участък и нагоре към Тутракан се водят необитаеми. Но има такива, на които се развива стопанска и друга дейност, и точно те при прекрояването може да преминат в румънски ръце.

Затова все още не е ясно дали битката за остров Ветрен си струва и дали не е по-добре да се инициира спогодба между държавите, която да позволи рибарите спокойно и свободно да изкарват прехраната си. Докато обаче това се случи, хората от силистренското село ще продължават да излизат с лодките си в реката със страх. А във Ветрен има регистрирани 50 рибари, които с това издържат семействата си. Искат да работят честно, без да нарушават законите.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бившият нападател на "Реал" (Мадрид) и "Пари Сен Жермен" Хесе Родригес е безмилостен към бившата си половинка Аура Руис. Той иска да прати сексбомбата в затвора. "Подаде жалба за обиди и клевети - разкри знойната красавица. - Преди няколко дни ми казаха, че ще отидем на съд. Той ме съди за едно евро и от три до пет години затвор.

Известният кримигерой Атанас Мечев, по-популярен като Наско Гаргата, избира с тайфата професионални фотоапарати, видя "България Днес". В компанията на респектиращите си авери разследваният от прокуратурата като тартор на наркобанда Наско доста компетентно боравеше с езика на фотографа при покупката на апарат.

Лошото момче на италианския футбол Марио Балотели има ново гадже. Това е певицата Елоди. Двамата се запознали в Милано, откъдето е изпълнителката. Според близки на нападателя на "Олимпик" (Марсилия) той е лудо влюбен в нея. Тя му отговаряла със същото. Новата любима на Супер Марио подобно на куп негови бивши гаджета има минало на модел.