Отрязан за движението си, Божидар Димитров обжалва, пробва референдум за Велико НС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6841565 www.24chasa.bg
Божидар Димитров

“Ще обжалвам!” Така Божидар Димитров посрещна отказа на Агенцията по вписванията да регистрира движението му “Кан Кубрат".

Историкът обаче не бил изненадан. “Очаквах неприятности, защото знам, че всеки нов, който влиза в политиката, се подлага на атака от всички възможни страни”, каза той пред “24 часа”.

Проблемът с регистрацията е от декларираната цел на сдружението - президентска република. “От агенцията се позовават на чл. 1, ал. 1 от конституцията, където се казва, че България е парламентарна република и това не може да бъде променено освен чрез държавен преврат. За Бога! Да прочетат конституцията!”, възкликна бившият шеф на НИМ. И съветва чиновниците да видят члена от конституцията за свикване на Велико народно събрание. Дори ако не уважат обжалването, той можел да ги даде на съд за противоконституционни действия.

Проф. Димитров не приема, че по закон само партия, но не и гражданско движение може да се бори за промяна на конституцията. Дава за пример инициирания от Слави Трифонов референдум.

Ако пак го отрежат, той на свой ред щял да състави инициативен комитет, в който ще покани и Слави, и ще готвят референдум за Велико НС и преход към президентска република. А броят на депутатите ще се намали на 100.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Символът на културното министерство през 2013 г. - ексминистър Владо Пенев и секссимволът на родния театър Захари Бахаров са неразделни. Двамата въпреки разликата в годините са близки приятели и отново бяха засечени рамо до рамо до Народния театър от топпапараците на "България Днес". Веселата компания дори се запъти на обяд след репетиции

"Това са пълни глупости. Убедени сме, че смъртта му е инсценирана, за да се измъкне с парите ни", нервно коментираха на 25 юни 2007 г. пред медиите известни родни бизнесмени. Повод за изявленията им е новината за смъртта на подвизаващия се с две самоличности като Емил Коен и Емил Бояджиев скандален бизнесмен и шеф на баскетболния ЦСКА

Големият кораб с много товар. Така коментираха столичани, извръщайки се вчера след естрадната легенда Силвия Кацарова на улицата. Топпапараците на "България Днес" изловиха изпълнителката на "Големият кораб", натоварена като танкер с покупки в няколко торби през рамо. Легендата дори успяваше и да урежда делови ангажименти по телефона