Отрязан за движението си, Божидар Димитров обжалва, пробва референдум за Велико НС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6841565 www.24chasa.bg
Божидар Димитров

“Ще обжалвам!” Така Божидар Димитров посрещна отказа на Агенцията по вписванията да регистрира движението му “Кан Кубрат".

Историкът обаче не бил изненадан. “Очаквах неприятности, защото знам, че всеки нов, който влиза в политиката, се подлага на атака от всички възможни страни”, каза той пред “24 часа”.

Проблемът с регистрацията е от декларираната цел на сдружението - президентска република. “От агенцията се позовават на чл. 1, ал. 1 от конституцията, където се казва, че България е парламентарна република и това не може да бъде променено освен чрез държавен преврат. За Бога! Да прочетат конституцията!”, възкликна бившият шеф на НИМ. И съветва чиновниците да видят члена от конституцията за свикване на Велико народно събрание. Дори ако не уважат обжалването, той можел да ги даде на съд за противоконституционни действия.

Проф. Димитров не приема, че по закон само партия, но не и гражданско движение може да се бори за промяна на конституцията. Дава за пример инициирания от Слави Трифонов референдум.

Ако пак го отрежат, той на свой ред щял да състави инициативен комитет, в който ще покани и Слави, и ще готвят референдум за Велико НС и преход към президентска република. А броят на депутатите ще се намали на 100.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Терористи ли финансират подобни конференции?, питат антифашисти Мощен сблъсък между националисти и антифашисти бележи най-мащабното събитие в последните години - конференция на крайните патриоти от цяла Европа утре вечер в София, на който ще бъде създаден общ съюз. Мястото на събитието се пази в тайна за последно,

Пожари разрушават Зографския и Хилендарския в Атон Иво АНГЕЛОВ Пожар унищожи голяма част от катедралата "Нотр Дам" в Париж в началото на Страстната седмица. Колкото и ужасяващи да бяха кадрите от огнената стихия, това не е първият подобен инцидент. От червените езици на огъня през вековете страдат и български манастири светини.