Отрязан за движението си, Божидар Димитров обжалва, пробва референдум за Велико НС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6841565 www.24chasa.bg
Божидар Димитров

“Ще обжалвам!” Така Божидар Димитров посрещна отказа на Агенцията по вписванията да регистрира движението му “Кан Кубрат".

Историкът обаче не бил изненадан. “Очаквах неприятности, защото знам, че всеки нов, който влиза в политиката, се подлага на атака от всички възможни страни”, каза той пред “24 часа”.

Проблемът с регистрацията е от декларираната цел на сдружението - президентска република. “От агенцията се позовават на чл. 1, ал. 1 от конституцията, където се казва, че България е парламентарна република и това не може да бъде променено освен чрез държавен преврат. За Бога! Да прочетат конституцията!”, възкликна бившият шеф на НИМ. И съветва чиновниците да видят члена от конституцията за свикване на Велико народно събрание. Дори ако не уважат обжалването, той можел да ги даде на съд за противоконституционни действия.

Проф. Димитров не приема, че по закон само партия, но не и гражданско движение може да се бори за промяна на конституцията. Дава за пример инициирания от Слави Трифонов референдум.

Ако пак го отрежат, той на свой ред щял да състави инициативен комитет, в който ще покани и Слави, и ще готвят референдум за Велико НС и преход към президентска република. А броят на депутатите ще се намали на 100.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

"Левски" ударно чисти дълговете си. Целта пред ръкодоството на "сините" е след Нова година да падне запора над всички клубни сметки. "До края на годината всичко ще бъде изчистено - заяви изпълнителният директор Павел Колев. - Истината е, че ние и в момента дишаме спокойно финансово. "Левски" е един от най-коректните платци не само на държавата

Рафаел Надал вдигна приказна сватба с половинката си Мария Франсиска Перейо. След 14-годишна връзка двамата се ожениха в събота. Церемонията бе проведена в имението-крепост La Fortaleza. По желание на младоженците сватбата бе обвита в пълна секретност, за да могат двамата да се порадват на уединението си

Скромна на вид 51-годишна пловдивчанка се оказа сред най-издирваните жени в Европа. В рамките на няколко години Радина Жечева успява да прибере спестяванията на десетки хора от цялата страна. Докато прокуратурата се накани да реагира, измамничката си плюе на петите и няма как да излежи 5-годишната си присъда