Еврокомисията: Парите за земеделие и кохезионните фондове да намалеят с 5-6%

https://www.24chasa.bg/novini/article/6843750 www.24chasa.bg
Жан-Клод Юнкер представя бюджета пред Европарламента. СНИМКА: РОЙТЕРС

Еврофондовете се обвързват с правосъдието. При проблеми с прилагането му те ще спират

Раздаването на пари от еврофондовете да се обвърже с правосъдието и спазването на европейските ценности, предложи в сряда Европейската комисия в проекта за нов бюджет за следващия седемгодишен период 2021-2027 г.

Брюксел предлага бюджетът на ЕС до 2027 г. да се увеличи на 1,278 трилиона евро. За първи път ще има пряка връзка между финансирането от ЕС и спазването на принципите на върховенството на закона. Подобна мярка

може да засегне

държави като

Унгария и Полша,

но и България

и Румъния, които са критикувани от Брюксел. Бюджетът предвижда и увеличаване на разходите за гранична защита и военна отбрана, но намаляване на парите за земеделие и за структурно слаби региони (кохезионните фондове). Очаква се страните членки да увеличат значително вноските си, за да компенсират отсъствието на Великобритания.

“Предложението представлява честен отговор на днешната реалност, в която от Европа се очаква да играе по-голяма роля за осигуряването на сигурност и стабилност в един нестабилен свят в момент, в който оттеглянето на Обединеното кралство от ЕС ще остави значителен недостиг на средства в бюджета ни. То отговаря на това двойно предизвикателство чрез намаляване на разходите, но и чрез осигуряване на нови ресурси. Финансирането на новите и основните приоритети на ЕС ще бъде запазено или увеличено, което неизбежно означава, че средствата за други области ще бъдат намалени”, съобщи Еврокомисията.

“Ще обезпечим доброто финансово управление чрез първия по рода си механизъм за принципите на правовата държава. Това е начинът

да действаме

отговорно с

парите на нашите

данъкоплатци Сега са наред да действат ЕП и Съветът на ЕС. Убеден съм, че трябва да се стремим да постигнем споразумение преди изборите за Европейски парламент следващата година”, подчерта шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. Еврокомисията предлага ЕС да спира, намалява или ограничава достъпа до финансиране при проблеми с върховенството на закона в отделни членки по начин, който е “пропорционален на естеството, тежестта и обхвата на слабостите в прилагането на принципите на правовата държава”. Такова решение ще се предлага от ЕК и ще се приема от Съвета чрез гласуване с обратно квалифицирано мнозинство. Това означава, че препоръките на комисията ще влизат в сила, освен ако Съветът не се противопостави с квалифицирано мнозинство.

Увеличават се

разходите за

граничен

контрол,

за изграждане на обща отбранителна система, за научните изследвания и за студентските програми за обмен “Еразъм”, чийто бюджет ще бъде удвоен.

С 5-6% пък ще намалеят парите за земеделие и структурно слаби региони. Предложението на ЕК е да се постигат същите резултати, но с по-малко ресурси.

Бюджетът ща бъде и максимално опростен. Структурата му ще е по-ясна и по-тясно обвързана с приоритетите на ЕС. Комисията предлага броят на програмите да бъде намален с над 1/3.

Дончев и Горанов: Европейските пари няма да изчезнат

Многогодишната финансова рамка показва, че Европа гледа сериозно на самата себе си и инвестира в себе си. Така вицепремиерът Томислав Дончев оцени документа от Брюксел на брифинг заедно с финансовия министър Владислав Горанов. Той прогнозира, че няма да има значима промяна в обема на европейските пари за България. И подчерта, че можем да разчитаме на повече постъпления за отбрана и сигурност.

Още е рано да коментираме къде е България в тази рамка, тъй като не са готови бюджетите по държави, обясни финансовият министър Владислав Горанов. На въпрос дали новите правила могат да предизвикат промени в бюджета ни за догодина, той отговори с “Категорично не”. Според Горанов дори да се стигне до вдигане на вноската ни за ЕС заради Брекзит, това не налага промени в данъчната ни система.

25 млрд. за стабилизиране на страните от еврозоната

Най-малко 25 млрд. евро трябва да бъдат отделени за страните от еврозоната в рамките на следващия бюджет на ЕС. Парите ще се използват за инфраструктурни реформи на национално ниво, както и за помощ на държавите, които все още са извън зоната, за да приближат икономиките си до единната валута.

От 27-те страни, които ще останат в ЕС след напускането на Великобритания през 2019 г., само Дания официално се е отказала от присъединяване към еврото. Всички останали трябва да приемат единната валута, след като изпълнят критериите. Паралелно с това ЕК предлата да бъдат предоставени средства, които да имат “стабилизационна функция” за еврозоната в случай на криза в някоя държава членка.

Според ЕК стабилизационната функция ще се изгради прогресивно с времето, разчитайки на обратни кредити, гарантирани от европейския бюджет, заеми от Европейския валутен фонд - доброволен гаранционен механизъм, базиран на държавния принос, както и на субсидии от европейския бюджет. Стабилизационната функция ще започне да функционира под формата на заеми “бек-ту-бек” от бюджета на ЕС на стойност до 30 милиарда евро, съчетани с финансова помощ за държавите членки, предназначена за покриване на разходите за лихви. Заемите ще осигурят допълнителна финансова подкрепа в момент, в който публичните финанси бъдат поставени под натиск, а приоритетните инвестиции трябва да се запазят.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В Гърция се премести Лора Крумова. Бившата водеща на "Комбина" реши да избяга от родината за неопределен период. Журналистката и цялото й семейство вече живеят на остров Лемнос. През 2018-а Лора излезе в майчинство, за да се грижи за дъщеричката си Мина и повече не си намери ново място в тв ефира.

Труп на бебе делфинче изплува на централния плаж във Варна. Мъртвото животно е забелязана вчера рано сутринта. След сигнал от разтревожени хора екоинспекцията в морската столица ще направи проверка по случая. Служители ще свалят биометрични данни на бозайника, за да установят причината за смъртта. 38 са загиналите китоподобни по нашето Черноморие

С нова порция обвинения се сдоби соченият за дясна ръка на Божо Кравата крими герой Иван Терзийски-Веждата. Наред с делото за участие в наркобандата на Божидар Кузманов Веждата застава пред Темида и заради нападение над ченгета. Повод е предотвратен опит да се саморазправи със съпругата си Розалия. Като бонус към това Веждата ще отговаря за закана