Караконджули и змей вилнеят из София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6844599 www.24chasa.bg

Премиерата на продължението на фентъзи романа на Мартин Колев е на 8 май

Змей и караконджули вилнеят из столицата в “Софийски магьосници 2”. (ИК "Сиела"). Магична София се пробужда с продължението на един от най-успешните дебютни романи за 2017 г. Краят е само началото на следваща история. А столицата отново е застрашена! Бъдете нащрек, защото се задава продължението на най-успешния дебютен роман за 2017 г. - “Софийски магьосници” от младия писател Мартин Колев!

В “Софийски магьосници 2: В сърцето на Странджа” бродят караконджули, нестинарки танцуват върху жар, самодиви пеят, а един змей беснее над града. В момент, в който здрачници и зорници усещат, че наближава голяма опасност, а странните инциденти зачестяват, вятърът довява пленителна самодивска песен…

Младият читак Бриян Тенев попада в окото на бурята - станал е герой, всички го познават, но се чувства по-безпомощен от всякога. Останал е без амулет след сблъсъка с демон. В сънищата му упорито се появява тайнствена врата, зад която съзира сянката на могъщ магьосник. Зад тази врата се крият всички отговори. Но дали Бриян знае правилните въпроси?

Да му помогнем да ги открие заедно, призовават от ИК “Сиела”. И ако не ви е страх от приключения, ви канят на 8 май от 19 ч в клуб “Терминал 1” (ул. “Ангел Кънчев” 1), където маг Венсан Петров, който е част от магичното общество Quick Hands Project и съосновател на “Нема К'во”, ще ви изненада с истинска магия и тотално ще ви завърти главите в светлинно шоу, в което да търсим гербове и тайнствени знаци! А актьорът Юлиан Петров (“Скъпи наследници”) ще ви запознае с истинска… самодива. Входът е свободен Очакваме ви с нашия плейлист с хитове на “Остава” и Стефан Вълдобрев и много други. Освен това ще се празнува нечий рожден ден, но чий се пази в тайна!

Магическите одежди не са задължителни, но носят бонус точки. Приемаме също народни носии, кукерски костюми и кожи на собственоръчно съсечени змейове. А ако по принцип си кръстосвате улиците във фрак и цилиндър или рокля на звездички, хич не се преобличайте!

“Софийски магьосници 2: В сърцето на Странджа” ще ви предложи още от същото – емоция, неочаквани обрати, магия и караконджули!

Мартин Колев е всеизвестен фантастичен магьосник. През април месец 2017 г. печели първа награда на дарителски фонд “13 века България” в конкурса “Рашко Сугарев” за къс публикуван разказ на автори до 35 г. Носител е на наградата “Славка Славова” на Театър 199 (2017), а дебютният му роман “Софийски магьосници” се превърна в любима книга на хиляди, копнеещи за повече магия!

Още предложения

Кристофър Хичънс

твърди, че Бог не е велик -

за първи път на български

Един от най-изтъкнатите интелектуалци на XX век - британско-американският политически журналист, писател и критик Кристофър Хичънс (1949-2011) провокира аргументирано мислещия човек да търси отговори на много и все логични въпроси, свързани с отколешния спор религия срещу разум.

В известния си труд “Бог не е велик. Как религията отравя всичко”, който излиза за първи път на български език с логото на ИК “Сиела”, Хичънс излага пространно разсъжденията си за четирите непреодолими довода срещу религиозната вяра.

Това са изкривената представа за произхода на човека и на Космоса, сервилността и крайният субективизъм, които произтичат от това, потискането на сексуалността и фалшивите представи, които религиозната вяра изгражда у хората, карайки ги да приемат желаното за действително.

Хичънс смята, че е напълно възможно, след като хората осъзнаят веднъж завинаги, че живеят тук и сега - на Земята и за сравнително кратко време, да започнат да се държат по-добре, а не по-зле един с друг. Според него всеки човек може да води етичен живот, който далеч не е характерен единствено за посветилите се на религията, дори напротив - именно те често извършват далеч по-неетични и неморални деяния.

В “Бог не е велик. Как религията отравя всичко” ученият е категоричен: “Ние, атеистите, нямаме нужда да се събираме всеки ден, всяка седмица или на специални празници, за да тръбим своята праведност или да си посипваме главите с пепел, задето сме толкова недостойни. Не ни трябват свещеници, нито цялата йерархия над тях, за да поддържат и контролират доктрината ни.

Хичънс говори за сходствата и различията във възгледите си и тези на други изтъкнати учени и атеисти като Сам Харис, проф. Ричард Докинс и др.

На 12 май (събота) от 11,30 ч в “София Тех парк” ще чуем повече по темата, където журналистът Владислав Апостолов, издателят Христо Блажев и писателят, кинокритик и издател Благой Иванов ще разкажат повече за “Четиримата конници на Апокалипсиса”, – а именно Кристофър Хичънс, Ричард Докинс, Даниъл Денет и Сам Харис - и влиянието им върху съвременната култура, интелект и начин на живот по света.

Хроника на авариите и катастрофите в социалистическата индустриализация излиза в книга

Една слабо разисквана и замъглявана преди 1989 г. у нас тема – тази за трудовите злополуки, промишлените аварии и по-тежки катастрофи, е предмет на изследване от доц. д.и.н. Даниел Вачков в книгата „Аварии и катастрофи. Xроника на социалистическата индустриализация” (ИК „Сиела”). Тя е част от поредицата „Минало несвършено” на Института за изследване на близкото минало. 

Промените в производствения процес в България след 1944 г. като предпоставка за развитието на трудовите злополуки, условията на труд в периода на „срамежливата десталинизация“ и дълговата криза и нейното въздействие върху условията на труд са сред разгледаните теми в подробното изследване „Аварии и катастрофи. Xроника на социалистическата индустриализация” от доц. д.и.н. Даниел Вачков. Книгата проследява процеса на индустриализация и произтеклите от нея произшествия, случили се в България през годините на социализма – от установяването на отечественофронтовската власт и изграждането на основите на комунистическата държава и икономика през края на епохата на Сталин до „перестройката” и възродителния процес.

В предговора на изследването си доц. д.и.н. Вачков пише: „Изследването на индустриалните аварии и катастрофи ще представи една адекватна, различна от създаваната от комунистическата пропаганда картина на реалното положение на работничеството в България при комунистическото управление. То също така ще допълни анализа на икономическата политика на комунистическата партия и може да очертае истинското състояние на българската промишленост. Чрез него ще се проследят едни от най-острите деформации в осъществяването на ускорената индустриализация и настъпилите с нея обществени трансформации. Освен това ще покаже доколко системата има управленческия капацитет да се справи с един толкова тежък социален проблем. И не на последно място могат да се видят механизмите, прилагани от режима по отношение на индустриалните аварии с цел опазване на неговия обществен образ, а по-късно да се проследи и как те рефлектират върху изграждането на паметта за комунизма в обществото.”

За корицата на „Аварии и катастрофи. Xроника на социалистическата индустриализация” Веселин Праматаров е използвал колаж от снимки на прокатния цех от металургичния завод в Перник (юли 1959 г.), чийто покрив рухва малко по-рано през май, и броят на „Работническо дело“ от деня след голямата авария в Девня.

Книгата е част от съвместната поредица „Минало несвършено“ на Института за изследване на близкото минало и издателство „Сиела“. Други заглавия в поредицата са „Литература на случаите. От „Тютюн“ до „Хайка за вълци““ на доц. д-р Пламен Дойнов, „Държавна сигурност – предимство по наследство“ на Мария Дерменджиева и Момчил Методиев, „Ромен Гари и френската дипломатическа поща“ от Райна Карчева, двата тома на „Как се променят нещата“ от проф. Ивайло Знеполски и др.

Ето и седмичната класация на издателството.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Актьорът Тончо Токмакчиев е баш дядо, видяха топпапараците на "България Днес". Дъщерята на комика Таня, която живее със семейството си в Испания, се е прибрала за малко в България. По този повод щастливият кукувец гордо разходи 11-месечния си внук в столицата. Компания му правеха жена му и дъщеря му,

Проблеми с киберсигурността и хакерските атаки изпитва Светия Синод, установи проверка на "България Днес". В момента един от официалните сайтове на митрополитите рекламира епилация на краката на китайски език, а друг предлага почивка в Румъния на английски. От своя страна ръководството на Софийската епархия предупреди за измами свързани с

Не успя да подкрепи каузата за промени в закона Ще нарежа убиеца на Криси с бръснарско ножче, заканва се баба Милка на протест за справедливо наказание Влошено здраве спря майката на зверски изнасилените и убити сестри Росица и Христина Белнейски да се включи в протест срещу намаляване на присъдите на жестоките престъпници срещу самопризнания.