Рекорд! Българите по-богати с 6 млрд. лв. за година

https://www.24chasa.bg/novini/article/6845814 www.24chasa.bg
ЛЪЧЕЗАР БОГДАНОВ

Още 16 млрд. увеличено състоянието заради ръста на цените на имотите.

Емигрантите пратили 1,9 млрд. евро

Финансовото богатство на домакинствата се увеличава с 6,1 млрд. лева през 2017 г. Това е най-голямото увеличение от 2007 г. насам, като достига 77,2 млрд. лева в края на миналата година.

Това показва последният анализ на “Индъстри уоч”, който е част от периодичния доклад “Лични активи в България: Финансово богатство и пазар на жилища” за първото тримесечие на 2018 г.

Според анализаторите двигателите на растежа на богатството са разнопосочни.

Ръстът на заетостта - с 4,4% средногодишно , както и този на средната заплата - с 10%, са създали 5,1 млрд. лева допълнителен доход за работещите българи.

Все повече стават и българите, които намират реализация на европейския трудов пазар. Това на свой ред е

увеличило емигрантските

пари, които са достигнали

рекордните

1,953 млрд. евро

през изминалата година, което е ръст от 30% в сравнение с 2016 г.

Заради продължаващата тенденция към намаление лихвите по депозитите вече не се оказват значим източник на финансовото богатство. Те са добавили към него само 183 млн. лева към домакинските бюджети.

Нагласите сред българските потребители се оказват оптимистични и това намира израз в реализираните разходи както за краткотрайни, така и за дълготрайни стоки, смятат авторите на изследването.

Българите изглеждат и по-склонни да търсят заемно финансиране за своите покупки. Около една четвърт, или 24,3% от допълнителното потребление през изминалата година е финансирано чрез потребителски заем, показва анализът.

Все още няма кредитен бум, особено в сравнение кредитната експанзия от 2008 г., когато близо половината от увеличението на потреблението на гражданите беше финансирано с новополучен потребителски кредит.

Жилищното богатство се увеличава с 8,1 млрд. евро през 2017 г. основно заради отчетения ръст в цените на апартаментите.

Цените на жилищата в страната се увеличават общо с 8,2% през 2017 г., което означава, че те растат за четвърта поредна година. Според темпа на увеличение на цените на имотите към края на 2017 г.

България

изостава в ЕС

само от

5 държави -

Ирландия, Португалия, Словения, Холандия и Чехия, но е значително пред Румъния.

Жилищните цени са се покачили в 24 от 28 области през 2017 г. според данните на НСИ и “Индъстри уоч”. Столицата вече концентрира значителните 36,5% от жилищното богатство на българските граждани, докато малко над една десета се формира от жилищата в област Варна.

Може би съчетанието от ниски лихви по кредитите и активизацията на банките по предлагане на нови кредити, съчетано с най-високата заетост при растящи доходи последните 2 г. дават осезаемо отражение върху цените на жилищата, каза Лъчезар Богданов от “Индъстри уоч”.

В областите Пловдив и Бургас е разположено около 9% от “реалното” богатство на населението. Между 2 и 3% от жилищното богатство на българските граждани се намира в областите Русе, Благоевград, Велико Търново, Хасково и Плевен. В 18-те области с най-ниска стойност на имотите е концентрирано 18,2% от жилищното богатство, или два пъти по-малко от столицата София.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Треньорът на "Ювентус" Масимилиано Алегри има сериозни главоболия у дома. Донесе му ги сексапилната му дъщеря Валентина. Блондинката започна връзка с Пиеро Бароне. Гаджето й е част от триото Il Volo, което изпълнява поп музика и опера. Тримата станаха известни в Италия след третото си място на "Евровизия" през 2015 г.

Младият ром бе докаран от Германия в пълна секретност и засилени мерки за сигурност Тотална блокада на съда в Русе готви многолюдна тълпа в очакване там да се появи Северин Красимиров, издаде пред "България Днес" човек, организиращ посрещането. Още щом стъпи на родна земя, убиецът на журналистката Виктория Маринова ще бъде задържан за 72 часа,

Кръвта вода не става! Доказателство за това е голямата дъщеря на Димитър Бербатов - Деа. 10-годишното момиче явно е наследило спортния ген на баща си. От известно време Деа тренира художествена гимнастика, научи "България Днес". Момичето е записано от родителите си в частен клуб. Тренировките му се провеждат в базата на националния отбор в Бояна.