България в челната тройка на страните с най-висок ръст на въглеродните емисии м.г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6846763 www.24chasa.bg
Снимка: Pixabay

В петък Евростат представи данни, според които емисиите на въглероден диоксид (CO2) от изгарянето на изкопаеми горива са се увеличили през 2017-а година в рамките на Европейския съюз с 1,8% в сравнение с предходната година.

Според същото проучване, най-силен ръст на отделяните вредни въглеродни емисии през миналата година е имало в Малта, Естония и България, предаде БНР.

Трябва да се има предвид, че емисиите на въглероден диоксид (CO2) са основен фактор за глобалното затопляне и формират около 80% от всички емисии на парникови газове в рамките на ЕС. Те са повлияни от фактори като климатичните условия, икономическия растеж, размера на населението, транспортните и промишлени дейности.

Следва също да се отбележи, че вносът и износът на енергийни продукти оказват влияние върху емисиите на CO2 в съответната страна, в която е осъществено изгарянето на изкопаеми горива. Така например, ако се внасят въглища, това води до увеличаване на отделяните вредни емисиите, докато при внос на електроенергия няма пряко въздействие върху емисиите в страната-вносител, тъй като тези вредни емисии ще се отчитат за страната-износител, където се произвежда и продадената електроенергия.

Данните на Евростат показват, че през 2017-а година най-голямо понижение на отделяните емисии на въглероден диоксид е имало във Финландия (понижение с 5,9% на годишна база), Дания (с 5,8%), Великобритания (с 3,2%), Ирландия (с 2,9%), Белгия (с 2,4%), Латвия (с 0,7%) и Германия (понижение с 0,2%).

В същото време най-силно нарастване на вредните въглеродни емисии през миналата година е отчетено в Малта (повишение с 12,8%), следвана от Естония (с 11,3%), България (с 8,3%), Испания (със 7,4%) и Португалия (със 7,3%).

Въпреки че нашата страна е на едно от челните места в тази негативна класация, вредните емисии на въглероден диоксид, отделяни при енергийното производство на България представляват едва 1,5% от общия размер на CO2 за целия Европейския съюз. По-малък дял в рамките на ЕС е отчетен в едва 13 други страни-членки на съюза.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Синът на покойния израелски президент и Нобелов лауреат за мир Шимон Перес Хеми представи книгата му "Няма място за малки мечти" в Националната библиотека в София. Хеми дойде в България специално за представянето на световния бестселър на баща си, който се издава на български от КК "Труд". "Баща ми казваше на всички деца да не слушат родителите и

Богаташко рали в центъра на София събра очите на минувачи, видя "България Днес". Братя Диневи с техните охранители, бившият заместник-външен министър Милен Керемедчиев с фамозния "Астън Мартин" и Крум Дончев с "Порше" бяха сред участниците в зрелищната надпревара, в която не липсваха и знойни моделки по секси облекло.

Не са много хората, които могат да познаят Васил Иванов-Лучано. Небезизвестният бивш министър на спорта видимо се е посъстарил и прегърбил, видя "България Днес". Макар и елегантно облечен и с кърпичка в джоба на сакото, някогашният министър не прилича на себе си. На 8 юни Лучано чукна 55 години.