България в челната тройка на страните с най-висок ръст на въглеродните емисии м.г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6846763 www.24chasa.bg
Снимка: Pixabay

В петък Евростат представи данни, според които емисиите на въглероден диоксид (CO2) от изгарянето на изкопаеми горива са се увеличили през 2017-а година в рамките на Европейския съюз с 1,8% в сравнение с предходната година.

Според същото проучване, най-силен ръст на отделяните вредни въглеродни емисии през миналата година е имало в Малта, Естония и България, предаде БНР.

Трябва да се има предвид, че емисиите на въглероден диоксид (CO2) са основен фактор за глобалното затопляне и формират около 80% от всички емисии на парникови газове в рамките на ЕС. Те са повлияни от фактори като климатичните условия, икономическия растеж, размера на населението, транспортните и промишлени дейности.

Следва също да се отбележи, че вносът и износът на енергийни продукти оказват влияние върху емисиите на CO2 в съответната страна, в която е осъществено изгарянето на изкопаеми горива. Така например, ако се внасят въглища, това води до увеличаване на отделяните вредни емисиите, докато при внос на електроенергия няма пряко въздействие върху емисиите в страната-вносител, тъй като тези вредни емисии ще се отчитат за страната-износител, където се произвежда и продадената електроенергия.

Данните на Евростат показват, че през 2017-а година най-голямо понижение на отделяните емисии на въглероден диоксид е имало във Финландия (понижение с 5,9% на годишна база), Дания (с 5,8%), Великобритания (с 3,2%), Ирландия (с 2,9%), Белгия (с 2,4%), Латвия (с 0,7%) и Германия (понижение с 0,2%).

В същото време най-силно нарастване на вредните въглеродни емисии през миналата година е отчетено в Малта (повишение с 12,8%), следвана от Естония (с 11,3%), България (с 8,3%), Испания (със 7,4%) и Португалия (със 7,3%).

Въпреки че нашата страна е на едно от челните места в тази негативна класация, вредните емисии на въглероден диоксид, отделяни при енергийното производство на България представляват едва 1,5% от общия размер на CO2 за целия Европейския съюз. По-малък дял в рамките на ЕС е отчетен в едва 13 други страни-членки на съюза.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Омерзен съм! Това коментира пред "България Днес" Свилен Максимов, бившият съпруг на убитата русенска журналистка Виктория Маринова, по повод разкритията на разследващите за бруталните гаври на душманина й. Вчера стана ясно, че обвинителният акт срещу 21-годишния Северин Красимиров е внесен в съда. Той ще се изправи пред Темида по 3 обвинения -

Бившият футболист на "Арсенал" и "Ливърпул" Джърмейн Пенант се раздели окончателно със съпругата си Алис Гудуин. Новината за краха на брака им разкри самият той. Спортистът и моделката така и не успяха да поправят пукнатините във връзката им след неговото участие във "ВИП брадър". Там Пенант имаше горещ флирт с една от съквартирантките си.

Пореден пример на нагло паркиране засне столичанин, който сигнализира за това в социалните мрежи. Този път шофьорът на скъп немски автомобил се беше настанил върху разделително островче в близост до оживено кръстовище в