За риба с Цанко: Започна голямото чакане на сафрида и кефала

https://www.24chasa.bg/novini/article/6846959 www.24chasa.bg

Най-сигурните успехи и тази година ще са около 24 май

Започна времето на мъчителното взиране в морската вода за това какви видове риби щъкат. Стотици по морето клечат с дълги 8-метрови телескопи и закачени на тях чепарета и чакат пролетните риби. За тях всеки слух за първата появила се граца, както наричат дребния сафрид, е като глътка въздух и доказателство, че животът се е завърнал след дългата зима.

Обикалят големи токмаци, а един кефал даже скъсал чепарето на рибар на Морска гара. Това твърдение на бай Иван Исперихския е традицонно за това време. Платерини и иларии наистина обикалят на пасажи от вътрешната страна на буните от Офицерския плаж до Златни пясъци, но не ядат. Търговците предвидливо засилиха ромските бригади да копаят за морски червей във Варненското езеро, но неколцина колкото и да поднасят този деликатес пред устата на кефаловите риби, те се плашат и още не пипат стръвта.

“Иларията тръгва

когато узреят

първите череши”,

категоричен е най-големият кефалист във Варна Агоп Агопов. Според Исперихския температурата на водата трябва да стане поне 19 градуса, за да тръгне тя и да дойде сафридът. В четвъртък обаче хидролозите обявиха 18,6 градуса на водата във Варна - повече от Бургас и Ахтопол, където бе съоветно 17,2 и 16. Проблемът е обаче в пътя на рибата, която няма как да премине през студените течения от Резово до Бургас, обясниха опитни рибари с познания на ихтиолози.

Прощъпалникът обаче е направен с първите успехи на чепаретата на дългите пръти. От седмица насам на тях се ловят трицони и хариби - дребни карагьозчета. Появила се е и местна хамсия от Варненското езеро. Няма го обаче меджида, който е предвестник на сафрида. За сметка на това гадните “кучета”, които удрят при улова на попчета вече са тук.

Чакането на сафрида отново поражда спорове за това какви чепарета трябва да се използват. Едни са те за клатене от рибарското столче на кея с дълъг прът, други - за улова на ластик от вълнолома, твърди бай Иван.

“Трябва да се търси

за това време черна

перушина

Аз имах едно чепаре от черни пера на щъркел, направо убивах рибата. Става и от черно бърне или черна кокошка. За лятото трябват по-светли пера, от пеликан или токачка. Има ги в зоокъта, ако можеш да се добереш до някое паднало перо. Но трябва да се внимава, защото преди години имаше случай, когато познат рибар бе влязъл при птиците и бе започнал да скубе една токачка, дошли и го арестували”, обяснява Исперихския, който е майстор на чепаретата.

През последните години се появиха различни на цвят изкуствени перушини, затова сега чепаретата се правят от ламе и съчетание от багри. Пролетно време обаче сафридът върви през деня най-вече на зелено.

Хамсията напада

синьото ламе,

а в последните години модерни станаха чисто розовите пера за сафрида. От 1,50 и 3 лева чепаретата вече станаха по 5-10 лева заради използването на флуорокарбонови влакна, които са невидими, но са скъпи. Има китайско производство, което е по-евтино, но табиетлиите си поръчват чепарета само при определени майстори. Зависи обаче как те ще ги изработят, защото, ако сложат евтини куки, те бързо ще ръждясат. Зависи и колко дълги ще оставят перата, защото често сафридите ги хапят, без да успеят да се хванат на куките. От няколко години има и светещи под водата чепарета, които се правят със специални материали. Цената им обаче почва от 15 лева нагоре.

Само мъжки попчета атакуват по буните

Въпреки че люлякът по морето цъфна и че това е знак за попчетата да ядат яростно, активността им е слаба. Търсените по това време твари заради прекрасния им хайвер още не кълват. По буните излизат попчета, които после се оказват напълно без хайвер. Според специалисти по морския риболов мъжките пазят дупките за женските, които още не са пристигнали от открито море да си хвърлят хайвера.

В момента попчетата атакуват класическата стръв като миди, скариди, рапани, бели червеи, пилешко месо само от време на време. Единственото, което ги изкушава, са морските червеи, защото това е истинският деликатес за тях.

На джиг се хваща даже риба тон

Максимата, че рибите в Северна Гърция трябва да бъдат преследвани в късна есен или ранна пролет, вече не работи. В Егейско море има всичко и атаките стават постоянни.

Новият подход бе доказан от бригадата на варненската легенда Лъчезар Янков. Майсторът обяснява своята техника за прословутия и модерен вече улов на джиг.

“Според мен родното название на джига е риболов на пилкер. Аз правя такъма с една кука с перушина над пилкера и под него слагам също една кука, като махам тройката. Важното е да се хвърля колкото може по-надалеч, да се чака пилкерът да падне на дъното и после бързо да се върти. Може горе да се сложат две въдички с нанизани на тях изкуствени калмари. Най-добре сякаш работят розовите. Важното е да намериш къде е пасажът и да хвърлиш вътре в него и бързо да въртиш”, обяснява Янков.

Той добавя, че на джиг може да се хванат и големи хищници като синегриди и даже риба тон. Според него уловът на джиг си е пълна импровизация и всеки сам трябва да стигне до вида на такъма и бързината на въртене.

Гърците използват жив зарган за стръв

У нас никога не използват жив зарган за стръв като гърците. Те нанизват куката през опашката и пускат заргана да плува свободно, за да стане цел на някоя риба тон или на дорадо. Слагат голяма стиропорна плувка на 4 м след рибата, за да държи влакното плуващо.

В България обаче има подобен метод в сладководния риболов. На някои места хващат водни змии и ги пускат живи и набучени на кука за преследване на големи сомове. Методът е известен от древни времена в селата край Дуранкулак.

У нас например зарганът никога не посяга на бял червей, докато в Егейско море това е любимата му стръв. Варненци наложиха модата на техния морски червей, но по-предните поколения ловяха зарган на плувка и на рибка.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Актьорите от сериала "София ден и нощ" Митко и Коки страдат за изминалите звездни актьорски мигове, разбра "България Днес". Двамата мъжаги бяха засечени в столично заведение, където разговаряха и си припомняха за добрите стари времена, когато славата ги връхлетя покрай играта им в хитовия сериал и не можеха да се отърват от луди фенки.

Ръководството на "Левски" има намерение да глоби нападателя Жерсон Кабрал. Прчината е глупавият червен картон, който футболистът си изкара при загубата с 0:1 от "Черно море". След нея "сините" се смъкнаха на трето място в класирането на Първа лига. Той остави отбора си с 10 човека в 68-ата минута. Това стана,

Жители на столичният квартал Св. Троица запретнаха ръкави и използваха едни от последните слънчеви дни за да облагородят градинката пред кооперацията си. За да я запазят от евентуални посегателства съкооператорите са сложили и кашпи пред новата декоративна