НА ЖИВО: Пленарно заседание на депутатите от 49-ото НС

Видео Подкаст image/svg+xml

Московският университет пази места за Денислав, Евгени, Петър и Камен - най-добрите BG химици

Момчетата май няма да се възползват, един вече е приет в Станфорд в САЩ

Четири медала завоюваха Евгени Стателов, Петър Христов, Денислав Станчев и Камен Петров от най-престижното състезание по химия - Менделеевата олимпиада. Те се върнаха с

три сребърни и

един бронзов

медал от Минск,

а представянето им е най-доброто постижение за страната ни.

Всеки медал от Менделеевата олимпиада носи и запазено място в най-голямото и най-престижното висше училище на Русия - Московския държавен университет “М. В.Ломоносов”. В него са завършили шестима нобелови лауреати, но момчетата най-вероятно няма да се възползват от наградата, защото “руският език е далеч от тях”.

Четиримата печелят медалите в жестоката конкуренция с над 130 състезатели от 22 страни. Олимпиадата се провежда в три дни, като първият теоретичен кръг включва 8 задачи, които трябва да се решат за 5 часа. Следва втори теоретичен кръг, а последният е експериментален. Освен медалите отборът ни получи и обща специална награда, а Евгени си тръгна с признание за най-добре представил се участник в експерименталния кръг.

За състезанието са ги подготвили преподавателите от Софийския университет “Св. Климент Охридски” доц. Христо Чанев и гл. ас. д-р Даниела Цекова. “Те ни превеждаха задачите от руски и много ни помогнаха”, разказаха момчетата. За състезания обаче се

подготвят

предимно сами,

като решават

задачи

от сборници

и интернет.

Това е второ участие на Петър в Менделеевата олимпиада, като през миналата година отново е завоювал сребърен медал. “Теоретичните кръгове тази година бяха много по-трудни от миналата”, твърди Петър. “Човек винаги може повече, но аз съм доволен от представянето си”, добавя с усмивка момчето. За него това е 5-о международно състезание. Петър е в 12-и клас в СМГ и вече е приет в Станфордския университет. Запален е по изкуството и ходи на уроци по рисуване. “Не се концентрираме само върху химията, както си мислят повечето хора. Правим нормални неща, излизаме с приятели и се забавляваме”, казва още Петър. Избира химията, защото от 5-и клас е в СМГ. “Възпитан съм в по-аналитичен начин на мислене”, разказа момчето.

Евгени също носи сребро и получава най-много точки в теоретичния кръг. Той е 11-и клас в ЕГ- Пловдив, а по химията се пали още в 7-и. Това е второ международно състезание за него, но за първи път постига толкова висок резултат. Споделя, че все още се колебае за Московския университет, защото не може с лека ръка да отхвърли такава възможност.

Камен все още не е решил с какво ще се занимава занапред. Той е в 11-и клас в НПМГ- София. В подготовката му със задачите освен класната му помага и бивш възпитаник на училището - Цветелин.

Със сребърно отличие си тръгна и Денислав. Той е ученик в 12-и клас в Природо-математическата гимназия “Васил Друмев” във Велико Търново. “Започнах с химията още от 7-и клас, след като се явих на олимпиада, а на областния кръг изкарах висока оценка и оттогава се запалих”, казва Денислав. Голям принос за постиженията му има г-жа Константинова.

Органичната химия е страстта за Петър и Камен. Интересен е механизмът и как реагират съответните реагенти и се получават продукти, разказва Камен. “При мен е по-скоро експериментът. Много ми харесва да правя опити, при които получаваш вещество, а се опитваш поразлични начини добивът от тях да стане възможно най-много, за да има добра ефективност”, казва Евгени. Предизвикателството да решава задачи е любимата част от химията за Денислав.

Автор на статията

Цветелина Стефанова Цветелина Стефанова


Споделете статията

Четете още