БНБ сложи таван на банковите такси

https://www.24chasa.bg/novini/article/6852796 www.24chasa.bg

Внасянето до 4161 лв. по сметка ще става безплатно от 1 август

От 1 август 2018 г. таксите, събирани от банките за 32 основни операции по платежни сметки, може да намалеят. От същата дата плащанията по банкомат с дебитна карта стават безплатни.

БНБ обяви средни такси по тези услуги. Така централната банка препоръчва на всички трезори, за да останат конкурентни на пазара, да предлагат съответната операция срещу такса, чийто размер трябва едновременно да отговаря на две условия: да бъде под обявения среден размер и да не струва повече от най-ниската сума по други услуги, които същата банка предлага. Правилото е записано в Закона за платежните услуги и платежните системи и в наредба за таксите на БНБ.

Идеята на закона е, че всеки клиент може да сравнява таксите, обявявани от централната банка и да избере тази банка, която предлага най-ниски цени за съответната услуга.

Размерът на таксите няма да зависи от броя на операциите, които се извършват.

Задължението на банките да предлагат 32 основни операции, сред които откриване, закриване и обслужване на разплащателна сметка, трябва да гарантира на всеки потребител достъп до сметките и парите му.

Според Закона за платежните услуги и платежните системи, който вече е в сила, ако една година повече от 10 банки предлагат услуга без такса, от следващата година и тя ще бъде обявена от централната банка като безплатна.

От данните на централната банка става ясно, че засега плащането с дебитна карта през ПОС терминал става безплатно, независимо от това кой е издател на картата и чие е ПОС устройството. (Колко е средната такса в момента за често използвани услуги - виж инфографиката.)

Средната такса, събирана от банките за 2017 г. за откриване на разплащателна сметка в офис на банката,е 1,79 лв., а ако включва и издаване на дебитна карта - 1,32 лв. Ценоразписът на банките в момента показва, че обслужването на разплащателна сметка в офис струва 2,27 лв. на месец и малко по-евтино - 2,02 лв., ако към сметката има и дебитна карта.

За закриване на разплащателна сметка в банков офис се искат средно 3,20 лв., при условие че между откриването и закриването на сметката са минали поне 6 месеца.

Внасянето на пари по разплащателна сметка в офис на банката до 4161 лв. също е без такса.

Тегленето на пари в брой на каса в офис на банката до 1000 лв. струва 1,02 лв. Горницата над тази сума се таксува с 0,2% от сумата, но не по-малко от 1,40 лв.

Преводи към бюджетни сметки, ако те са в същата банка,се таксуват с 1,05 лв. Ако обаче нареждането е чрез онлайн банкиране, таксата пада до 0,46 лв.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Репликата "Има Господ" стана един от мотивите на съда да отстрани от поста му шефа на НОИ в Силистра Милен Пенчев! Думите са изречени от съпругата на Пенчев - Силвия, майка на поп звездата Тита. Религиозната констатация е отправена от Силвия към служителката Костадинка Андонова на работното й място в края на март и е чута от други чиновници.

Иван Бандаловски се прояви като прилежен гражданин, събирайки грижливо в найлоново пликче отпадъците си и изхвърляйки ги в контейнер, видя "България Днес". Облечен спортно и с повдигнат крачол, вероятно за да се вижда по-ясно една от татуировките на крака му, футболистът чинно отиде до кофата за смет.

Бившият нападател на "Барселона" и "Челси" Самуел Ето'О често попада в светлината на прожекторите. Не само с виртуозните си изпълнения на терена, но и с бурния си личен живот. Камерунецът, който в момента играе за "Катарски спортен клуб", ще се завърне в Испания днес. Причината не е никак приятна за него.