БНБ сложи таван на банковите такси

https://www.24chasa.bg/novini/article/6852796 www.24chasa.bg

Внасянето до 4161 лв. по сметка ще става безплатно от 1 август

От 1 август 2018 г. таксите, събирани от банките за 32 основни операции по платежни сметки, може да намалеят. От същата дата плащанията по банкомат с дебитна карта стават безплатни.

БНБ обяви средни такси по тези услуги. Така централната банка препоръчва на всички трезори, за да останат конкурентни на пазара, да предлагат съответната операция срещу такса, чийто размер трябва едновременно да отговаря на две условия: да бъде под обявения среден размер и да не струва повече от най-ниската сума по други услуги, които същата банка предлага. Правилото е записано в Закона за платежните услуги и платежните системи и в наредба за таксите на БНБ.

Идеята на закона е, че всеки клиент може да сравнява таксите, обявявани от централната банка и да избере тази банка, която предлага най-ниски цени за съответната услуга.

Размерът на таксите няма да зависи от броя на операциите, които се извършват.

Задължението на банките да предлагат 32 основни операции, сред които откриване, закриване и обслужване на разплащателна сметка, трябва да гарантира на всеки потребител достъп до сметките и парите му.

Според Закона за платежните услуги и платежните системи, който вече е в сила, ако една година повече от 10 банки предлагат услуга без такса, от следващата година и тя ще бъде обявена от централната банка като безплатна.

От данните на централната банка става ясно, че засега плащането с дебитна карта през ПОС терминал става безплатно, независимо от това кой е издател на картата и чие е ПОС устройството. (Колко е средната такса в момента за често използвани услуги - виж инфографиката.)

Средната такса, събирана от банките за 2017 г. за откриване на разплащателна сметка в офис на банката,е 1,79 лв., а ако включва и издаване на дебитна карта - 1,32 лв. Ценоразписът на банките в момента показва, че обслужването на разплащателна сметка в офис струва 2,27 лв. на месец и малко по-евтино - 2,02 лв., ако към сметката има и дебитна карта.

За закриване на разплащателна сметка в банков офис се искат средно 3,20 лв., при условие че между откриването и закриването на сметката са минали поне 6 месеца.

Внасянето на пари по разплащателна сметка в офис на банката до 4161 лв. също е без такса.

Тегленето на пари в брой на каса в офис на банката до 1000 лв. струва 1,02 лв. Горницата над тази сума се таксува с 0,2% от сумата, но не по-малко от 1,40 лв.

Преводи към бюджетни сметки, ако те са в същата банка,се таксуват с 1,05 лв. Ако обаче нареждането е чрез онлайн банкиране, таксата пада до 0,46 лв.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Харесвам се, не ми пука, фука се Анджи В садо-мазо порноклип лъсна джендърът Анджелина, известна като двойничка на Николета Лозанова. 21-годишният Филип, както е родното й име, не се посвени и веднага след като преминала от мъжки в женски пол, решила да заснема видео със секссъдържание за спомен. "И за това ли ще ме мразите?

Българският снайперист Крум Хаджипетков шашна и най-добрите военни специалисти в Германия, след като уцели портокал от 800 метра разстояние. Това е само един от уникалните рекорди на българина, регистрирани по време на състезание в Германия това лято. Ефрейторът от 31-ви механизиран батальон - Хасково, спира дъха на всички с точния си мерник.

Световна шампионка по гимнастика дарява лентата си от олимпиадата в Рио де Жанейро в подкрепа на каузата "Сърце за пример". Християна Тодорова и куп популярни лица дават лични вещи за благотворителен търг в подкрепа на жени, жертви на насилие. Актрисата Стоянка Мутафова, певиците Нели Рангелова, Михаела Маринова и Сантра,