Новата Византия: Путин се позиционира като наследник на руските царе

https://www.24chasa.bg/novini/article/6852862 www.24chasa.bg
Ликът на руския президент Путин върху най-известното изображение на Юстиниан Велики - мозайката в базиликата “Сан Витале” в град Равена

В Москва вече работи клуб, чиято задача е да затвърди Русия като наследник на източноримската цивилизация

Активирана е идеята Москва да се представи като защитник на всички православни в света

Отношенията между стара Европа и новите възгледи, възникващи в широките руски степи, никога не са били лесни. След рухването на Съветския съюз обаче ситуацията за пореден път се промени, а Русия изгря на световната сцена, наметнала ново византийско ортодоксално наметало.

Има все по-дълбоко потапяне в историята, като Русия е представяна за наследница на Византийската империя, а Москва - за третия Рим. Векове наред българската история е тясно свързана с тази на Византия, а в днешно време - и с руската.

Източната римска империя (известна още като Византия) се отделя от Рим през V в. След опустошаването на Западната империя, Византия остава люлка на цивилизацията и християнството в Европа. Основно предимство и предпоставка за изумителния ѝ възход ѝ дава местоположението - под контрол на империята попадат всички търговски пътища между Азия и Европа.

За най-успешен византийски император се смята Юстиниан I (527-565), наричан още Велики, по чието време империята достига най-голямо териториално разширение. Тогава

супердържавата се

простира на цялото

Средиземно море,

включително днешните Северна Африка, Близкия изток, Турция, Балканите и Източна Европа до Черно море. След поредица от успешни военни кампании Юстиниан успява да укрепи проблемната източна граница с Персия - основен съперник за Пътя на коприната, и да завладее отново бившите римски провинции по африканското Средиземноморие. На запад императорът превзема Сицилия, град Рим и цяла Италия.

Юстиниан променя държавата, религията и обществото из основи. Построява значителен брой църкви и манастири из империята сред които са “Сан Витале” в Равена и “Света София” в Константинопол. В тази посока се движи днес и “Новата руска империя”, разширявайки своето влияние и завладявайки търговските пътища така, както Византия поема контрола над Пътя на коприната.

През 90-те години, ръководена от страдащия от алкохолизъм Борис Елцин, пасваше идеално на Запада, затова по негово време нямаше сериозни разногласия. Откъде се взеха след това? Русия се превърна в това, което Западът искаше по време на студената война - рушаща се и слаба бивша суперсила. Светът стана еднополюсен. САЩ доминират икономически и политически. Много

страни и режими

останаха без опеката на

Големия източен брат

В резултат в руското общество се настани идеологически вакуум. Тогава Елцин прехвърли властта на шефа на ФСБ Владимир Путин и действително задуха вятърът на промяната. Като президент Путин се посвети изцяло на възстановяването на бившата имперска мощ на Русия, а с успеха си успя да хване неподготвен Запада, който вече я беше отписал. Путин съживи армията, икономиката, обществото

и възстанови чувството

за достойнство

в страната,

която отдавна го бе изгубила.

Ключово за Путиновия курс към възстановяване включва

възраждане

на носталгията

по старата

руска империя

След падането на Византия през 1453 г. Москва дава заявка да поведе ортодоксалния свят. В периода от XVI до XVIII в. ситуацията вече е различна, а владетелите не се изживяват като наследници на Византия. До края на XIX в. в историческите документи в Русия дори не се споменава Византия. В началото на XX в. византийското наследство за първи път се използва като аргумент за обосноваване на руската външна политика.

Сега тази византийска идея отново се активира, макар и с други цели. “Президентът Путин се опитва да представи

Москва като

защитник

на всички

православни

вярващи”,

казва Алена Алшанская, експерт по Източна Европа. От една страна, голяма част от греховете на съветската епоха вече са реабилитирани, а от друга страна - Путин се позиционира като наследник на царете, т.е. кореспондира с по-дълбок слой от руската история.

Руският православен епископ Тихон Шевкунов, смятан за духовен баща на президента и наричан Путиновия Распутин, точно преди президентските избори през 2008 г., представи на руското общество филм, обобщаващ паралелите между Византия и Русия.

Филмът “Гибелта на империята” предупреди руснаците, че без стабилна власт Русия ще бъде застигната от съдбата на Византийската империя.

Стъпка по стъпка Владимир Путин работи за създаването на нова супердържава - имперска православно-византийска Русия, замислена като заместител на комунистическия СССР. Тази нова сила дава заявка да се превърне в център на огромен регионален блок, включващ съседните на Русия страни.

Преди няколко години с участието на известни руски политици в Москва бе основан Византийски клуб. Той има задачата да затвърди ролята на Русия като наследник на източноримската цивилизация. Научният елит на Русия влезе в служба на историческата държавна политика. Какъв е смисълът на такова тълкуване на историята? Преосмислянето на византийската цивилизация в крайна сметка разширява зоната на влияние на Русия и неговото разпространение чрез предполагаемата близост на страните от тази империя с Русия. Стабилизиращата роля, която някога Византия играела в Близкия изток, се предала от нея към Османската империя, а след това и към СССР. Всички тези империи притежават общата източна византийска идентичност, въпреки че Османската империя била мюсюлманска държава. Така този квазиисторически аргумент обявява Близкия изток за сфера на руските интереси.

Путин ясно се стреми да разпространи руското влияние в страни, където няма руснаци, но има православно мнозинство. Дали православната вяра тук е средство за прокарване на политическата стратегия? В повечето източноправославни страни руският патриарх е по-влиятелен от вселенския. Путин опитва да се представи като защитник на всички православни и особено на Балканите.

След дългата изолация, санкциите и заплахите за военни удари Иран отново стана съюзник на Русия. Така

най-влиятелната шиитска

държава намери съюзник

в лицето на новата империя

Ирак, който се съобразяваше с американците дълги години след интервенцията за свалянето на Саддам Хюсеин, днес е близък с Москва. Създалата се ос на иранско влияние - Иран, Ирак и Сирия, изнервя Израел, тъй като границите му стават леснодостъпни за Иран. Засега Русия успява с дипломатически средства да овладява назряващия конфликт, но израелските въздушни удари по части на Иран и шиитската военна групировка “Хизбула” в Сирия не са рядкост.

Друга голяма дипломатическа победа в Средиземноморския регион е сближаването с Турция на Ердоган, след опита за преврат. Днешна Турция не само се съобразява с Москва и сключва оръжейни сделки с нея. Редица експерти по региона посочват, че дори верността ѝ към НАТО и САЩ вече е силно разклатена.

Политиката на подкрепа за революциите срещу диктаторите в Близкия изток от страна на западните държави

създаде вакуум,

който доведе до анархия

Най-радикалното проявление на този процес бе възходът на “Ислямска държава”, с която в началото никой не се бореше.

Москва обаче показа, че може да изгради ново уравнение за възстановяване на стабилността в Близкия изток. Подобно развитие на събитията доведе до отслабване на ислямския салафитски фанатизъм, родил “Ислямска държава”, просъществувала 3 години на огромна територия от Сирия и Ирак.

Успехът при стабилизирането на региона е в интерес както на Русия, така и на Запада и се подкрепя от всички арабски държави. За тази цел бе от съществено значение да се укрепи системата на управление, различна от западната демокрация, която не може да бъде изкуствено насадена в региона.

Показателно за изпълнението на тази програма е подкрепата на Путин за сирийския президент Башар Асад. Когато в края на 2015 г. Русия се намеси в Сирия, гражданската война там заплашваше Сирия от изчезване като държава. Десетки военни, етнически и религиозни групировки, воюващи както помежду си, така и с правителството държаха по-голямата част от страната. Повечето пътни артерии бяха прекъснати. Сирийската армия бе пред колапс. Намесата на Русия се оказа изключително ефективна въпреки сравнително малкото сили, които изпрати там. Имаше опасения от големи човешки и материални загуби, но равносметката през 2018 г. е успех за Путин. С приемливи загуби Русия получи военен достъп до Средиземно море. Кулминацията на триумфа на Путин бе договор, с който Сирия предостави за 50 г. на Русия летището в Латакия и пристанището в Тартус. Така се сбъдна отколешната руска амбиция за влияние в Средиземноморието.

Планът на руския кандидат-император за Близкия изток се изпълнява в съответствие с османско-византийските източни принципи вместо със западните, основани на черно-бяла картина на света. Подходът на новата империя включва създаване на автономни структури и колективна сигурност в рамките на мозайката от различни групи в Близкия изток. Завръщането към тази система ще бъде от полза едновременно за религиозните, етническите, културните и клановите общности в арабския Близък изток.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Модерен и с фин усет към модата е Люси Иларионов, видя "България Днес"! Режисьорът бе засечен из столичните булеварди да бърза към ангажимент, докато говори по телефона. Впечатление прави раницата му, която е в модерния за сезона етностил, осеяна с ромбове и триъгълници. За да се справи с градското движение, Иларионов е обул и модерни кецове,

Поредната легенда си отива! Големият Петър Чех разплака феновете на лондонските "Челси" и "Арсенал" с решението си да сложи край на кариерата след края на сезона. За 15 години във Висшата лига вратарят спечели уважението на всички, които обичат английския футбол. Запази го и след като напусна "синия" лагер и премина в редиците на "червените" от

"Лудогорец" има съвсем прясна трансферна цел от Румъния. Става въпрос за 23-годишния офанзивен футболист Ервен Онженда от "Ботошани". Онзи ден "орлите" загубиха с 1:3 в турския курорт Белек контролата именно с този румънски тим. Според sport.ro веднага след мача хора на родния шампион са питали румънските си колеги относно възможността за трансфер