Правят Йерусалимска градина в Южния парк, обсъждат в четвъртък проекта

https://www.24chasa.bg/novini/article/6854864 www.24chasa.bg

Седемте порти на Йерусалим и Арфата на Давид се предвижда да са част от атракциите за малчугани в Южния парк

Седемте порти на Йерусалим, сред които Менората във формата на седемсвещник, Стената на плача, Храмът „Възкресение Господне“ в Божи гроб, Цитаделата на Давид, Светилището на свитъците, Куполът на Скалата и Струнният мост, са част от атракциите в проекта, предложен от израелското посолство за изграждане на Йерусалимска градина, предназначена за деца със специфични нужди в Южния парк.

Проектът ще бъде подложен на обществено обсъждане в четвъртък от 18 ч в сградата на Направление „Архитектура и градоустройство“ на ул. Сердика №5. В дискусията могат да вземат участие всички граждани, които искат да изразят мнение, препоръки или възражения по предложения от израелското посолство проект за изграждане на комбинирана детска площадка на открито със съоръжения за игри, достъпна и за деца със специфични нужди.

На обсъждането ще присъстват посланикът на Държавата Израел в България Ирит Лилиан, авторите на проекта – арх. Ицхак Липовецки и арх. Цветан Василев, Ивелина Гаджева от „Дизайн за всички България“, която е направила анкета сред деца, родители и лични асистенти, главният архитект на София Здравко Здравков, главният архитект на район "Триадица" – арх. Иван Шишков, председателят на Комисията по култура и образование към СОС – Малина Едрева и други.

В проекта се предвижда Йерусалимската градинка в Южния парк да има 7 врати, така както Йерусалим има 7 порти. Проектът е дарен от Израел и ще има няколко обособени зони – музикална зона „Арфата на Давид“, включваща Ритъмни барабани, Ръчна флейта, Маримба, Вибрафон, Орган; седяща зона за игри и Ксилофон, както и сензорна зона – Мъдростта на Соломон и Магическият хълм – Хълмът Скопус. Според предварителните сметки изграждането на Йерусалимската градина ще струва 260 хил. евро.

Площадката ще бъде адаптирана за нуждите на децата със специфични потребности. Затова са направени интервюта с 64 деца, родители и асистенти, за да се разберат техните желания. Проектът е съобразен с терена на пространството, като изграждането на детската площадка по никакъв начин не трябва да засегне съществуващото озеленяване. Площадката ще бъде дарена на Столична община, която ще се грижи за нейното стопанисване.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бившият шеф на Националната служба за охрана има повече от впечатляваща биография, а срещите му с най-влиятелните хора на планетата са запечатани на повече от 3000 кадъра. Които генералът с гордост показа единствено за "България Днес". Идеята му е да покаже, че НСО не винаги е била служба, свързвана с инциденти и скандали

Бланка с криминалната регистрация на Васил Божков бе открита днес при обиска в офисът му на столичната ул. "Московска". Строго секретния документ, създаден през 1982 г. от столичната дирекция на милицията, е намерен в личния сейф на хазартния бос. Наред с имената, ръста и цвета на очите на Божков са посочени и любопитни данни от криминалната му

Даниела Серданова също се включи в отбора на моделките с напомпани устни, видя "България Днес". Бившата изгора на Любослав Пенев, която през годините се изявяваше като тв водеща и консултант на няколко български сериала, опитва да поддържа стегната форма и да не изостава от по-младите бръмчалки. Вероятно заради това Серданова се развозва из