Правят Йерусалимска градина в Южния парк, обсъждат в четвъртък проекта

https://www.24chasa.bg/novini/article/6854864 www.24chasa.bg

Седемте порти на Йерусалим и Арфата на Давид се предвижда да са част от атракциите за малчугани в Южния парк

Седемте порти на Йерусалим, сред които Менората във формата на седемсвещник, Стената на плача, Храмът „Възкресение Господне“ в Божи гроб, Цитаделата на Давид, Светилището на свитъците, Куполът на Скалата и Струнният мост, са част от атракциите в проекта, предложен от израелското посолство за изграждане на Йерусалимска градина, предназначена за деца със специфични нужди в Южния парк.

Проектът ще бъде подложен на обществено обсъждане в четвъртък от 18 ч в сградата на Направление „Архитектура и градоустройство“ на ул. Сердика №5. В дискусията могат да вземат участие всички граждани, които искат да изразят мнение, препоръки или възражения по предложения от израелското посолство проект за изграждане на комбинирана детска площадка на открито със съоръжения за игри, достъпна и за деца със специфични нужди.

На обсъждането ще присъстват посланикът на Държавата Израел в България Ирит Лилиан, авторите на проекта – арх. Ицхак Липовецки и арх. Цветан Василев, Ивелина Гаджева от „Дизайн за всички България“, която е направила анкета сред деца, родители и лични асистенти, главният архитект на София Здравко Здравков, главният архитект на район "Триадица" – арх. Иван Шишков, председателят на Комисията по култура и образование към СОС – Малина Едрева и други.

В проекта се предвижда Йерусалимската градинка в Южния парк да има 7 врати, така както Йерусалим има 7 порти. Проектът е дарен от Израел и ще има няколко обособени зони – музикална зона „Арфата на Давид“, включваща Ритъмни барабани, Ръчна флейта, Маримба, Вибрафон, Орган; седяща зона за игри и Ксилофон, както и сензорна зона – Мъдростта на Соломон и Магическият хълм – Хълмът Скопус. Според предварителните сметки изграждането на Йерусалимската градина ще струва 260 хил. евро.

Площадката ще бъде адаптирана за нуждите на децата със специфични потребности. Затова са направени интервюта с 64 деца, родители и асистенти, за да се разберат техните желания. Проектът е съобразен с терена на пространството, като изграждането на детската площадка по никакъв начин не трябва да засегне съществуващото озеленяване. Площадката ще бъде дарена на Столична община, която ще се грижи за нейното стопанисване.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Не успя да подкрепи каузата за промени в закона Ще нарежа убиеца на Криси с бръснарско ножче, заканва се баба Милка на протест за справедливо наказание Влошено здраве спря майката на зверски изнасилените и убити сестри Росица и Христина Белнейски да се включи в протест срещу намаляване на присъдите на жестоките престъпници срещу самопризнания.

Осъдителната присъда на бившия моден шеф Росен Чолов-Чолата се сгромоляса! Апелативният спецсъд откри пропуски в решението и върна процеса за ново разглеждане от първа инстанция, научи "България Днес". През януари т.г. спецсъдът даде на Чолата и студентката Полина Иванова по 3 години условно за сводничество.

Сексапилната дъщеря на аржентинската легенда Клаудио Каниджа - Шарлот, стана жертва на пишман коафьор. Тя остана без перука на сцената пред очите на милиони зрители. Мадамата, която е известна с голи снимки и скандално поведение, участва в танцувалното шоу "Байландо" в родината си. Заедно с партньора й, който е професионалист,