Вълчев: Имаме 333 български неделни училища в чужбина в 42 държави, на 6 континента

https://www.24chasa.bg/novini/article/6856155 www.24chasa.bg
Красимир Вълчев СНИМКА: Архив

Сега имаме 333 български училища в чужбина, които ги подпомагаме с постановлението за неделните училища в чужбина и от националната програма "Роден език и култура зад граница", каза на пресконференция министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, информира БТА.

Той отбеляза, че тези български училища са на шест континента, в 42 държави, а учениците са 28 000. От съществуването на програмата досега над 50 000 български деца в неделните училища са били подпомогнати с дейности за над 50 милиона лева. Десет от тези училища са към българските задгранични представителства, но останалите са създадени по законодателството на съответните държави от българските общности в тях, уточни министър Вълчев. Той отбеляза, че имаме училище и към Зографския манастир и към православните ни църковни общини в чужбина.

През тази година се навършват десет години от началото на политиката на МОН за финансиране на българските училища в чужбина, а сега подготвяме нов нормативен акт за тях, каза министър Вълчев. Той обясни, че целта е да бъдат мотивирани повече български деца в чужбина да посещават неделните ни училища, като ще има и дистанционно обучение за тях.

Новост е, че предвиждаме в определени случаи да командироваме преподаватели в българските неделни училища в чужбина и се въвежда електронна система за отчетност, за да се облекчи дейността им, информира министър Вълчев. Той каза, че МОН има споразумение с Департамента за езиково обучение към Софийския университет, чрез което обучението по български език на учениците ни в неделните училища в чужбина ще бъде сертифицирано от него. Този сертификат е част от Европейската езикова рамка и вече е признат в шест американски щата, като по този начин се осигурява интегрирането на тези деца при завръщането им в българската образователна система, обясни министър Вълчев. Той добави, че са направени и промени в наредбата за прием на студентите в държавните висши училища у нас, като изпитът за този сертификат да може да участва за балообразуваща оценка на учениците, обучавали се в български неделни училища в чужбина.

Днес публикувахме и проект на постановление за назначаването на преподаватели по български език и литература в чуждестранните висши училища, които да преподават в т.нар. лекторати, информира министър Вълчев. По думите му в последните години е имало "отстъпление от тази политика" по различни причини. Сега искаме да разширим изучаването на българистиката по света, като уредим трудово-правния статут на преподавателите, ще има и възможности за командироването им, обясни Красимир Вълчев. Той каза, че сега имаме 34-има преподаватели по българистика в 16 държави в Европа и Азия.

В петък ученици от 120 български неделни училища в чужбина, от шест континента в 25 държави, ще се включат в инициативата "Розите на България", информира образователният министър. Той добави, че ще участват и български ученици от Япония и Казахстан, в които няма български неделни училища. Над 1200 училища от България ще участват в инициативата, като в областите Смолян, Ямбол и Перник ще участват всички училища. Всички ученици ще играят българско хоро, под звуците на "Празнична сюита", а в София инициативата е от 14.00 часа пред Националния дворец на децата.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Евгения Джаферович постъпи в болница. Бившата плувкиня бе приета преди няколко дни. Риалити звездата, която в момента е успешен гримьор, влезе в Александровска болница. Причината е корекции на направена преди време пластична операция на корема. Сексапилното миньонче качило доста килограми по време на бременността си с второто дете - сина й Бо.

Подведена от двама прокурори да признае убийството на мъжа си Николай Димов. Така Анита Мейзер обясни различните версии, с които излизаше в съдебна зала в продължение на двегодишната сага с Темида.В петък в 9 сутринта силиконовата миска пристигна в Съдебната палата в София, за да застане пред Върховния касационен съд.

Една позабравена класика в спортните двойки "футболист-гимнастичка" се завръща. Юноша на "Левски" се оказа мъжът до капитанката на "златните момичета" от ансамбъла Симона Дянкова, научи "България Днес". Чаровната варненка е с халфа Никола Яначков. Двамата са заедно от няколко години. Запознали са се във Варна,