Вълчев: Имаме 333 български неделни училища в чужбина в 42 държави, на 6 континента

https://www.24chasa.bg/novini/article/6856155 www.24chasa.bg
Красимир Вълчев СНИМКА: Архив

Сега имаме 333 български училища в чужбина, които ги подпомагаме с постановлението за неделните училища в чужбина и от националната програма "Роден език и култура зад граница", каза на пресконференция министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, информира БТА.

Той отбеляза, че тези български училища са на шест континента, в 42 държави, а учениците са 28 000. От съществуването на програмата досега над 50 000 български деца в неделните училища са били подпомогнати с дейности за над 50 милиона лева. Десет от тези училища са към българските задгранични представителства, но останалите са създадени по законодателството на съответните държави от българските общности в тях, уточни министър Вълчев. Той отбеляза, че имаме училище и към Зографския манастир и към православните ни църковни общини в чужбина.

През тази година се навършват десет години от началото на политиката на МОН за финансиране на българските училища в чужбина, а сега подготвяме нов нормативен акт за тях, каза министър Вълчев. Той обясни, че целта е да бъдат мотивирани повече български деца в чужбина да посещават неделните ни училища, като ще има и дистанционно обучение за тях.

Новост е, че предвиждаме в определени случаи да командироваме преподаватели в българските неделни училища в чужбина и се въвежда електронна система за отчетност, за да се облекчи дейността им, информира министър Вълчев. Той каза, че МОН има споразумение с Департамента за езиково обучение към Софийския университет, чрез което обучението по български език на учениците ни в неделните училища в чужбина ще бъде сертифицирано от него. Този сертификат е част от Европейската езикова рамка и вече е признат в шест американски щата, като по този начин се осигурява интегрирането на тези деца при завръщането им в българската образователна система, обясни министър Вълчев. Той добави, че са направени и промени в наредбата за прием на студентите в държавните висши училища у нас, като изпитът за този сертификат да може да участва за балообразуваща оценка на учениците, обучавали се в български неделни училища в чужбина.

Днес публикувахме и проект на постановление за назначаването на преподаватели по български език и литература в чуждестранните висши училища, които да преподават в т.нар. лекторати, информира министър Вълчев. По думите му в последните години е имало "отстъпление от тази политика" по различни причини. Сега искаме да разширим изучаването на българистиката по света, като уредим трудово-правния статут на преподавателите, ще има и възможности за командироването им, обясни Красимир Вълчев. Той каза, че сега имаме 34-има преподаватели по българистика в 16 държави в Европа и Азия.

В петък ученици от 120 български неделни училища в чужбина, от шест континента в 25 държави, ще се включат в инициативата "Розите на България", информира образователният министър. Той добави, че ще участват и български ученици от Япония и Казахстан, в които няма български неделни училища. Над 1200 училища от България ще участват в инициативата, като в областите Смолян, Ямбол и Перник ще участват всички училища. Всички ученици ще играят българско хоро, под звуците на "Празнична сюита", а в София инициативата е от 14.00 часа пред Националния дворец на децата.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Война за контрол на наркоканали към Блзкия изток и разчистване на сметки заради предателство около разбитата фабрика за амфетамини в софийското село Опицвет са причина за екзекуцията на арабите Фейсал Закка и Матар aл Рулех. В това са убедени криминалисти, разследващи зловещото покушение от края на 2002 г.

Д-р Петър Берон се мотае по столичните пазари, видяха топпапараците на "България Днес". В малко разпасан вид зоологът разгледа внимателно какво предлагат търговците и избра най-доброто за своята

Медицински изделия с различна цена. Уринаторни торбички и имуноглобулинови помпи на колосални цени Бинтът по каса е двойно по-скъп от този на свободния пазар. В списъка с медицински изделия на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), цената за тубуларен бинт е 20,84 лв., а в аптеките същият може да се намери за 10 лв.