Предлагат “Струма” да мине над разкопките. Контра: Ако падне кола?

https://www.24chasa.bg/novini/article/6856811 www.24chasa.bg
Кметът Атанас Камбитов (вдясно) и ръководителят на разкопките доц. Здравко Димитров по време на дискусията

Общинските съветници в Благоевград решават дали да се свика референдум за бъдещето на разкопките

Кметът Атанас Камбитов: Най-големият ми страх е да не се отклонят средствата към други проекти

Най-лесно е в обхвата на откритото древно селище магистралата да се завиши с около 4 м, да се вдигне на колони и отдолу да останат разкопките - това предложи арх. Симо Тодоров по време на дискусията, организирана от кмета Атанас Камбитов. Арх. Тодоров е бивш главен архитект на Благоевградски окръг, а след това и на Софийска област. Той допълни, че

своеобразният

мост може да е

поставен така,

че разкопките да

са на 5 м от

сянката му

Кметът Камбитов обаче отговори, че тази идея е била казана преди дни при посещението на премиера Борисов на самите разкопки.

“Тогава шефът на АПИ Дончо Атанасов обясни, че няма как под магистрала да има туристически обект. При евентуален пътен инцидент е възможно кола да се преобърне от магистралата и да падне върху обекта, където може да има посетители. От съображения за сигурност това не е добър вариант”, репликира Камбитов.

Местната власт, бизнесът и жителите на Благоевград се обединиха, че трябва и да се построи лот 3.1 на магистрала “Струма”, и да се запазят археологическите ценности, открити под трасето на бъдещия аутобан. Това стана на свикана от кмета Атанас Камбитов дискусия в сряда вечерта. Залата бе препълнена от хора, които се интересуват от бъдещето на обекта, десетки изказаха мнението си. Няма разминаване в позицията, че и двата обекта са важни, но има различни становища как това да стане.

Инициативен

комитет настоява

намереното

древно селище

да се запази

на мястото си

в автентичен вид, а да се премести трасето на магистралата. Всички останали обаче настояха да няма ново проектиране, защото ще се забави строежът на магистралата, ще се оскъпи и е възможно да се изгубят европейските средства, отпуснати за “Струма”.  

“Най-големият ми страх е да не се отклонят средствата към други проекти”, каза кметът Камбитов.

Ако откритите гробница, църква и баня останат на място, ще се наложи препроектиране на пътя, нов ОВОС, нова оценка за съответствие, нови парцеларни планове, обявления, отчуждителни мероприятия, обжалване, обезщетения.

Това би струвало над 40 млн. лв. и около 4 г. забавяне на строежа. Вероятно ще има много обжалвания, защото ще се отчуждават частни имоти, които вече са преотредени с инвестиционни намерения за развитие на някакъв бизнес.

Добър вариант е да се осигурят средства за разкопки на останалите около 90 дка от римското селище, където се предполага, че е центърът му и ще излязат по-интересни неща. Там да се оформи туристически център и в него да се пренесе намереното досега.

Ръководителят на разкопките доц. Здравко Димитров обясни, че обходи на терена са правени през 2014-2015 г. През есента на м. г. е започнало същинското проучване на площ от 38 дка.

По договор с АПИ спасителните

археологически

разкопки трябва

да приключат

на 20 юли

“Има голяма вероятност това да е древното селище Скаптопара, но не е доказано. Наблизо има минерални извори, през 1861 г. е открит надпис на около 1 км оттук, но трябва да продължим с разкопките. На края трябва да предложа кой от обектите да бъде съхранен, а те са 3 - гробница, раннохристиянска църква и римска баня”, каза доц. Димитров.

Строителите обяснили, че банята не пречи на трасето и остава в шкарта. Близо до банята на съседни терени може да се пренесат църквата и гробницата, като тези комплекси ще се запазят в естествената си среда. Пренасянето може да се изпълни, както това е станало със Сердика и Филипопол.

“Нашите находки са често срещани, такива има в Сандански, Крупник и на други места. Пренасянето е добро решение, като едновременно с това ще се реставрират.

На място това е трудно да стане. Добре е, че ситуацията се появи сега, когато имаме още два месеца да реагираме”, допълни доц. Димитров.

От инициативния комитет обаче не са съгласни с пренасяне на обектите на друг терен. Лазар Андреев каза, че изместване на трасето ще струва 4,4 млн. евро и няма да отнеме повече от година и половина.

Нямало да се налага нова ОВОС, а обжалванията на обезщетенията при отчуждаване няма да спрат работата. Подкрепи го Йорданка Ангелска, която смята, че някой е подменил трасето в последния момент и се е стигнало до ситуация да попадне върху древното селище, за което се е знаело още от 1973 г.

Според някои това е направено, за да не попадне трасето върху стадионите на футболната ни легеда от 1994 г. Ивайло Андонов.

“Кой допусна тази ситуация? На господина със стадиона ще му се плати достатъчно обезщетение, за да си направи нов”, допълни Ангелска.

Повечето присъстващи обаче бяха на мнение, че

не бива да се

бави строежът

на магистралата

Местният лидер на ВМРО Станимир Радулов, който доскоро бе привърженик на идеята за местене на трасето, вече е убеден, че това не е най-доброто.

“След като изслушах всички доводи в едната и другата посока, вече мисля, че по-добре е да се преместят двата обекта - църквата и гробницата. Това е по-прагматичният вариант”, допълни Радулов.

В четвъртък от АПИ пуснаха становище: “В участъка край село Покровник не се извършват строителни работи. Пътната агенция прави това уточнение по повод неверни твърдения, за строителство в отсечката продължават, с което се застрашават откритите археологически находки.

Работата е преустановена на 5 май веднага след разпореждането на премиера Бойко Борисов, което стриктно се изпълнява.”

От 5 май досега с битумна смес са извършвани единствено дейности, свързани с консервация на изпълнените до момента строителни работи. Целта е опазване на вече изграденото, в което са вложени средства от фондовете на ЕС.

На 6 май са приключили консервационните дейности в участъка от края на лот 2 до началото на археологическите находки, а днес трябва да завършат от края на археологическите находки до пътя за Покровник и Падеш.

На извънредна сесия днес общинският съвет на Благоевград ще обсъжда дали да се свика референдум за бъдещето на разкопките. Има внесено проекторешение за референдум с въпрос: “Съгласни ли сте намерените археологически обекти в землището на село Покровник, община Благоевград, представляващи културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство, да бъдат запазени и експонирани на мястото, на което са открити?”

Предложението е на съветника Илко Стоянов, който е сметнал, че 30 юни е най-подходящата дата за провеждането.

Кметът Атанас Камбитов обаче е внесъл предложение до сесията - провеждане на общо събрание за запазване на археологическите находки край Покровник и продължаване на строителството на магистрала “Струма”.

“Референдум с

този въпрос не е

допустим -

проблемът не е

от компетенцията

на местната

власт

Това не пречи обаче да направим допитване с гласуване в урни, но без тежките изисквания на референдума. Така ще може да предложим варианти, които хората да предпочетат”, каза кметът.

Той е категоричен, че трябва да се намери най-разумното решение.

“Миналото е много важно, но и бъдещето е от изключително значение. Смятам, че около тази теза сме обединени всички. Трябва да търсим градивно и конструктивно решение - най-доброто за Благоевград. От общото събрание ще добием най-ясна представа за позицията на хората”, заяви Камбитов.

Малгожата Кулова, археолог: Има 120 такива обекта, не е нещо уникално

В района около Благоевград и селата има 120 археологически обекта. От тях 95 са антични. Този обект изобщо не е уникален”, категорична е археоложката от историческия музей Малгожата Кулова, която е с над 30-годишен опит в археологическите разкопки. Тя допълни, че в покрайнините на Покровник има още два такива обекта дори със зидани гробници, така че намерените сега не са невиждани и непознати неща.  

Кулова е притеснена от съдбата след това на находките и архитектурата, ако тя се пренесе на съседен терен. Ако не се намери финансиране за социализиране на обекта, така че да е посещаван от туристи, той ще западне. Археоложката даде пример с античната и късноантична крепост край близкото с. Дренково. Преди няколко години там бе открит укрепен комплекс от III-VI в. с интересен и уникален за нашите земи архитектурен план.

Разкрити бяха сгради, стопанско помещение, както и големи съдове за вода, съоръжение за производство на вино, кухненски съдове и ями за съхранение на зърно. Те са експонирани на място.

“Обектът е вторият в България от този тип, но е изоставен и не го посещават туристи”, изказа притесненията си Кулова.

Бизнесът: Ако спре строежът, Е79 от международен може да стане местен път

“Опасявам се, че преместване на трасето на магистралата може да доведе до забавяне в строителството и да стане така, че Е79 от международен да стане местен път. Съседите на запад от нас бързат. Магистралата не бива да се бави, защото превозвачите ще изберат друго трасе”, каза Петър Демерджиев, шеф на транспортна фирма.  

Председателят на търговско-промишлената палата Ромео Шатев пък изрази недоумение защо се губят толкова време и енергия за елементарен въпрос.

“Какво толкова? Ще се изместят едни постройки на 10-20 м, което е технически възможно. А всяко забавяне на магистралата е нож в гърба на бизнеса. Няма ли магистрали и инфраструктура, всичко друго отива на заден план”, допълни Шатев. Той е скептичен, че евентуалното оформяне на разкопките като туристически обект би носило кой знае какви приходи.

“Лъжете се, че в Покровник ще се изсипе половин Европа! Повече хора хранят семействата си с транспортен бизнес и тирове, отколкото с археология. Този спор е загуба на обществена енергия”, ядоса се бизнесменът.

Каза, че бизнесът в София се задъхва и е добре Благоевград да привлече фирми да откриват офиси тук, за което ще спомогне магистралата.

Председателят на Камарата на строителите Петър Байкушев е категоричен, че компаниите, които представлява, имат интерес от продължаване на строежа на магистралата.

“Трасето е достатъчно дълго, за да се работи без прекъсване. Каква ще е съдбата на находките - да решат специалистите. Обиколил съм десетки страни по света и съм видял много примери за изместени находки. Магистралата не дава по-малък принос за икономиката. Ако беше в Япония, може би щяха да направят стъклена магистрала”, допълни Байкушев.

Настоява обаче правителството да отпусне средства, за да се направи туристически атракцион и да се рекламира.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Чаровната синоптичка Нора Шопова отмаря след изнурителен работен ден с половинката си пред широкия екран, видя "България Днес". В изискани тоалети Нора и приятелят й изгледаха един филм в киното на столичен мол, след което се отдадоха на интимна вечеря и сладки приказки в ресторант в търговския център.

С мощно лъскаво БМВ и любов към вестниците събра очите на шофьори на столична бензиностанция Минко Герджиков. Новият силен човек във футболният "Левски" явно се интересува какво пишат медиите за него след повторното му завръщане на "Герена" и дали някой ще припомни "Златния скункс", който му бе връчен заради проблема с презонирането на София и

Войната между нападателя на "Бетис" Хесе Родригес и бившата му половинка Аура Руис няма спирка. Двамата не спират да се плюят в медиите и да си правят мръсни номера след раздялата. Сега Хесе предприе нова стъпка във "военнните действия". Той даде майката на сина си на прокуратурата на Лас Палмас. Нападателят се жалва,