Не стигат над 30 хиляди сестри. Толкова са и напусналите България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6856844 www.24chasa.bg
В събота професионалистите по здравни грижи излизат на протест. Настояват за национална стратегия, по-високи заплати и кариерно развитие. СНИМКА: Pixabay

Останалите тук работят на две места за една средна заплата,

акушерките също са на ръба

Милка Василева СНИМКА: Надежда Гърбова

За последните 20 години от България са си тръгнали близо 30 000 медицински сестри.

В момента у нас работят едва 26 000, като само в извънболничната помощ недостигът им е с 11 хил., а в болничната близо три пъти повече.

В световен

мащаб

очакванията са

те да намалеят

с 18 милиона

до 2021 година.

Страната ни вече достигна критичния минимум и от акушерки. Недостигът е около 3000 - толкова, колкото и фелдшери. Нужна е дългосрочна стратегия и реформа в здравната ни система, категорични са хората в бели престилки.

Над 3000 специалисти по здравни грижи - медицински сестри, акушери, лаборанти, фелдшери и рехабилитатори, ще излязат на протест навръх професионалния си празник утре. Причините - ниското заплащане, както и недобрите условия на труд и професионално развитие, заради които все повече кадри напускат страната.

“Протестът ни в събота не е насочен срещу здравния министър и ние няма да искаме оставката му. Напротив, искаме министерството да си свърши работата, за да може професионалистите по здравни грижи да останат в България. Излизаме, за да може обществото да ние види, чуе и да разбере, че сме останали много малко поради куп проблеми в нереформираната здравна система”, каза за “24 часа” Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

Основното искане е да почне

поетапно

увеличение

на заплатите Настояват да станат 3 минимални - около 1500 лева.

“Това може да стане чрез правилно финансиране на клиничните пътеки или чрез смяна на финансовия модел на управление на здравната система. Структурите, които са под ръководството на МЗ - спешна помощ, психиатриите, социалните домове за деца, вече имат поетапно увеличение на заплатите си и това стана вследствие на пропеста ни през октомври 2017 г., казва Василева.

В много общински болници здравните работници получават почти минималното за страната, което не отговаря на висококвалифицирания им труд с високата професионална отговорност, която носят.

“Има болници, в които се спазват нивата за стартова заплата от 700 лева, договорени в колективния трудов договор. Там, където има добро управление и възможности за допълнително материално стимулиране, нещата изглеждат малко по-добре”, казва Василева.

Според нея трябва да се уеднаквят правилата, по които бордовете на всяка болница определят заплащането, защото сега има огромна вътрешна миграция -

цели екипи

сменят

работното си

място

в търсене на по-добри условия. Други пък избират Европа, защото

дипломите им

се признават,

а там получават добра професионална реализация. Всичко това пречи на сформирането на екипи и на оказването на добра медицинска и здравна грижа.

“Не може една медицинска сестра в хирургично отделение да

обслужва

30 болни

и да им оказва качествени грижи, да изпълнява назначеното от лекаря лечение, да комуникира по правилния начин с близките, а хората очакват това от нас”, описва Василева ежедневието на сестрата.

Професионалистите по здравни грижи работят на поне две места, най-често на три, а в същото време получават възнаграждение малко над средното за страната. Това обаче е единственият начин да компенсират липсата на кадри - дори във високотехнологичните болници, които предлагат по-добри условия, има недостиг.

“Не можем да изпълняваме това, за което сме учили, заради недостига. Затова настояваме за достойна заплата, за да може повече млади хора да влязат в нашите професии”, обяснява председателката на БАПЗГ.

За ясна визия на кариерното им развитие настояват още професионалистите по здравни грижи. Те искат държавата и работодателите да имат участие в продължаващото обучение. То е задължителен елемент в получаването и поддържането на квалификация и в момента за него

специалистите

си плащат сами Често срещат и проблем от работодателите си, които не им дават отпуск, за да се обучават, защото няма как да сформират екипи.

“Държавата може да участва по много начини. Как точно ще го направи, трябва да решат здравното и финансовото министерство, защото са необходими повече средства. Трябва и Министерският съвет да има дългосрочна стратегия за развитието на здравните грижи с пътна, времева карта и финансов план”, категорична е Василева.

Засилване на контрола по спазване на медицинските стандарти и колективния трудов договор искат още сестри, акушерки и фелдшери.

От асоциацията поддържат непрестанен диалог със здравния министър Кирил Ананиев. Имат уверението му, че до края на годината ще се сформира работна група, която заедно с екип от организацията ще започне работа по дългосрочна стратегия.

“Нямаме обещание за заплатите, но до края на юни ще бъде оповестен нов финансов механизъм за здравеопазването, в който евентуално очакваме да видим нов модел за определяне на възнагражденията ни”, разказа Василева.

Проучванията по света са категорично, че инвестирането в здравните грижи е правилната инвестиция за бъдещето на една нация, казва тя.

Утре професионалистите по здравни грижи излизат, за да бъдат чути не само от държавата, но и от пациентите и работодателите си. “Трябва да работим към промяна на мисленето и на професионалистите, и на обществото. Те имат право да очакват качество от нас, но и ние трябва да получим нужното уважение, за да работим спокойно”, апелира шефката на асоциацията.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.

Част от ул.Иван Вазов, която в момента е в ремонт бе превърната в импровизиран тенис корт от група ентусиасти. Игрището се намира в непосредствена близост до къщата-музей на великият писател центъра на София. снимка: Мариа