16-годишните на преглед за бременност и ХИВ без разрешение от родител

https://www.24chasa.bg/novini/article/6856852 www.24chasa.bg

36% не ползват презерватив при първи

полов контакт, всеки 3-и е пробвал дрога

Непълнолетните деца между 16 и 18 г. вече ще имат право сами да се изследват за полово предавани болести - ХИВ, гонорея, сифилис, за бременност, кръв и урина, без да се иска изричното съгласие на родителите както сега. При желание от тяхна страна ще могат да посещават и специалисти за консултации, свързани със сексуално, репродуктивно и психично здраве, както и за повишаване на знанията за здравната система и поведението при заболявания.

Това предвижда проект на наредба на здравното министерство за консултиране, профилактични прегледи и изследвания на деца над 16 г., за които не е нужно съгласието на родител или попечител.

36% от младите хора не използват презерватив при първия си полов акт, а много често и след това, което води до висока честота на ранната бременност и броя на абортите във възрастта 15-19 г., сочат данните на МЗ. Значителен е и делът на инфектираните с ХИВ. 35% от новите регистрирани са на възраст от 15 до 29 г.

Въпреки тенденцията за намаляване на тютюнопушенето сред младите страната ни е на 4-о място в ЕС с най-високо разпространение в юношеска възраст. Всеки шести ученик на 16 години пък е пил 20 и повече пъти през последната година, а 30% са опитвали поне веднъж някакъв наркотик.

Здравното министерство отчита още нарастване на броя на сърдечносъдовите заболявания сред младите и смъртността от тях, както и широко разпространение на агресия и насилие в училище.

Голяма част от това поведение на младите хора е свързано с проблеми и въпроси, които те невинаги са готови да споделят с родителите си. Изискването за съгласие на родител или попечител в някои случаи ограничава възможността им да получат необходимите здравни услуги под формата на консултиране, профилактичен преглед и изследвания, се казва в мотивите към проекта. Целта на промяната е да се подобрят превенцията и решаването на проблеми от основно значение за здравето на непълнолетните.

В случаите, когато лекарят установи заболяване или отклонения в здравословното състояние на младежите, задължително трябва да уведоми родителя или попечителя.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Харесвам се, не ми пука, фука се Анджи В садо-мазо порноклип лъсна джендърът Анджелина, известна като двойничка на Николета Лозанова. 21-годишният Филип, както е родното й име, не се посвени и веднага след като преминала от мъжки в женски пол, решила да заснема видео със секссъдържание за спомен. "И за това ли ще ме мразите?

Българският снайперист Крум Хаджипетков шашна и най-добрите военни специалисти в Германия, след като уцели портокал от 800 метра разстояние. Това е само един от уникалните рекорди на българина, регистрирани по време на състезание в Германия това лято. Ефрейторът от 31-ви механизиран батальон - Хасково, спира дъха на всички с точния си мерник.

Световна шампионка по гимнастика дарява лентата си от олимпиадата в Рио де Жанейро в подкрепа на каузата "Сърце за пример". Християна Тодорова и куп популярни лица дават лични вещи за благотворителен търг в подкрепа на жени, жертви на насилие. Актрисата Стоянка Мутафова, певиците Нели Рангелова, Михаела Маринова и Сантра,