Квесторите на КТБ променили договори, за да вземат Иван Костов и още 8 по 100 000 евро (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6858795 www.24chasa.bg
Елена Костадинчев (вляво) и Станислав Лютов (по средата) твърдят, че действали по указания на БНБ. СНИМКА: “24 ЧАСА”

Те нямали право на обезщетения от фонда за гарантиране на влоговете, защото били с преференциални лихви

Двамата бивши квестори на обявената в несъстоятелност КТБ Елена Костадинчев и Станислав Лютов от четвъртък са обвинени в умишлена безстопанственост.

Те ощетили с 1 070 383 лв. Фонда за гарантиране на влоговете в банките, твърди Софийската градска прокуратура.

Квесторите поеха управлението на КТБ, след като БНБ постави банката под специален надзор на 20 юни 2014 г. Останаха в КТБ до обявяването ѝ във фалит и назначаването на синдици.

Според обвинението от 20 август до 6 ноември 2014 г.

Костадинчев и

Лютов не

положили

нужните грижи

да запазят

повереното им

имущество

и от това настъпили щетите за фонда за гарантиране на влогове. Те умишлено разпоредили предсрочно прекратяване на 9 договора за преференциални влогове, заради което депозитите били прехвърлени за изплащане към фонда, твърди прокуратурата.

Въпросните влогове били превърнати в обикновени, за да може титулярите им да получат обезщетения от по 100 хил. евро от фонда, въпреки че нямали право на това. От прокуратурата посочват, че това е в разрез със Закона за гарантиране на влоговете в банките. Той предвижда, че не се изплащат влогове на депозанти с привилегировани лихвени условия.

Един от договорите е на бившия премиер Иван Костов. Той сам призна през 2015 г., че след поставянето на КТБ под специален надзор е развалил преференциалния си влог от 155 хил. лв. и е оставил парите на такъв със стандартна лихва.

Разследването срещу квесторите стартира през 2015 г. Тогава премиерът Бойко Борисов обяви, че Костадинчев и Лютов са преправили около 1000 договора за преференциални депозити, така че титулярите им да могат да получат по 100 хил. евро от фонда. Той дори изчисли, че щетите били над 100 млн. евро. Засега в обвиненията на квесторите са визирани само 9 договора. Костадинчев и Лютов не бяха открити за коментар. Те

неведнъж са

заявявали, че

действали по

указания на

БНБ и фонда за

гарантиране на

влоговете

Двамата са на свбода срещу най-леката мярка за неотклонение “подписка”.

В петък заседание по делото за източване на над 2,5 млрд. лв. от КТБ срещу Цветан Василев и други 17 души в спецсъда нямаше. Един от подсъдимите - бившият изпълнителен директор на банката Георги Христов, получил алергичен шок и не се яви. Делото ще продължи на 29 май.