Лондон е №1 за студенти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6859840 www.24chasa.bg
Студенти хвърлят шапки при завършването си в Лондонското сити.

Берлин е 7-и, Виена 11-а в класацията на предпочитаните места за следване

Британската столица изненадващо оглави годишната класация за най-предпочитано от студентите място. Проучване на компанията QS, която се занимава с изследване на университетите и условията за получаване на висше образование по света, показа, че Лондон дава най-големи възможности.

В анкетата са участвали 50 хиляди студенти от цял свят, като целта е да се установи кои са най-привлекателните градове за следване. Проучени са фактори като колко добри университети има в дадено населено място, какъв е пазарът на труда и културното разнообразие. По всички тях Лондон е на първо място.

Единственият

недостатък е, че

животът в него

е твърде скъп

Британската столица предлага цели 17 висши учебни заведения на световно ниво. Сред тях са Импириъл колидж, Юнивърсити колидж - Лондон, Лондонският икономически институт и Кингс колидж. Студентите имат достъп до много музеи, театри и културни забележителности. Освен това лесно могат да си намерят работа след завършване, защото в Лондон са базирани работодателите, които наемат най-много висшисти.

Тъй като градът има голямо етническо разнообразие, младежите споделят, че не се чувстват самотни и изолирани. Повечето обаче признават, че едва се справят със студентските си бюджети, тъй като в Лондон е много скъпо.

Резултатите от анкетата бяха подложени на съмнения в британската преса. Тя публикува мнения на студенти, които се оплакват от липсата на социална среда. Причината е, че Лондон няма изградени студентски градчета, а факултетите са пръснати из целия град. Те казват, че дори и с голяма стипендия трудно свързват двата края. Признават, че възможностите за намиране на работа след приключване на висшето образование са наистина много добри, но едва ли това може да е водещо, когато се избира най-добър град за студенти.

Класацията, която се смята за много престижна, идва на фона на друго проучване на QS сред кандидати за следване, които казват, че интересът им към Лондон намалява заради предстоящото излизане на страната от ЕС. 39 на сто от анкетираните европейски младежи се опасяват от увеличаване на таксите в британските университети, когато Великобритания напусне съюза догодина. Освен това смятат, че могат да се сблъскат и с негостоприемно отношение.

От QS обаче успокояват, че засега тези страхове са неоснователни и всяко вложено пени в университет в британската столица си струва. Проучването ни показа, че Лондон остава великолепно място за учене въпреки главозамайващите разходи, казва Бен Саутър, директор на изследователския отдел на компанията.

При предишните ѝ проучвания Париж и Монреал бяха посочвани като най-добри градове за следване. Сега френската столица е на пето място, а канадският град е на четвърто.

Любопитно е, че

в първата десетка

няма нито един

град от САЩ,

след като американски университети оглавиха класацията на QS за най-добрите висши учебни заведения в света, излязла по-рано. В нея първите четири позиции са заети от Масачузетския университет по технологии, “Станфорд”, “Харвард” и Техническият институт в Калифорния. 

Следват ги плътно четири английски университета – “Кеймбридж”, “Оксфорд”, Юнивърсити колидж - Лондон, и Импириъл колидж. В топ 10 намират място и университетите в Чикаго (девети) и в Цюрих (десети).

Когато обаче се намесят допълнителни фактори като качество на живот и перспективи за работа, американските градове отстъпват позиции. В класацията за най-желани места за следване Бостън е 14-и, а Ню Йорк - 18-и.

Токио се изкачва

на второ място,

като се представя много добре по показатели като безопасност, липса на замърсяване и качество на живот. Японската столица е на първо място сред академичните градове в Азия. В нея се намират 13 от най-добрите университети в света и тя предлага дори повече възможности за работа от Лондон, като вече няколко години оглавява международните класации по този показател.

Третият в списъка на най-добрите градове за следване през 2018 г. - Мелбърн, печели позиции с разнообразна студентска общност. Има 7 университета, които са в световната ранглиста. Освен на наситен културен календар живеещите в австралийския град се радват на хубав климат и добри възможности за отдих сред красива природа. Единственият недостатък е, че е скъпо.

Миналогодишният

лидер в класацията

Монреал, който

сега е четвърти,

се смята за най-привлекателния град в Северна Америка. Известен като културната столица на Канада, той редовно оглавява анкетите за най-добро място за живеене.

Париж е паднал на пета позиция, след като преди си оспорваше първото място с Монреал. Във френската столица има 18 университета на световно ниво. Само Сеул е с толкова, докато в Лондон са 17. Скъпият начин на живот в Париж се компенсира от ниските студентски такси. За него анкетираните казват, че обичат да живеят в град, пълен с култура и невероятен нощен живот. 

Шестото място на Мюнхен се обяснява с

нарасналия интерес

към Германия

като цяло

Берлин също е в първата десетка. Германската столица е седма, като се смята от студентите за важен център за дизайн, модна индустрия и креативност, който може да съперничи на Лондон и Ню Йорк. Освен това създава и добри възможности за реализация.

От QS посочват, че студентите харесват германските градове заради сравнително ниските цени, добрия обществен транспорт, разнообразния нощен живот и гостоприемството на местните жители. Много ключов фактор е, че бакалавърските степени в германските държавни университети са безплатни дори за чуждите студенти.

Осмият

Цюрих прави

най-голям скок

в класацията

от цели 7 места сред градовете от Европа. Той е богат, има добър ред и ниски такси, което звучи по-скоро като място за милионери, отколкото за студенти, коментират от QS. Тук се намира най-добрият университет в континентална Европа - ЕTH Zurich. Високият стандарт на живот означава и скъпи наеми, и не толкова достъпни обществени места за хранене, но пък таксите за следване в Швейцария са значително по-ниски от тези във Великобритания, САЩ и Австралия. Цюрих има и бонус - Швейцарските Алпи, които са съвсем близо. Това е перфектната комбинация между градски живот и природа, казват студентите в анкетата.

Сидни е на девета позиция. Въпреки че е на няколко места след другия австралийски град Мелбърн, Сидни продължава да привлича студенти с приятелска атмосфера и работни места след завършване. Той има 5 университета от световна класа. Слабото му място са скъпият живот и сравнително високите такси за чужди студенти. Пълен е обаче със зеленина и плажове, които са сред най-красивите в света.

Десетият

Сеул е привлекателен

не само заради 18-те

топуниверситета,

но и защото е изключително динамичен. Независимо дали искате да се потопите в атмосферата на денонощните чайни, или да играете на компютърни игри, градът никога не е скучен. Освен това предлага много култура и история и възможности за креативност, посочват от QS.

Като цяло европейските градове се представят доста добре в класацията. В топ 30 са още австрийската столица Виена, която е на 11-о място, шотландският град Единбург - на 16-о, английският Манчестър - на 24-о, и чешката столица Прага - на 30-о.

София не намира

място дори сред

100-те добри места

за следване

в света. От съседките ни само Гърция и Турция успяват да класират градове. Истанбул е на 67-а позиция, Атина - на 76-а, а Анкара - на 82-а. По показател достъпност най-много гласове събира Будапеща, като в общото класиране унгарската столица е на 49-о място. Варшава е на 53-а позиция.

В топ 100 обаче

влиза Новосибирск,

който е 96-и. Третият по население руски град е смятан за научния център на страната и културното и икономическото сърце на Сибир. Пълен е със стара архитектура, а местната зоологическа градина е световноизвестен научен институт. Привлекателен е с евтиния си начин на живот и ниските студентски такси. Новосибирск е в първата десетка по този показател сред студентските градове в света. Там се намира един от най-уважаваните университети в Русия, който предлага и програми на английски език.

Москва е на 28-а позиция.

Само за година

руската столица се

изкачва с 11 позиции

в класацията. В нея има 7 университета на световно ниво. Освен невероятно разнообразния културен живот градът е достъпен за студенти въпреки репутацията си на едно от най-скъпите места в света. Високите наеми се компенсират от ниски такси за следване – около 5500 долара на година, и сравнително малко пари, необходими за храна. Например сандвич “Биг Маг” в Москва се продава за 2,29 долара, докато в Париж струва два пъти повече. Руската столица е и сред градовете с най-добри възможности за намиране на работа след завършване.

Колумбийската столица Богота е на 81-о място. През последните години тя успя да отхвърли имиджа си на град на престъпността и вече е смятана за много динамично място, посочват от QS. Има много частни и държавни университети, които се смятат за едни от най-уважаваните в Латинска Америка. Те приемат чужди студенти на сравнително ниски цени.

2000 българи ползват

студентски кредити

на Острова всяка година

Великобритания печели годишно 25 млрд. паунда от чужди студенти. От тях 4,8 млрд. са такси за обучение, което е над 14 процента от приходите на университетите като цяло. 5,4 млрд. паунда пък отиват за покриване на ежедневните разходи на младежите. Осигуряваните от чужденците пари дават работа на 206 600 души, показа проучване на компанията “Оксфорд икономикс”. Става въпрос за преподаватели и други служители във висшите учебни заведения. 

Отделно те вкарват годишно 750 млн. паунда в транспортния сектор на страната и 690 млн. паунда в търговията. Международните студенти привличат във Великобритания и много свои роднини и приятели, което помага за развитието на туризма. Според проучване те оставят годишно 520 млн. паунда за транспорт, хотели, ресторанти и посещения на забележителности.

В момента Обединеното кралство е второто най-популярно място за следване след САЩ. На Острова има около 437 000 чужди студенти, което е 19 процента от всички.

В последните години и много българи избраха да следват във Великобритания, възползвайки се от добрата ѝ система за раздаване на студентски кредити. Британското правителство отпуска до 9000 паунда на човек годишно, които покриват напълно таксите за обучение. Отделно дава и пари за издръжка.

Заемите са при много ниска лихва и изплащането им започва, когато студентът завърши, започне да работи и стигне определен доход. За България той е 12 000 паунда годишно, а за Англия – 21 000.

Всяка година около 2000 сънародници се възползват от системата за кредитиране, което е около 95% от всички нашенци, избиращи да следват на Острова.

След референдума за излизане на Великобритания от ЕС имаше опасения, че европейските студенти ще изгубят право да получават кредити като британските си колеги. Правителството в Лондон обаче увери, че поне за учебната 2018/2019 г. те ще бъдат раздавани при досегашните условия.

След като страната излезе от ЕС догодина, вероятно отпускането на студентски заеми за европейци ще спре или поне условията ще бъдат по-неизгодни от тези за британските граждани. Властите в Лондон многократно са се оплаквали, че трудно успяват да си върнат тези пари, тъй като голяма част от студентите напускат страната, след като завършат, и това създава трудности за прецизно проследяване на доходите им.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Терористи ли финансират подобни конференции?, питат антифашисти Мощен сблъсък между националисти и антифашисти бележи най-мащабното събитие в последните години - конференция на крайните патриоти от цяла Европа утре вечер в София, на който ще бъде създаден общ съюз. Мястото на събитието се пази в тайна за последно,

Пожари разрушават Зографския и Хилендарския в Атон Иво АНГЕЛОВ Пожар унищожи голяма част от катедралата "Нотр Дам" в Париж в началото на Страстната седмица. Колкото и ужасяващи да бяха кадрите от огнената стихия, това не е първият подобен инцидент. От червените езици на огъня през вековете страдат и български манастири светини.

Сестра Херувима става на 99 г., радва се на цветята  За 99-ия си рожден ден се стяга най-старата монахиня в България! Сестра Херувима от манастир "Покров Богородичен" в Самоков ще отпразнува след броени дни празника, който я доближава само на година от един век житейски път. През последното десетилетие най-старата монахиня имаше сериозни