4-класници се справили с диктовката за 10 мин. Вижте задачите на миниматурата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6860802 www.24chasa.bg

59 543 ученици на миниматура по български език и литература - кое им е било най-трудно и най-лесно. В понеделник е математиката

“Приемам диктовката по текста на Симеон Янев както по обем, така и като степен на сложност. В стаята, в която бях квестор, четвъртокласниците я направиха за 10 минути”.

Това коментира за “24 часа” Нели Лесичкова, начален учител в столичното 119-о средно училище “Акад. Михаил Арнаудов”.

Най-много деца

се затруднили с

правописа на

думата

“трапчинка”

Имало и различни варианти на изписване на непознатата за тях дума “лятос”, които обаче не налагат санкциониране според 5-ия критерий. (Виж целия тест долу.)

Учениците масово написали Ежкова от израза “Ежкова поляна” с главна буква, което се оказа в разрез с песимистичните очаквания на някои педагози. Децата са се справили отлично.

“Във връзка с втората част на теста за четене с разбиране не виждам повод за притеснение. Ниско оценяване може да се получи единствено ако проверяващите опитат да наложат канон за правилни отговори”, каза още учителката. Според нея децата четат текст, възприемат го и изразяват мнение. Ако е свързано с текста и е аргументирано, трябва

да бъде прието

и подобаващо

оценено,

независимо дали съответства на примерните модели, които са зададени, или пък на разбирането на проверяващите. Искрено се надявам тестовете да бъдат оценени с разбиране, както и да се анализират добронамерено, каза още г-жа Лесичкова.

Според нея външното оценяване при завършване на начален етап е допустимо и коректно по начина, както е необходимо измерването на училищната готовност при започване на 1-и клас, изпитите след 7-и и след 12-и клас.

След като съществуват държавни образователни изисквания за училищен етап, смятам, че е уместно и дори наложително да се оценява в каква степен са овладени знанията на учениците и какво е нивото на тяхната функционална грамотност, допълни учителката.

59 543 четвъртокласници се явиха на миниматурата по български език и литература на 10 май. Следващото външно оценяване за четвъртокласниците - по математика, е днес.

Изпитите по “Човекът и обществото” и “Човекът и природата” ще се проведат на 16 и 17 май.

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Плевенски ченгета са погазили закона при акцията срещу местния крими герой Камен Балбузанов-Куката! Разпитани пред съда, полицаите Ивайло Станкулов и Кристиян Тодоров сами признават, че са се подписали на празен протокол за оглед на склад. За кражбата на открит в помещението надуваем батут отговаря Балбузанов пред Темида.

Георги накълцал брат си, докато спи Кадри от сателит на НАТО трябва да бъдат използвани в разкриването на истинския извършител на четворното убийство в Нови Искър. Това обяви служебният адвокат на обвиняемия Георги Георгиев. Защитникът Стоян Стоянов е категоричен, че няма проблем да бъде поискана подобна информация,

Надя Панкова Стотици хиляди пенсионери с увреждания изпаднаха в шок през последните два месеца заради писма от Националния осигурителен институт. В тях черно на бяло пише, че социалната им пенсия за инвалидност се прекратява. С други думи - режат им парите! Всъщност това не е така. Но просветителската кампания на НОИ и социалното министерство не