4-класници се справили с диктовката за 10 мин. Вижте задачите на миниматурата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6860802 www.24chasa.bg

59 543 ученици на миниматура по български език и литература - кое им е било най-трудно и най-лесно. В понеделник е математиката

“Приемам диктовката по текста на Симеон Янев както по обем, така и като степен на сложност. В стаята, в която бях квестор, четвъртокласниците я направиха за 10 минути”.

Това коментира за “24 часа” Нели Лесичкова, начален учител в столичното 119-о средно училище “Акад. Михаил Арнаудов”.

Най-много деца

се затруднили с

правописа на

думата

“трапчинка”

Имало и различни варианти на изписване на непознатата за тях дума “лятос”, които обаче не налагат санкциониране според 5-ия критерий. (Виж целия тест долу.)

Учениците масово написали Ежкова от израза “Ежкова поляна” с главна буква, което се оказа в разрез с песимистичните очаквания на някои педагози. Децата са се справили отлично.

“Във връзка с втората част на теста за четене с разбиране не виждам повод за притеснение. Ниско оценяване може да се получи единствено ако проверяващите опитат да наложат канон за правилни отговори”, каза още учителката. Според нея децата четат текст, възприемат го и изразяват мнение. Ако е свързано с текста и е аргументирано, трябва

да бъде прието

и подобаващо

оценено,

независимо дали съответства на примерните модели, които са зададени, или пък на разбирането на проверяващите. Искрено се надявам тестовете да бъдат оценени с разбиране, както и да се анализират добронамерено, каза още г-жа Лесичкова.

Според нея външното оценяване при завършване на начален етап е допустимо и коректно по начина, както е необходимо измерването на училищната готовност при започване на 1-и клас, изпитите след 7-и и след 12-и клас.

След като съществуват държавни образователни изисквания за училищен етап, смятам, че е уместно и дори наложително да се оценява в каква степен са овладени знанията на учениците и какво е нивото на тяхната функционална грамотност, допълни учителката.

59 543 четвъртокласници се явиха на миниматурата по български език и литература на 10 май. Следващото външно оценяване за четвъртокласниците - по математика, е днес.

Изпитите по “Човекът и обществото” и “Човекът и природата” ще се проведат на 16 и 17 май.

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Целият свят е свикнал с разголените снимки на бившата съпруга на Макси Лопес - Уанда Нара. Но настоящата му половинка Даниела Кристиансон определено изненада със секси кадъра, който си пусна. Гаджето на футболиста припомни почивката им на Малдивите. И показа на всички с какво е спечелила Макси Лопес.

Поетесата Надежда Захариева търси стихове на улицата. Топпапараците на "България Днес" изловиха вдовицата на великия Дамян Дамянов да дири вдъхновение в най-острия студ, оглеждайки минувачи и сгради с напрегнато изражение. Въпреки че вече е в добро здраве, поетесата нито веднъж не се усмихна на някого,

Вратарят на "Евертън" и Англия Джордан Пикфорд може да премине в "Манчестър Юнайтед" през зимата. Ръководството на "червените дяволи" гласи 24-годишния страж за заместник на Давид де Хеа. Договорът на испанеца с клуба е до лятото на 2020 година. В момента преговорите за продължаването му са преустановени.