Най-могъщият човек в света

https://www.24chasa.bg/novini/article/6860866 www.24chasa.bg
СНИМКИ: РОЙТЕРС

Си Цзинпин – президентът на всичко

Той развенча Путин и Тръмп и за първи път бе обявен от сп. “Форбс” за най-влиятелния човек в света. Макар и изненадващо, това изглежда логично.

Само преди няколко месеца китайският президент Си Цзинпин получи възможността да управлява до живот, след като парламентът го преизбра и свали ограничението на мандатите му. В края на миналата година пък първо в устава на Китайската комунистическа партия, а после и в китайската конституция бе вписано името на Си Цзинпин и неговите идеи за “социализъм с китайски специфики, който навлиза в нова епоха”.

Такова признание е било оказвано само на Великия кормчия Мао Дзедун. Мнозина наблюдатели изтълкуваха това като възраждане на Поднебесната империя. Заради съсредоточаването на безпрецедентна власт в ръцете му и заради присъствието му във всички сфери на живота в Китай Си Цзинпин си спечели прозвището “президент на всичко”.

Китайският лидер е роден на 1 юни 1953 г. в Пекин, но според китайската традиция се смята за жител на селището Фупин в провинция Шънси, където е роден баща му.

По източния календар

е зодия Змия.

Cмятан е за представител на елита на т.нар. принцове, както са наричани децата на висшата номенклатура.

Баща му Си Чжунсюн, произхождащ от най-многочислената етническа група хан, е сред партийните и държавни ръководители на Китай. През 30-те години е съратник на Мао. През 60-те е обявен за предател, отстранен е от всички постове и по време на културната раволюция няколко пъти лежи в затвора. По времето на Дън Сяопин е напълно реабилитиран и се връща на политическия олимп.

До 9-годишна възраст Си живее в охолство. Той е трето дете на баща си от втория му брак. През 1962 г. обаче, когато Си Чжунсюн е обвинен в антипартиен заговор, за семейството настъпват тежки дни. По време на културната революция синът също търпи репресии. През 1969 г. е изпратен на трудово превъзпитание в най-бедните райони на дълбоката провинция.

През тези години Си Цзинпин

живее в пещера,

спи върху легло от тухли

и се къпе с кофа, хапят го бълхи. В продължение на 6 г. работи изтощителен физически труд. Въпреки че баща му е в немилост, той упорито кандидатства в компартията и след многократни отхвърляния през 1974 г. най-после е приет. Малко след това му разрешават да се върне в столицата Пекин, където през 1975 г. постъпва в химико-технологичния факултет на университета “Цинхуа”.

Междувременно баща му е реабилитиран и Си започва да се катери неудържимо нагоре по кариерната стълбица. Минава през много длъжности, като през 2000 г. става губернатор на важната в икономически план провинция Фуцзян, а през 2006 г. е секретар на Шанхайския комитет на Китайската компартия. 

Според много наблюдатели по това време той вече е формирал онези качества, които впоследствие ще го утвърдят като един от най-могъщите световни лидери –

желязна воля,

непримиримост

към корумпираните,

умение да търси компромис между различните групировки на китайския елит.

През октомври 2010 г. Си Цзинпин става заместник на президента Ху Цзинтао. Две години по-късно е избран за генерален секретар на ККП и ръководител на Централната военна комисия. На 14 февруари 2013 г. парламентът единодушно го провъзгласява за държавен глава.

Много бързо след заемането на поста амбициозният Си успява да засили влиянието си в партията, тя засилва влиянието си в страната, а Китай - на световната сцена.

Деветнадесетият конгрес на ККП през октомври 2017 г. очертава визията за бъдещето на китайския ръководител. От трибуната той заявява, че до 2049 г., когато ще се чества 100-годишнината от създаването на КНР, Китай ще бъде “велика, модерна и просперираща социалистическа държава”. Една от инициативите му предвижда до 2025 г. Китай да стане глобален лидер в ключови технологични области като компютри, роботика, изкуствен интелект, самоуправляващи се автомобили.

Особено впечатляващ обаче стана проектът

“Един пояс – един път”

– безпрецедентен по мащаби инфраструктурен план, целящ да обвърже с търговски, транспортни и енергийни коридори Европа, Азия и Африка. С оглед на целта да превърне Китай в суперсила на XXI в. президентът проведе реформа във военноморските и военновъздушните сили. Израз на тази по-настъпателна военна стратегия бе показването на мускули с изграждането на изкуствените острови в Южнокитайско море и разполагането на крилати ракети по тях. 

Критикуван остро от защитниците на човешките права, които се тревожат от засилването на авторитаризма му, Си показа, че е лидер, който не може да бъде заобиколен по нито един важен проблем на съвременността. За това говори и фактът, че е възможно той също да присъства на срещата на американския президент Доналд Тръмп със севернокорейския лидер Ким Чен Ун в Сингапур. Така че занапред присъствието му начело в списъка на най-влиятелните хора на планетата не просто няма да е изненада, но вероятно ще се превърне в рутина.

Обеща да превърне Китай в първа суперсила

Си Цзинпин обеща на китайците страната да стане първа световна сила до 2050 г. Той е убеден, че може да предложи алтернатива на западния модел на развитие. Китайският президент пътува много в чужбина, никога преди Пекин не е бил толкова активен в ООН и другите международни организации. Само за пет години Си Цзинпин бе домакин на 5 срещи на върха. Той стана първият китайски лидер, участвал във форума в Давос. Във вътрешен план управлява с твърда ръка. Гражданските свободи бяха ограничени, а цензурата над интернет – засилена. Президентът води мащабна антикорупционна кампания. Някои смятат, че той я използва, за да разчисти сметките със съпeрниците си.

1,5 млн. души са наказани за корупция за пет години под властта на Си Цзинпин. Сред тях има поне 120 високопоставени партийци, както и много военни и ръководители на крупни държавни предприятия.

ЖЕНИТЕ

Китайският лидер има два брака. Първият е с дъщеря на китайския посланик във Великобритания в началото на 80-те г. Семейството обаче се разпада след 3 г.

През 1987 г. Си Цзинпин се жени втори път за певицата Пън Лиюан. Тя е изключително популярна и в момента на сватбата е много по-известна от съпруга си. Има чин генерал-майор. Семейството има една дъщеря, за която се знае само, че е родена през 1992 г. и учи в “Харвард” под псевдоним.

УВЛЕЧЕНИЯ

Си Цзинпин е увлечен по плуването, алпинизма, обича баскетбола, футбола и бокса. Щом има минута свободно време, той гледа любимите си спортни предавания. Занимава се с бойни изкуства и практикува древната китайска медитативна система цигун.

ОПОНЕНТЪТ

Откакто влезе в Белия дом, американският президент Доналд Тръмп непрекъснато атакува нелоялните търговски практики на Китай. През 2017 г. двустранният дефицит при търговията със стоки е бил 375 млрд. долара. Тръмп настоява до 2020 г. той да намалее с 200 млрд. Заплахата на САЩ да наложат допълнителни мита на китайски стоки за 150 млрд. долара накара света да затаи дъх в очакване на търговска война между двете могъщи икономики.

ПРОБИВЪТ

Едно от знаковите решения на Си Цзинпин е премахването на политиката за едно дете, която опитваше да намали огромния прираст на населението. Сега на китайските семейства вече е разрешено да имат по две деца. Си премахна и системата “превъзпитание чрез труд”. 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Живея с 400 лева, нямам пожизнена пенсия, но не се оплаквам "Видях "другия" свят, но още искам в този! Имам много какво да направя с живота си, а и внучката ми дава крила". Това сподели пред вестника ни голямата ни оперна прима Христина Ангелакова месеци преди да си отиде от този свят на 20 май. Певицата почина на 73 г.

Война за контрол на наркоканали към Блзкия изток и разчистване на сметки заради предателство около разбитата фабрика за амфетамини в софийското село Опицвет са причина за екзекуцията на арабите Фейсал Закка и Матар aл Рулех. В това са убедени криминалисти, разследващи зловещото покушение от края на 2002 г.

Д-р Петър Берон се мотае по столичните пазари, видяха топпапараците на "България Днес". В малко разпасан вид зоологът разгледа внимателно какво предлагат търговците и избра най-доброто за своята