Правят възстановка как д-р Иван Димитров е застрелял Жоро Плъха

https://www.24chasa.bg/novini/article/6860876 www.24chasa.bg
Д-р Иван Димитров емоционално обяснява какво се е случило.

Лекарят се върна на работа в скенера на УМБАЛ “Пловдив”

Удължиха с 2 месеца разследването срещу доктора

Къде е д-р Иван Димитров, който простреля в двора на къщата си рецидивиста от “Столипиново” Жоро Джевизов с прякор Плъха и хиляди се вдигнаха в негова защита?

От месец насам той вече е на работа в УМБАЛ “Пловдив”, където поставя диагнози на пациенти след разчитане на снимки от скенера.

“Опитва се да се отърси от шока и гледа да се разтоварва от преживяното със служебните си задължения”, казват негови колеги.

Самият Димитров избягва публични изяви. Съседи го виждат всеки ден да води едно от децата си на градина, а после да поема към болницата.

“Много тежко Иван преживява случилото се”, казва леля му, която обитава първия етаж от кооперацията на ул. “Лука Касъров” 4. По думите ѝ Димитров, съпругата му Жулиета и двете им деца, които след инцидента се скриха в Крумово, а след това при приятели, от известно време са се завърнали в дома си.

“Само той си знае какво е станало в онази нощ. Но на всеки може да се случи”, коментира негова комшийка. След излизането от ареста

близо 20 дни

д-р Димитров

бил на лечение

в пловдивска болница. Лекарят бил приет в лошо здравословно състояние.

“Много заболявания му се отключиха. Съжалява за случилото се, но ситуацията е била или той, или Плъха. Станало е бързо. Нямал е време за реакция. Шокът обаче остава. Белята си е беля. Каквото и да е, става въпрос за човешки живот”, обясни адвокат Георги Кутрянски, който защитава медика.

Разследването срещу лекаря все още не е приключило. Тези дни е било удължено до 2 юли, съобщиха от прокуратурата. Причината е, че не са готови голяма част от назначените експертизи.

До две седмици предстои да бъде извършен следствен експеримент в дома на ул. “Лука Касъров” 4.

С аналогично

оръжие ще бъде

възпроизведена

стрелба,

каквато се е случила на 2 март. Тогава около 1,30 ч през нощта Плъха нахлул в гаража на д-р Димитров, за да краде. 

През това време той е бил сам на II етаж от кооперацията. Съпругата му Жулиета с двете им невръстни деца е била в Крумово при родителите си. Лекарят гледал филм, когато забелязал, че в гаража му свети.

Според разследващите в продължение на поне 30 минути той е наблюдавал подготовката на кражбата. След това с незаконно притежавания си пистолет “Валтер” слязъл в двора и последвал сблъсък с циганина.

При разпитите д-р Димитров обяснил, че извикал на Плъха “Стой, полиция!” и гръмнал първо във въздуха. Изненаданият апаш започнал да хвърля по него различни предмети, между които нож и желязна тръба. С един от тях го уцелил в глезена.

Побягвайки, Плъха запратил и метална табела към медика. Тогава той стрелял по Джевизов, улучил го в гърдите.

“Изстрелът е бил произведен от горе на долу от упор. Има денивелация между входната и изходната рана”, обясниха прокурорите.

Апашът успял да пробяга близо 110 метра и се скрил до беемве зад областната управа в Пловдив. На капака на колата бе открито тялото му на следващия ден.

След като се завърнал на работа в болницата, д-р Димитров споделил с колеги, че не е повикал полиция след стрелбата, защото крадецът побегнал. По тази причина той не могъл да предположи, че е го прострелял смъртоносно.

Същия укор отправяла към него и лелята на Димитров. Според разследващи веднага след произшествието тя е убеждавала племенника си да се обади на 112, но той не пожелал. Вместо това повикал приятел и започнали да заличават следите от стрелбата.

Докторът сам обработил раната на крака си. Направил опит да почисти ръцете си от барутните частици, но много от тях са били намерени по дрехите му.

Хвърлил

пистолета в

контейнер

за смет,

но след като разбрал, че е убил крадеца, извикал още един приятел и го помолил да премести оръжието на друго място. Валтерът все още не е открит, обясниха от прокуратурата. И продължават да твърдят, че лекарят е направил всичко възможно да заличи следите от местопрестъплението. Молил е съседи да трият записи от камерите, които са били монтирани на къщите им. Разследващите обаче разполагат с уличаващи видеокадри.  

Д-р Иван

Димитров е с

две обвинения

- за причиняване на смърт, превишавайки пределите на неизбежната отбрана, и незаконно притежаване на боеприпаси и оръжие. В жилището му бяха открити 17 патрона без разрешителни. 16 от тях са за “Макаров”. По първото обвинение се предвижда до 5 г. лишаване от свобода, а за второто - от 2 до 8 г.

Медикът на този етап гледа да не мисли за случилото се. Преди дни влязъл в злополучния гараж, който доскоро бил запечатан. Установил, че Плъха е срязал всички елконтакти. Димитров разказал пред приятели, че крадецът се е готвил да изнесе почти всичко от пристройката.

Роднините на 38-годишния Жоро Джевизов все още не са се примирили със смъртта му. И се готвят за битка в съда, предявявайки иск за голямо обезщетение. Според съпругата на Плъха мъжът ѝ влязъл в двора на лекаря, за да се облекчи.

Мъжът ѝ обаче е известен в криминалния контингент с множеството си кражби. До каквото се доберял, го задигал светкавично.

Затова в “Столипиново” го наричали Магнитните ръце. Бил специализиран в обири на автомобили. Не са малко и нападенията му в жилища. Осъждан е 9 пъти, последно излязъл от затвора през 2014 г. Там прекарал 3 г. за кражба на велосипед.

Преди години проникнал в жилище, но собственикът му го изненадал и тогава Плъха го намушкал и избягал.

Съседи и пациенти продължават да са на страната на д-р Иван Димитров, окуражавали го. Болни, които срещат медика по коридора, също се ръкуват с него.

“С теб сме, докторе”, казвали му те. Обикновено след такива думи очите на д-р Димитров се пълнели със сълзи.

“Може да изглежда як и здрав, но е чувствителен. Много пъти е казвал, че му се иска да благодари на хората, които в онези дни излязоха да го защитят, но няма как да го направи”, твърди лекар от болницата.

Откакто излязъл от ареста, малката му дъщеричка, която е на 2 г. и 8 месеца, не се отделяла от баща си. Непрекъснато се гушкала в него и го милвала по ръцете. Това просълзявало 2-метровия мъж.