16+3 задачи за 40 минути на матурата по математика след 4-и клас (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6862663 www.24chasa.bg

Държаха я 59 314

четвъртокласници

“Задачите са достъпни. Покриват голяма част от учебния материал. Изпълняват основното си предназначение - външното оценяване на знанията и уменията на ученици, придобити в началния етап на образованието. Темата е направена добре, харесва ми.”

Така коментира задачите на миниматурата по математика, която 59 314 ученици държаха в понеделник, Снежинка Матакиева, бивш експерт по математика в министерството на образованието, автор на учебници от 5-и до 7-и клас и на сборници.

“Има задачи за основните аритметични действия, за реда на действие, за геометричните фигури, за видовете ъгли. Има

задачи, които

изискват

съобразителност - като броя на правоъгълниците, броя на тъпите ъгли. Има и задачи за разсъждения като последната текстова задача”, каза още тя.

Учениците трябваше да решат 16 задачи от затворен тип с три възможни отговора, от които само един е верен, и още 3 задачи от отворен тип, на които учениците трябва да отговорят сами (виж целия тест).

Четвъртокласниците имаха на разположение един учебен час, а съучениците им със специални образователни потребности - два учебни часа.

Този формат на теста ще се запази и за националните външни оценявания по “Човекът и обществото” и “Човекът и природата”, които ще се проведат в сряда и четвъртък.

С резултатите от националното външно оценяване по математика може да се кандидатства за обучение в прогимназиален етап в профилираните гимназии с профил “Математически” и “Природни науки”, като тежестта им при балообразуването се определя от конкретното училище.

Целта на националните външни оценявания е да измерят индивидуалните постижения на учениците по различните предмети, да се определи необходимостта от подкрепа, където е нужна, както и да се осъществи

мониторинг на

образователния

процес

на различни нива - на училищно, на регионално и на национално, обясниха от министерството на образованието.

Тази година четвъртокласниците са 63 883.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Евгения Джаферович постъпи в болница. Бившата плувкиня бе приета преди няколко дни. Риалити звездата, която в момента е успешен гримьор, влезе в Александровска болница. Причината е корекции на направена преди време пластична операция на корема. Сексапилното миньонче качило доста килограми по време на бременността си с второто дете - сина й Бо.

Подведена от двама прокурори да признае убийството на мъжа си Николай Димов. Така Анита Мейзер обясни различните версии, с които излизаше в съдебна зала в продължение на двегодишната сага с Темида.В петък в 9 сутринта силиконовата миска пристигна в Съдебната палата в София, за да застане пред Върховния касационен съд.

Една позабравена класика в спортните двойки "футболист-гимнастичка" се завръща. Юноша на "Левски" се оказа мъжът до капитанката на "златните момичета" от ансамбъла Симона Дянкова, научи "България Днес". Чаровната варненка е с халфа Никола Яначков. Двамата са заедно от няколко години. Запознали са се във Варна,