16+3 задачи за 40 минути на матурата по математика след 4-и клас (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6862663 www.24chasa.bg

Държаха я 59 314

четвъртокласници

“Задачите са достъпни. Покриват голяма част от учебния материал. Изпълняват основното си предназначение - външното оценяване на знанията и уменията на ученици, придобити в началния етап на образованието. Темата е направена добре, харесва ми.”

Така коментира задачите на миниматурата по математика, която 59 314 ученици държаха в понеделник, Снежинка Матакиева, бивш експерт по математика в министерството на образованието, автор на учебници от 5-и до 7-и клас и на сборници.

“Има задачи за основните аритметични действия, за реда на действие, за геометричните фигури, за видовете ъгли. Има

задачи, които

изискват

съобразителност - като броя на правоъгълниците, броя на тъпите ъгли. Има и задачи за разсъждения като последната текстова задача”, каза още тя.

Учениците трябваше да решат 16 задачи от затворен тип с три възможни отговора, от които само един е верен, и още 3 задачи от отворен тип, на които учениците трябва да отговорят сами (виж целия тест).

Четвъртокласниците имаха на разположение един учебен час, а съучениците им със специални образователни потребности - два учебни часа.

Този формат на теста ще се запази и за националните външни оценявания по “Човекът и обществото” и “Човекът и природата”, които ще се проведат в сряда и четвъртък.

С резултатите от националното външно оценяване по математика може да се кандидатства за обучение в прогимназиален етап в профилираните гимназии с профил “Математически” и “Природни науки”, като тежестта им при балообразуването се определя от конкретното училище.

Целта на националните външни оценявания е да измерят индивидуалните постижения на учениците по различните предмети, да се определи необходимостта от подкрепа, където е нужна, както и да се осъществи

мониторинг на

образователния

процес

на различни нива - на училищно, на регионално и на национално, обясниха от министерството на образованието.

Тази година четвъртокласниците са 63 883.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Актьорите от сериала "София ден и нощ" Митко и Коки страдат за изминалите звездни актьорски мигове, разбра "България Днес". Двамата мъжаги бяха засечени в столично заведение, където разговаряха и си припомняха за добрите стари времена, когато славата ги връхлетя покрай играта им в хитовия сериал и не можеха да се отърват от луди фенки.

Ръководството на "Левски" има намерение да глоби нападателя Жерсон Кабрал. Прчината е глупавият червен картон, който футболистът си изкара при загубата с 0:1 от "Черно море". След нея "сините" се смъкнаха на трето място в класирането на Първа лига. Той остави отбора си с 10 човека в 68-ата минута. Това стана,

Жители на столичният квартал Св. Троица запретнаха ръкави и използваха едни от последните слънчеви дни за да облагородят градинката пред кооперацията си. За да я запазят от евентуални посегателства съкооператорите са сложили и кашпи пред новата декоративна