Иран, САЩ, Израел и цифровизацията - темите на утрешната вечеря на лидерите от ЕС в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6864101 www.24chasa.bg
Туск изпрати писмо до държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС в навечерието на среща. Снимка: Ройтерс

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск изпрати писмо до държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС в навечерието на утрешната им среща в София, съобщи БТА.

Туск отбелязва, че на вечерята ще бъдат обсъдени въпросите за цифровизацията, за последните решения на президента на САЩ Доналд Тръмп, както и вчерашните "драматични събития" в Газа. Той уточнява, че по въпроса с цифровизацията решения няма да бъдат приемани, но предлага разговор около възможностите ЕС да заеме водещо място в развитието на технологиите и инвестициите в изследователска дейност.

Председателят на Европейския съвет предлага на своите колеги да обсъдят решенията на Тръмп за оттегляне от споразумението за ядрената програма на Иран, за преместване на посолството на САЩ в Израел от Тел Авив в Ерусалим, както и за налагането на вносни мита върху алуминия и стоманата. Туск допълва, че утре вечер в София ще бъдат изслушани доклади за Иран от канцлера на Германия Ангела Меркел и от президента на Франция Еманюел Макрон. Бих искал дебатът ни да потвърди по безспорен начин, че докато Иран изпълнява споразумението, ЕС ще продължи също да го спазва, пише Туск.

Той допълва, че председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще представи данни за възможното отражение върху дружествата в ЕС от решението на САЩ, свързано с Иран. Юнкер ще съобщи и докъде са достигнали преговорите с Вашингтон по въпроса за митата. Туск отбелязва готовността на ЕС да отговори по съразмерен начин, ако временните митнически отстъпки на САЩ отпаднат.

Въпреки че отношенията ЕС-САЩ са в основата на евро-атлантическата сигурност, предлагам да запазим решимост, пише председателят на Европейския съвет. По неговите думи само това е начинът европейските интереси да бъдат защитени. Ясно е, че не Европа излага трансатлантическите търговски отношения на опасност, добавя той.

По повод насрочената среща ЕС-Западни Балкани в четвъртък Туск отбелязва, че подобно събитие се предвижда за пръв път в последните 15 години. След последното ми пътуване в региона съм убеден, че ЕС е единственият партньор, истински загрижен за стабилността и доброто бъдеще на хората там, за разлика от заплахите и разиграването им на геополитическата шахматна дъска, където те са само пионки. Европейската перспектива на Западните Балкани трябва да остане ясно обещание и за двете страни. Освен политическите изявления за бъдещето, трябва да покажем грижа за икономическото развитие на Западните Балкани сега. Вложенията в инфраструктурни и човешки връзки към и в региона са в най-голям интерес за ЕС. Целта на срещата ни е да докажем това, завършва писмото си Туск.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гъбите в Родопите изчезнаха! Дългото засушаване постави под въпрос началото на сезона на беритба на диворастящи гъби, алармираха пред "България Днес" берачи с дългогодишен опит. "В горите могат да се срещнат почти всички видове, но количествата им са много малки. Валежите тази година бяха прекалено скромни и това веднага се отразява на

Хранят се със сурово месо Крокодили си отглеждат баща и син в София. Светослав и Тони Георгиеви се грижат от сутрин до вечер за три каймана и още над 200 вида екзотични животни. Крокодилите са при тях отскоро, но бързо се превръщат в техни любимци. Семейството е единственото у нас, което се осмелява да приюти и развъжда хищници.

ДесиСлава за пореден път остави бебето си в рамките на месец. Изпълнителката повери грижите за новороденото на майка си и отпраши в чужбина. Чалга изпълнителката пристигна в Рим, където е на шопинг с половинката си Благой Найденов. Докато разглеждат красотите на Вечния град, майката на певицата не се отделя от наследника на ДесиСлава - Борис.