Jamba.bg на 27-годишната Ива свързва бизнеса и хората с увреждания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6864403 www.24chasa.bg
Ива Цолова СНИМКА: Личен архив

l Младата жена е в списъка на списание “Форбс” 30 под 30

l Огранизацията е първата от България, поканена от Глобалната инициатива на  Клинтън

Онлайн платформата Jamba.bg за обучение и намиране на работа на хора с различни възможности, както Ива и Йоана ги наричат, започва да работи през май 2017 г. Преди старта ѝ съобнователката Ива Цолова е доброволец над 10 г. в различни инициативи. “Важното е преди всичко да си добър човек”, убедена е 27-годишната жена. В неправителствения сектор Ива се запознава с Йоана Колева. Осъзнават, че най-големите предизвикателства за хората с увреждания са намирането на работа и качественото образование. По официални данни има над 680 000 българи с увреждания, но според Jamba реално са над 800 000.

Често те срещат трудности да натрупат умения, компетенции и различни квалификации, за да са конкурентоспособни на пазара на труда. “И затова с Йоана искахме да създадем платформа, която да подкрепя хората да развиват своя потенциал, своя капацитет.” От само себе си се ражда и идеята за името Jamba - от старолатински то означава опора. Те не помагат, а предлагат подкрепа.

Защо е важно да следим нейното развитие?

1. Само за година все още

незавършената платформа

намери работа на 58 души

Ива се надява скоро Jamba.bg да работи и в по-големи мащаби. Трудности срещат с хора от провинцията, които търсят подкрепа, но екипът е базиран в София. Въпреки това до момента са намерили работа на 8 души извън столицата. Екипът на Jamba.bg е от едва 4-ма души. Помагат 25 доброволци, но невинаги са на разположение.

Методът, по който работи платформата, е следният. Човек с различни възможности се регистрира в платформата. Много често се свързват и директно с Jamba чрез имейли или социални мрежи. Следва регистрация. Изисквания към кандидатите няма. Jamba предлага безплатно обучение. Досега Jamba герои са намерили работа в сферата на графичния дизайн, IT, барманство, готварство, маркетинг, реклама.

Jamba подготвя хората и за самото интервю, защото много от тях за първи път се срещат с работодател. След започване на работа екипът на платформата продължава да го подкрепя, като е на разположение и за компанията, тъй като често работодателите се притесняват да комуникират с хора с увреждания. Те от своя страна имат огромно желание да се реализират, но не са свикнали с работната динамика и процесите, казва Ива. Стъпките пред работодателя са аналогични - регистрация в платформата, качване на обява или свързване директно с Jamba.

2. Жъне успехи въпреки

слабата подкрепа

Ива обикаля фирми, институции и евентуални партньори, но често е посрещната с думите “това няма как да стане”. След като обаче резултатите вече са налице, нещата се раздвижват. Самите компании започват да се срещат с Jamba, да качват обяви и търсят начини да наемат хора с различни възможности.

Jamba не получава финансова подкрепа през проекти или държавни програми. “Идеята е да функционираме като стандартна ейч ар компания - фирмите да плащат комисиони, когато наемат човек. Това обаче се случи едва десетина пъти.” Ива и Йоана инвестират лични средства, за да работи платформата. Получават про боно подкрепа от компании и организации, които им осигуряват зали, печатат материали, озвучават събития или предоставят оборудване.

3. Работи заради

радостта в очите

Хората с различни възможности започват работа, комуникират с нови хора, бягат в парка през уикенда и живеят живот, различен от този да прекараш целия си ден вкъщи, затворен между 4 стени.

Ива вярва, че тези хора го заслужават и е време нагласите в обществото да се променят, да започнем да ги приемаме като равни. “Много хора мислят, че в България те не съществуват, защото не ги виждат в центъра. Но те просто си стоят вкъщи. Не трябва да извръщаме поглед встрани.”

4. Кариерен форум с над

200 посетители и 22 компании

Преди 2 седмици в София Jamba направи кариерен форум, посетен от над 200 души от 18 до над 60 години. Форумът е под патронажа на президента Румен Радев и Столична община. 22 компании обявиха конкретни позиции. Първата фирма, повярвала в идеята, е одиторът “Ърнст и Янг България". Останалите компании са от банковия сектор, телекомуникации, производство на храни и напитки, IT сфера.

“Нашата визия е, че не трябва човек да бъде нает по милост. Намирането на работа трябва да се случва заради мотивацията и уменията на даден човек, наравно с всички останали".

5. Ива е в списъка

“30 под 30” на сп. “Форбс”

“Целият екип има заслуга за признанието на сп. “Форбс”. В него влезе Jamba, а не Ива. Изключително благодарни сме за признанията и подкрепата от световни организации”, казва тя.

Миналата година Jamba бе първата българска компания, поканена да присъства на Глобалната инициатива на фондацияКлинтън. Преди седмица разбират, че отново са одобрени за събитието.

Ива вярва, че парите не са всичко, а предметите са преходни. “С колкото по-малко неща живее човек, толкова по-лесен ще бъде животът му. Докато си млад, имаш визията и смелостта, защото да правиш нещо твое, се изисква много кураж”. През 2016 г. тя е един от двамата български младежки делегати в ООН, а през 2017 г. - и младежки делегат на България към Съвета на Европа.

6. Jamba има и други проекти, за

да се чувстват хората пълноценни

На 19 май в София ще премине един от най-успешните минимаратони с кауза в света - Run2Gether. Така столицата ни става част от международната инициатива в подкрепа на хората с увреждания, провеждаща се и в Ню Йорк, Амстердам и Банкок. В него освен хората с различни възможности ще бягат и спортисти, музиканти и актьори, компании и граждани с големи сърца.

Незрящ човек ще бяга с човек без зрителни увреждания. Официалното откриване е от 9,30 до 10 ч в Sofia Ring Mall. Самият маратон стартира в 10 и ще продължи до 11,30 ч по маршрут от локалното на търговския център до Симеоновския лифт и обратно. До края на деня са предвидени награждаване, достъпен голф, зумба, състезание със смесени отбори по баскетбол и концерт. Вече 4 години това е най-голямото социално събитие в Банкок, Тайланд, което събира 4000 участници.

Jamba си партнира с подобни организации в Африка, Канада и Тайланд. По света има платформи, които се занимават или с образование и обучение, или с намиране на работа. Jamba обаче е първата организация, която предлага и двете едновременно.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Известният кримигерой Атанас Мечев, по-популярен като Наско Гаргата, избира с тайфата професионални фотоапарати, видя "България Днес". В компанията на респектиращите си авери разследваният от прокуратурата като тартор на наркобанда Наско доста компетентно боравеше с езика на фотографа при покупката на апарат.

Лошото момче на италианския футбол Марио Балотели има ново гадже. Това е певицата Елоди. Двамата се запознали в Милано, откъдето е изпълнителката. Според близки на нападателя на "Олимпик" (Марсилия) той е лудо влюбен в нея. Тя му отговаряла със същото. Новата любима на Супер Марио подобно на куп негови бивши гаджета има минало на модел.

Единственият, който може да спре Георги Аспарухов да вкарва голове е... съотборникът му Сашо Костов! Забавната история се разиграва по време на мач в Израел, в който "Левски" съсипва от бой домакините от "Апоел". "Сините" водят с 5:0, когато Сашо решава да се избудалка със своя съотборник. Приближава се до Гунди и му казва: "Хайде излизай.