В Шанхай се проведе семинар за финансово сътрудничество между Китай и ЦИЕ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6865386 www.24chasa.bg
Шанхай Снимки Станимир Въгленов

Вчера в Шанхай се проведе международен семинар за финансов обмен и сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа в рамките на инициативата „Един пояс, един път". Той се организира от „Банк ъф Чайна".

Главният икономист на Българската банка на развитието Илия Лингорски заяви по време на презентацията си, че инициативата е изключително мащабна, но прагматична и страните в обхвата ѝ могат да получат сериозни ползи. В Китай има много добре подготвени за бъдещето млади хора и специалисти. България ще подкрепя засилване на контактите между българските и китайските младежи и ще насърчава цялостното сътрудничество и обмен, добави той.

Държавният секретар в сръбското Министерство на държавното управление и местно самоуправление Иван Бошнияк каза, че страната му има големите програми за сътрудничество с Китай, например изграждането на магистрала близо до Белград. „Надяваме се да засилим сътрудничество във високоскоростния железопътен транспорт", посочи той.

Съветникът на румънския премием Костин Михалаке заяви, че „Един пояс, един път" е проект за инфраструктурна свързаност между Европа и Азия, нов същото време има отношение с бизнеса и културата. Страните в обхвата ѝ се надяват да участва в нея, за да проучат възможностите за сътрудничество с Китай. Михалаке изрази надежда инициативата да се развива балансирано.

Семинарът е организиран от Китайската банка, и се проведе в Пекин и Шанхай. Върховните лица и учени на финансите от Китай, България, Сърбия, Румъния и Черна гора участваха в семинара.

Виж по темата: 10 дни в Китай - най-дългият мост в света, най-големият телескоп и още 100 чудеса

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Рекламен бос се оказа част от бандата на Евлоги Станоев - Голямата Бирма, показа проверка на "България Днес". За момента името на Любомир Иванов не е обявявано официално от разследващите като част от мащабната схема на Станоев за производство и търговия с нелегални цигари. Информация за дейността му има еднствено в сайта на Интерпол,

                                                                                                                                                                                                                                                                                                          

Благодарна съм, че си партнирам с него в "Откраднат живот" КОЯ Е ТЯ Неда Спасова е родена на 19 февруари 1992 г. във Враца. През 2014 г. завършва НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", специалност "Актьорство за драматичен театър" в класа на проф. Маргарита Младенова. От началото на 2018 г. е част от трупата на Театър "София".