В Шанхай се проведе семинар за финансово сътрудничество между Китай и ЦИЕ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6865386 www.24chasa.bg
Шанхай Снимки Станимир Въгленов

Вчера в Шанхай се проведе международен семинар за финансов обмен и сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа в рамките на инициативата „Един пояс, един път". Той се организира от „Банк ъф Чайна".

Главният икономист на Българската банка на развитието Илия Лингорски заяви по време на презентацията си, че инициативата е изключително мащабна, но прагматична и страните в обхвата ѝ могат да получат сериозни ползи. В Китай има много добре подготвени за бъдещето млади хора и специалисти. България ще подкрепя засилване на контактите между българските и китайските младежи и ще насърчава цялостното сътрудничество и обмен, добави той.

Държавният секретар в сръбското Министерство на държавното управление и местно самоуправление Иван Бошнияк каза, че страната му има големите програми за сътрудничество с Китай, например изграждането на магистрала близо до Белград. „Надяваме се да засилим сътрудничество във високоскоростния железопътен транспорт", посочи той.

Съветникът на румънския премием Костин Михалаке заяви, че „Един пояс, един път" е проект за инфраструктурна свързаност между Европа и Азия, нов същото време има отношение с бизнеса и културата. Страните в обхвата ѝ се надяват да участва в нея, за да проучат възможностите за сътрудничество с Китай. Михалаке изрази надежда инициативата да се развива балансирано.

Семинарът е организиран от Китайската банка, и се проведе в Пекин и Шанхай. Върховните лица и учени на финансите от Китай, България, Сърбия, Румъния и Черна гора участваха в семинара.

Виж по темата: 10 дни в Китай - най-дългият мост в света, най-големият телескоп и още 100 чудеса

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Живея с 400 лева, нямам пожизнена пенсия, но не се оплаквам "Видях "другия" свят, но още искам в този! Имам много какво да направя с живота си, а и внучката ми дава крила". Това сподели пред вестника ни голямата ни оперна прима Христина Ангелакова месеци преди да си отиде от този свят на 20 май. Певицата почина на 73 г.

Война за контрол на наркоканали към Блзкия изток и разчистване на сметки заради предателство около разбитата фабрика за амфетамини в софийското село Опицвет са причина за екзекуцията на арабите Фейсал Закка и Матар aл Рулех. В това са убедени криминалисти, разследващи зловещото покушение от края на 2002 г.

Д-р Петър Берон се мотае по столичните пазари, видяха топпапараците на "България Днес". В малко разпасан вид зоологът разгледа внимателно какво предлагат търговците и избра най-доброто за своята