Захариева участва в конференция за гражданското общество в Западните Балкани

https://www.24chasa.bg/novini/article/6865550 www.24chasa.bg
СНИМКА: МвНР

Мисля, че едно от най-хубавите неща на Срещата на върха Европейски съюз - Западни Балкани в София е, че с толкова много съпътстващи събития дава възможност да се чуе гласът на бизнеса, социалните партньори, хората и гражданското общество. С тези думи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се обърна към участниците в международната конференция "Демокрация, която дава резултати: Десет години по-късно. Реализиране на пълния потенциал на Западните Балкани", провела се в София. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Министър Захариева е посочила, че за България е напълно естествено да избере европейската перспектива на Западните Балкани като приоритет на само на Председателството на Съвета на ЕС, но и като дългосрочен ангажимент на външната ни политика. "Не беше лесно да убедим партньорите си в ЕС, че това е печеливш приоритет и за двете страни. От една страна Западните Балкани са 20-милионен пазар с младо население. От друга - страните в региона още не са устойчиви към влияния на трети страни", е казала министърът. Тази устойчивост се крепи на три стълба: работеща пазарна икономика, върховенството на закона и независима съдебна система, е посочила още Захариева. Министърът допълни, че ЕС не може да направи необходимите реформи вместо правителствата на шестте страни от региона, но може да подкрепи политическите им лидери. Онова, което ЕС може да направи обаче е да даде осезаеми резултати за гражданите, е казала тя.

Акцент в усилията на ЕС е работата с младите, за да имат те възможност за добро образование и работа в страните си. Освен това, "трябва да покажем на младите в тези страни, че национализмът и изолацията не водят до нищо добро за страните им", е изтъкнала Захариева и е допълнила, че изграждането на добросъседски отношения не е клише, а доказателство, че две страни могат да работят заедно.

Според Захариева България намира за особено важно по време на Срещата на върха на НАТО през юли лидерите да сложат начало на процеса по приобщаване в Алианса на Босна и Херцеговина и Република Македония.

Министър Захариева си е пожелала следващата Среща на върха между ЕС и Западните Балкани да се осъществи възможно най-скоро. "Радвам се, че Хърватското председателство на Съвета на ЕС вече обяви намеренията си за такава среща", е казала тя.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гъбите в Родопите изчезнаха! Дългото засушаване постави под въпрос началото на сезона на беритба на диворастящи гъби, алармираха пред "България Днес" берачи с дългогодишен опит. "В горите могат да се срещнат почти всички видове, но количествата им са много малки. Валежите тази година бяха прекалено скромни и това веднага се отразява на

Хранят се със сурово месо Крокодили си отглеждат баща и син в София. Светослав и Тони Георгиеви се грижат от сутрин до вечер за три каймана и още над 200 вида екзотични животни. Крокодилите са при тях отскоро, но бързо се превръщат в техни любимци. Семейството е единственото у нас, което се осмелява да приюти и развъжда хищници.

ДесиСлава за пореден път остави бебето си в рамките на месец. Изпълнителката повери грижите за новороденото на майка си и отпраши в чужбина. Чалга изпълнителката пристигна в Рим, където е на шопинг с половинката си Благой Найденов. Докато разглеждат красотите на Вечния град, майката на певицата не се отделя от наследника на ДесиСлава - Борис.