Захариева участва в конференция за гражданското общество в Западните Балкани

https://www.24chasa.bg/novini/article/6865550 www.24chasa.bg
СНИМКА: МвНР

Мисля, че едно от най-хубавите неща на Срещата на върха Европейски съюз - Западни Балкани в София е, че с толкова много съпътстващи събития дава възможност да се чуе гласът на бизнеса, социалните партньори, хората и гражданското общество. С тези думи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се обърна към участниците в международната конференция "Демокрация, която дава резултати: Десет години по-късно. Реализиране на пълния потенциал на Западните Балкани", провела се в София. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Министър Захариева е посочила, че за България е напълно естествено да избере европейската перспектива на Западните Балкани като приоритет на само на Председателството на Съвета на ЕС, но и като дългосрочен ангажимент на външната ни политика. "Не беше лесно да убедим партньорите си в ЕС, че това е печеливш приоритет и за двете страни. От една страна Западните Балкани са 20-милионен пазар с младо население. От друга - страните в региона още не са устойчиви към влияния на трети страни", е казала министърът. Тази устойчивост се крепи на три стълба: работеща пазарна икономика, върховенството на закона и независима съдебна система, е посочила още Захариева. Министърът допълни, че ЕС не може да направи необходимите реформи вместо правителствата на шестте страни от региона, но може да подкрепи политическите им лидери. Онова, което ЕС може да направи обаче е да даде осезаеми резултати за гражданите, е казала тя.

Акцент в усилията на ЕС е работата с младите, за да имат те възможност за добро образование и работа в страните си. Освен това, "трябва да покажем на младите в тези страни, че национализмът и изолацията не водят до нищо добро за страните им", е изтъкнала Захариева и е допълнила, че изграждането на добросъседски отношения не е клише, а доказателство, че две страни могат да работят заедно.

Според Захариева България намира за особено важно по време на Срещата на върха на НАТО през юли лидерите да сложат начало на процеса по приобщаване в Алианса на Босна и Херцеговина и Република Македония.

Министър Захариева си е пожелала следващата Среща на върха между ЕС и Западните Балкани да се осъществи възможно най-скоро. "Радвам се, че Хърватското председателство на Съвета на ЕС вече обяви намеренията си за такава среща", е казала тя.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Група "Акага" може да е неразделна в музиката, но ремонта всеки си го прави сам. Топпапараците на "България Днес" изловиха тромпетиста на бандата Иво Казасов да обикаля из магазините за домашни потреби и ремонтни дейности заедно с половинката си. Въпреки че бе на пазар за освежаване на дома си, тромпетистът се бе барнал в типичния си рокерски стил

Д-р Петър Берон крачи умислен, а вятърът развява мъдрата му брада, видя "България Днес". Изтъкнатият учен се бе отправил към Природонаучния музей, чийто директор дълги години бе, стиснал здраво неизменната си чанта, пълна с трудове. Берон толкова много се бе вглъбил, най-вероятно в живота на буболечките, които са обект на изследванията му,

С веро и мастика са заличавали следите си обирджиите, ошушкали около половин милион от варненски офиси! За ударите са изправени пред Темида сочените за изпечени люлински касоразбивачи Петър Стоянов-Президента, Бисер Иванов, Бранимир Стоянов-Брано и Александър Василев - Саше Кюстендилеца и ортакът им от морската столица Боян Тодоров-Буйката,