Захариева участва в конференция за гражданското общество в Западните Балкани

https://www.24chasa.bg/novini/article/6865550 www.24chasa.bg
СНИМКА: МвНР

Мисля, че едно от най-хубавите неща на Срещата на върха Европейски съюз - Западни Балкани в София е, че с толкова много съпътстващи събития дава възможност да се чуе гласът на бизнеса, социалните партньори, хората и гражданското общество. С тези думи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се обърна към участниците в международната конференция "Демокрация, която дава резултати: Десет години по-късно. Реализиране на пълния потенциал на Западните Балкани", провела се в София. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Министър Захариева е посочила, че за България е напълно естествено да избере европейската перспектива на Западните Балкани като приоритет на само на Председателството на Съвета на ЕС, но и като дългосрочен ангажимент на външната ни политика. "Не беше лесно да убедим партньорите си в ЕС, че това е печеливш приоритет и за двете страни. От една страна Западните Балкани са 20-милионен пазар с младо население. От друга - страните в региона още не са устойчиви към влияния на трети страни", е казала министърът. Тази устойчивост се крепи на три стълба: работеща пазарна икономика, върховенството на закона и независима съдебна система, е посочила още Захариева. Министърът допълни, че ЕС не може да направи необходимите реформи вместо правителствата на шестте страни от региона, но може да подкрепи политическите им лидери. Онова, което ЕС може да направи обаче е да даде осезаеми резултати за гражданите, е казала тя.

Акцент в усилията на ЕС е работата с младите, за да имат те възможност за добро образование и работа в страните си. Освен това, "трябва да покажем на младите в тези страни, че национализмът и изолацията не водят до нищо добро за страните им", е изтъкнала Захариева и е допълнила, че изграждането на добросъседски отношения не е клише, а доказателство, че две страни могат да работят заедно.

Според Захариева България намира за особено важно по време на Срещата на върха на НАТО през юли лидерите да сложат начало на процеса по приобщаване в Алианса на Босна и Херцеговина и Република Македония.

Министър Захариева си е пожелала следващата Среща на върха между ЕС и Западните Балкани да се осъществи възможно най-скоро. "Радвам се, че Хърватското председателство на Съвета на ЕС вече обяви намеренията си за такава среща", е казала тя.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Няколкостотин овцевъди и козевъди подкрепени от много граждани днес се събраха на протест пред МС с искания за по-високи държавни компенсации заради загубите които търпят стопаните в страната след умъртвяването на животни в Странджанско и ограниченията в продажбата на мляко. В знак на протест протестиращите запалиха вълна и изляха част от

Тихомълком у нас е върнат Матей Боев, дясна ръка на Евелин Банев-Брендо в наркобандата, прочула се с прозвището "Кокаинови крале". Боев е докаран в България от италиански затвор, където излежава присъда за дрога. Повод за трансфера му е молба да доизлежи наказанието си в български затвор. Вчера тя бе разгледана от Апелативния съд в София.

Кой е той? Стефан Димитров е дългогодишен ловец и председател на старозагорското Сдружение на ловците и риболовците. Той е награждаван много пъти за дейността си от Националния съюз. - Г-н Димитров, близо 120 000 ловци в страната скочиха срещу промените в Закона за лова, целящи предотвратяване разпространението на болестта африканска чума по