Кметът на Плевен: Борисов ми предложи помощ, но я отказах. Ще се справим сами

https://www.24chasa.bg/novini/article/6865638 www.24chasa.bg
Георг Спартански Снимка: Община Плевен

Девет екипа на "Гражданска защита" и два на общинската фирма "Паркстрой" са мобилизирани, за да отстраняват щетите от бурята в Плевен и Гривица, съобщи кметът Георг Спартански, предаде БТА.

Има данни за пострадал мъж с нараняване на ръката и нанесени по-големи щети на 7-8 автомобила. Тази сутрин четирима са пострадали в автомобил, който се е ударил във водоноска, ангажирана за отстраняване на щети. Те са с фрактури в болница. Спартански поясни, че според експерти ураганът е щял да вземе жертви, ако общината не е организирала санитарна сеч от 2016 година насам.

Повалени са 4 стълба на тролейбусната мрежа. Прекъсване на ток и вода в някои селища и квартали на Плевен е имало - почти всички повреди са отстранени. Наводнени селища и промишлени зони няма. Язовирите имат готовност за поемане на висока вълна.

Досега са приети над 200 сигнала за паднали дървета и засегнати покриви. Премахнати са всички дървета върху уличната инфраструктура и тя е напълно проходима. В село Гривица около 50 къщи са без покриви.

По думите на кмета много граждани веднага след бедствието са се обадили в общината и са поискали да бъдат доброволци при отстраняване на щетите, други са се самоорганизирали.

Министър-председателят Бойко Борисов се интересува за ситуацията тази сутрин и предложи помощ с техника, но аз отказах, защото смятам, че ще се справим сами, каза Спартански. Той уточни, че е имал обаждане и от президентството.

Според плевенския кмет градът лека-полека възстановява нормалния си ритъм на живот. Предстои комисии да опишат щетите и тогава да се решава как да се оказва помощ. Ще се търси съдействие и от Комисията да бедствия и аварии.

Кметът обобщи, че основната сила на урагана е била в централната градска част, щетите в големите квартали "Сторгозия" и "Дружба", и в парк "Кайлъка", са по-малки. Според него до 1-2 дни ситуацията може да се овладее напълно.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

От концерта в зала О2 в Лондон Подкрепям тези жени в борбата за децата им, обяви Дългия , снимки: Юлиан САВЧЕВ Милион лева ще дадат Слави Трифонов и "Ку-ку бенд" на децата с увреждания след концерта си в музикалния гигант - зала „О2 арена“, в Лондон на 9 юни. Концертът ще се казва "Системата ги убива", а шоуменът ще излезе със същата тениска,

Продуцентът Андрей Арнаудов стана горд татко на момче. Неговата съпруга Емануела го дари със син, който се е родил с перфектни мерки - 3,450 кг и е висок 51 см. Андрей все още не знае кога ще ги изписват. "Кръстих го на баща ми Васил, той много щеше да се радва", сподели Андрей, чийто татко бе видният български хоров диригент Васил Арнаудов.

Уникален дует заформиха фолклегендата Софи Маринова и бившият български национал по футбол Благой Георгиев. Джизъса и ромската кралица се засякоха по време на абитуриентски купон в столичен хотел. Естествено, Благо веднага стана център на внимание и бе поканен от Софи да пеят заедно на микрофона. "За нашата икона Благо Георгиев", афишира Софи.