Иран: Новите американски санкции са опит за подкопаване на усилията за спасяване на ядреното споразумение

https://www.24chasa.bg/novini/article/6865826 www.24chasa.bg
Хасан Рохани СНИМКА: РОЙТЕРС

Иран заяви, че новите американски санкции са опит за подкопаване на усилията за спасяване на ядреното споразумение, предаде Ройтерс.

"С подобни разрушителни мерки американското правителство се опитва да окаже влияние върху волята и решението на останалите страни по ядреното споразумение", каза говорителят на иранското външно министерство Бахрам Касеми.

Иран определя санкциите като незаконни и предупреждава, че ако преговорите за спасяване на сделката се провалят, ще развие ядрената си програма до равнище, надминаващо нивото й преди това, предава БТА.

Иранският президент Хасан Рохани каза, че американският президент Доналд Тръмп очаква Иран да напусне споразумението след изтеглянето на САЩ, но Техеран е отказал да следва този план, опитвайки се да спаси сделката с останалите страни, участващи в нея.

"Тръмп изигра първата си карта, но не си направи добре сметката за втория ход", заяви Рохани.

По думите му Иран няма да се поддаде на натиска на САЩ.

"Те мислят, че могат да накарат иранската нация да се предаде, като оказват натиск върху Иран, чрез санкции и дори заплахи за война . . . Иранската нация ще устои на заговорите на САЩ", заяви той.

Главният съветник на иранския върховен водач аятолах Али Ханемей обаче изрази съмнение, че преговорите между Иран и европейските държави за спасяване на сделката ще доведат до успех.

"Съмнявам се, че преговорите с европейците ще бъдат плодотворни. Надявам се да видим добри резултати, но . . . би трябвало да станем самостоятелни", заяви Али Акбар Велаяти.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Хранят се със сурово месо Крокодили си отглеждат баща и син в София. Светослав и Тони Георгиеви се грижат от сутрин до вечер за три каймана и още над 200 вида екзотични животни. Крокодилите са при тях отскоро, но бързо се превръщат в техни любимци. Семейството е единственото у нас, което се осмелява да приюти и развъжда хищници.

ДесиСлава за пореден път остави бебето си в рамките на месец. Изпълнителката повери грижите за новороденото на майка си и отпраши в чужбина. Чалга изпълнителката пристигна в Рим, където е на шопинг с половинката си Благой Найденов. Докато разглеждат красотите на Вечния град, майката на певицата не се отделя от наследника на ДесиСлава - Борис.

Изпълнителят Крум стана хаджия. Певецът наскоро посети Божи гроб в Йерусалим. Крум изкара няколкодневна почивка в Израел и не пропусна възможността да посети свещеното за християните място. Певецът разкри, че се е помолил на Божи гроб за здраве, както и за успешна кариера. Той също така е благодарил за живота и възможностите, които получава.