Заловихме осъден македонец с отнето българско гражданство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6866116 www.24chasa.bg
СНИМКА: Архив

Граничните ни власти са заловили издирван македонец, осъден в родината си за незаконно притежаване на боеприпаси.

На 9 май З. Р. влязъл у нас от Гърция през ГКПП Илинден-Ексохи. Проверка в системата показала, че за македонеца има издадена заповед за арест и той се издирва. Направена е идентификация по снимка и на пръстовите му отпечатъци и е задържан. Оказало се, че той има присъда от 3 г. затвор за незаконно държане на боеприпаси, издадена през 2013 г. от основния съд в Тетово. З. Р. знаел за наказанието, защото бил в съдебната зала при обявяване на наказанието, но избягал от родината си. През 2015 г. е получил българско гражданство. То обаче му било отнето през юни 2017 г. Пред съда З. Р. обяснил, че не е знаел, че вече е лишен от българско гражданство и личната му карта била още у него. Обяснил още, че му е известна присъдата на съда в Тетово, но тя била несправедлива. Страхувал се, че ако бъде предаден в Македония "има опасност от разправа от управляващите албанци". От 1 г. З. Р. живеел в дома на свой приятел в България и работел като шофьор на автобус.

Пред съда в Благоевград македнецът поиска да излезе на свобода, докато пристигнат документите от родината му с искане за екстрадиране. Съдът обаче прие, че престъплението, за което е осъден е умишлено, не е политическо, не е военно и се преследва като криминално и по българския НК. Няма данни да е адресно регистриран в страната ни, нямало и безспорни данни за негова трудова ангажираност, т. е. съществува реална опасност той да се укрие, категорични са съдиите и го оставиха в ареста до 40 дни, като се очаква в този срок да пристигнат документите за екстрадирането.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

От концерта в зала О2 в Лондон Подкрепям тези жени в борбата за децата им, обяви Дългия , снимки: Юлиан САВЧЕВ Милион лева ще дадат Слави Трифонов и "Ку-ку бенд" на децата с увреждания след концерта си в музикалния гигант - зала „О2 арена“, в Лондон на 9 юни. Концертът ще се казва "Системата ги убива", а шоуменът ще излезе със същата тениска,

Продуцентът Андрей Арнаудов стана горд татко на момче. Неговата съпруга Емануела го дари със син, който се е родил с перфектни мерки - 3,450 кг и е висок 51 см. Андрей все още не знае кога ще ги изписват. "Кръстих го на баща ми Васил, той много щеше да се радва", сподели Андрей, чийто татко бе видният български хоров диригент Васил Арнаудов.

Уникален дует заформиха фолклегендата Софи Маринова и бившият български национал по футбол Благой Георгиев. Джизъса и ромската кралица се засякоха по време на абитуриентски купон в столичен хотел. Естествено, Благо веднага стана център на внимание и бе поканен от Софи да пеят заедно на микрофона. "За нашата икона Благо Георгиев", афишира Софи.