Ирански генерал води преговори в Багдад за ново иракско правителство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6866220 www.24chasa.bg
Иранският генерал Касем Солеймани СНИМКА: Уикипедия/sayyed shahab-o- din vajedi

Иранският генерал Касем Солеймани води преговори с политици в Багдад за насърчаване на съставянето на ново иракско правителство, което да има одобрението на Техеран, казаха днес запознати източници, цитирани от Ройтерс.

Солеймани, който ръководи чуждестранните операции на иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция, е пристигнал в Ирак в събота - деня на парламентарните избори.

Първоначалните резултати показаха изненадваща победа на блока, подкрепящ популисткия шиитски духовник Муктада Садр, който не е съюзник на Иран, а следва националистическа програма, припомня БТА.

Солеймани преговаря със съперничещи си иракски политици, за да подготви почвата за споразумение за съставяне на шиитска управляваща коалиция, каза човек, действащ като посредник между Садр, други водещи политици и шиитски кандидат.

Официалните преговори за съставяне на управляваща коалиция ще започнат след обявяването на окончателните изборни резултати, което се очаква по-късно тази седмица.

Преди изборите Иран открито заяви, че няма да позволи блокът на Садр да управлява.

От своя страна, Садр дава да се разбере, че не е готов на компромис с Иран, съставяйки коалиция с главните ирански съюзници - лидера на паравоенната организация "Бадр" Хади ал Амири и бившия министър-председател Нури ал Малики.

Според иракския телевизионен канал "Ал Хура" Солеймани е разговарял в Багдад с лидери на предани към Иран иракски шиитски коалиции, посочва ТАСС.

Той се е срещнал с Малики и Амири в строго охраняваната правителствена зона на иракската столица, за да съдейства за съставяне на проиранска управляваща коалиция.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Живея с 400 лева, нямам пожизнена пенсия, но не се оплаквам "Видях "другия" свят, но още искам в този! Имам много какво да направя с живота си, а и внучката ми дава крила". Това сподели пред вестника ни голямата ни оперна прима Христина Ангелакова месеци преди да си отиде от този свят на 20 май. Певицата почина на 73 г.

Война за контрол на наркоканали към Блзкия изток и разчистване на сметки заради предателство около разбитата фабрика за амфетамини в софийското село Опицвет са причина за екзекуцията на арабите Фейсал Закка и Матар aл Рулех. В това са убедени криминалисти, разследващи зловещото покушение от края на 2002 г.

Д-р Петър Берон се мотае по столичните пазари, видяха топпапараците на "България Днес". В малко разпасан вид зоологът разгледа внимателно какво предлагат търговците и избра най-доброто за своята