Вълчев: През юни ще обсъдим проектите на новите учебни програми по български език и литература

https://www.24chasa.bg/novini/article/6866341 www.24chasa.bg
Красимир Вълчев Снимка: Архив

През юни ще организираме обсъждания на проектите на новите учебни програми по български език и литература за 11-и и 12-и клас, като те ще бъдат не само в София, но и по региони в страната. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в парламентарната образователна комисия, попитан от "БСП за България" какъв ще е подходът на изучаването на произведенията в новите учебни програми по български език и литература за 11-и и 12-и клас - хронологичен или тематичен, и дали "има ли вероятност да се отнеме от учебния материал изучаването на произведения от Алеко Константинов и от Емилиян Станев", предаде БТА.

Всяка учебна програма предизвиква дискусии и това е нормално, защото има много автори, които бихме искали да изучават учениците и има редица въпроси, които са дискусионни. Основният въпрос е как да се изучават творбите - хронологично или тематично, като има аргументи и за двата подхода, с основания към тях, обясни министър Вълчев.

Той каза, че в образованието ни има общо 90 000 учители, като учителите по български език и литература в страната са най-много от тях и затова е трудно обсъждането на програмите с всички тях в кратък период.

По отношение на това кои автори да бъдат включени в новите учебни програми, "аз също мисля, че някои други автори трябва да бъдат включени допълнително от тези, които можем да видим в програмата, но е факт, че тези програми дават много по-голяма възможност за включването на допълнителни автори от тези, които сме имали преди", заяви министър Вълчев. Той обясни, че това може да стане с решение на учителите, според принципа за известна самостоятелност при определянето на темите.

Май месец не е подходящ за обсъжданията на програмите и затова те ще бъдат организирани през юни, каза министър Вълчев. През май по традиция се организират националните външни оценявания в четвърти и в седми клас, както и държавните зрелостни изпити в 12-и клас. Заради тези изпити учителите в цялата страна са много ангажирани с участието си в тях.

"Нищо не е предрешено за новите учебни програми, необходими са допълнителни обсъждания, но е ясно, че винаги ще има въпроси, които ни разделят. Но не можем да включим всички автори в учебните програми, защото винаги ще има различни мнения", коментира министър Вълчев. Той отбеляза, че "ако се включи всичко в учебните програми, ще се навреди на учениците".

На заседанието на парламентарната образователна комисия министър Красимир Вълчев отговори и на актуални въпроси на депутатите за дигитализацията в образованието, за обхвата на децата в предучилищната подготовка и за приоритетите на МОН по време на Българското председателство на Съвета на ЕС.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

След мозъчния тумор осъзнах, че свиренето е моя кауза Кой е той? През 2016 година американският журналист Дейвид Муър от ABC World News Tonight го нарича "музикално чудо". Свет Радославов е цигулар в ранните си 30 г., но вече пише история. Той е първият българин, поканен да участва в шоуто "Америка търси таланти".

Сладко и мълчаливо похапват Ваня Щерева и дъщеря й, певицата Мила Роберт, в столичен ресторант, видя "България Днес". Актрисата и писателка видимо бе прегладняла. Докато дъщеря й вяло боцкаше в чинията, Ваня обираше всичко от нейната и апетитно се облизваше. До талантливата Мила стоеше неотлъчно китарата й,

Жорди Гомес вече официално не е футболист на "Левски". Халфът и "сините" се разделиха по взаимно съгласие и той ще продължи кариерата си в "Омония" (Никозия). Испанецът се появи на "Герена" вчера преди тренировката на тима, видя "България Днес". Той влезе в съблекалнята и си взе довиждане със съотборниците си.