Вълчев: През юни ще обсъдим проектите на новите учебни програми по български език и литература

https://www.24chasa.bg/novini/article/6866341 www.24chasa.bg
Красимир Вълчев Снимка: Архив

През юни ще организираме обсъждания на проектите на новите учебни програми по български език и литература за 11-и и 12-и клас, като те ще бъдат не само в София, но и по региони в страната. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в парламентарната образователна комисия, попитан от "БСП за България" какъв ще е подходът на изучаването на произведенията в новите учебни програми по български език и литература за 11-и и 12-и клас - хронологичен или тематичен, и дали "има ли вероятност да се отнеме от учебния материал изучаването на произведения от Алеко Константинов и от Емилиян Станев", предаде БТА.

Всяка учебна програма предизвиква дискусии и това е нормално, защото има много автори, които бихме искали да изучават учениците и има редица въпроси, които са дискусионни. Основният въпрос е как да се изучават творбите - хронологично или тематично, като има аргументи и за двата подхода, с основания към тях, обясни министър Вълчев.

Той каза, че в образованието ни има общо 90 000 учители, като учителите по български език и литература в страната са най-много от тях и затова е трудно обсъждането на програмите с всички тях в кратък период.

По отношение на това кои автори да бъдат включени в новите учебни програми, "аз също мисля, че някои други автори трябва да бъдат включени допълнително от тези, които можем да видим в програмата, но е факт, че тези програми дават много по-голяма възможност за включването на допълнителни автори от тези, които сме имали преди", заяви министър Вълчев. Той обясни, че това може да стане с решение на учителите, според принципа за известна самостоятелност при определянето на темите.

Май месец не е подходящ за обсъжданията на програмите и затова те ще бъдат организирани през юни, каза министър Вълчев. През май по традиция се организират националните външни оценявания в четвърти и в седми клас, както и държавните зрелостни изпити в 12-и клас. Заради тези изпити учителите в цялата страна са много ангажирани с участието си в тях.

"Нищо не е предрешено за новите учебни програми, необходими са допълнителни обсъждания, но е ясно, че винаги ще има въпроси, които ни разделят. Но не можем да включим всички автори в учебните програми, защото винаги ще има различни мнения", коментира министър Вълчев. Той отбеляза, че "ако се включи всичко в учебните програми, ще се навреди на учениците".

На заседанието на парламентарната образователна комисия министър Красимир Вълчев отговори и на актуални въпроси на депутатите за дигитализацията в образованието, за обхвата на децата в предучилищната подготовка и за приоритетите на МОН по време на Българското председателство на Съвета на ЕС.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Живея с 400 лева, нямам пожизнена пенсия, но не се оплаквам "Видях "другия" свят, но още искам в този! Имам много какво да направя с живота си, а и внучката ми дава крила". Това сподели пред вестника ни голямата ни оперна прима Христина Ангелакова месеци преди да си отиде от този свят на 20 май. Певицата почина на 73 г.

Война за контрол на наркоканали към Блзкия изток и разчистване на сметки заради предателство около разбитата фабрика за амфетамини в софийското село Опицвет са причина за екзекуцията на арабите Фейсал Закка и Матар aл Рулех. В това са убедени криминалисти, разследващи зловещото покушение от края на 2002 г.

Д-р Петър Берон се мотае по столичните пазари, видяха топпапараците на "България Днес". В малко разпасан вид зоологът разгледа внимателно какво предлагат търговците и избра най-доброто за своята