До 1 минимална заплата за инвалиди с 90%

https://www.24chasa.bg/novini/article/6866678 www.24chasa.bg
Майките на деца с увреждания излязоха на протест през април с искания за индивидуални оценки и нов Закон за личната помощ. СНИМКА: Десислава Кулелиева

Правят нов Закон за хората с увреждания

Записват личната помощ в закон, първо ще се прави оценка на нуждите на всеки

Ще избират - пари на ръка или осигуряване на личен асистент

Хората с увреждания с и над 90% да получават до една минимална заплата като помощ от държавата. Според индивидуалните им нужди сумата ще варира, но една заплата е таванът.

Те ще имат право

да избират

между пари

на ръка или

личен асистент,

научи “24 часа”. Това е една от идеите за новия закон за хора с увреждания. Амбицията е новите промени да са готови наесен и да се прилагат от началото на 2019 г.

Преди да получат помощта, хората с увреждания ще минават индивидуална социлна оценка. Тя ще отчита достъпа на всеки човек до образование, обучение, заетост, социални услуги, дали има нужда от предоставяне на парични средства и медицински изделия.

Сега държавата отпуска 930 лв. на децата с 90 и над 90% увреждания. Помощта за тези между 70 и 90 процента е 450 лв., а тези с между 50 и 70% получават 350. Когато навършат 18 г. обаче, държавата спира помощта и родителите автоматично остават на около 200 лв.

От години майките на деца с увреждания настояват за адекватна помощ. Те искат всеки родител да може да избере дали да се грижи за детето си и да получава пари за това, или да ходи на работа, като наеме личен медицински асистент за детето. Така майките ще могат да ходят на работа, а не да се превръщат в заложници и да чакат помощи от държавата. Те искат и включване в общността – като се започне от детската градина, премине се през училището, университета и се стигне до пазара на труда.

“Трябва незабавна промяна за хората с увреждания в най-тежко състояние. Но

промяна трябва

да има и за

хората с над 50%

увреждания”,

обясни председателят на Асоциацията на родители на деца с епилепсия Веска Събева. Според нея индивидуалната оценка е добра идея, защото състоянието на 96% инвалидност с епилепсия при един човек не е същото при 96% при човек с друго заболяване.

Предстои да бъде обсъдено каква да бъде помощта и как точно да се разпише, каза пък социалният министър Бисер Петков. Сега тя се разписва в часове за месец, които зависят от степента на увреждане и индивидуалната необходимост от помощ.

Над 80 хил.

пенсионери

получават

добавка

(социални) заедно с пенсиите си от Държавното обществено осигуряване. “Размерът ѝ не е достатъчен, но е със същото предназначение”, каза социалният министър. Той припомни, че от доста години се осъществява проектно финансиране за услугите личен и социален асистент, които тази година се финансират от бюджета. Той е категоричен, че те трябва да се регламентират в закона, за да има сигурност и спокойствие у хората с увреждания. “Сега има недоволство, че всяка година се кандидатства по различни програми и проекти”, допълни министърът.

На среща в социалното министерство във вторник с неправителствените организации се е обсъдило и Агенцията за хора с увреждания да има повече права.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Зрелищен масов бой си спретнаха ултраси на "Левски" и ЦСКА. Футболните хулигани уговарят мелето в двора на гимназията "Вела Пеева" във Велико Търново и се маризят до кръв, като крайни победители излизат "сините" привърженици. Информацията "България Днес" научи от запалянковци и е потвърдена и от директора на школото Ангел Янчев.

Актрисата Деси Бакърджиева се зарадва изключително много при срещата си със свой стар познайник, видя "България Днес". Екранната доктор Хинова от сериала "Откраднат живот" случайно се видя с приятел, с когото не е общувала от дълго време. Деси едва разпозна старата си дружка, но след това двамата си побъбриха надълго и нашироко пред Народния

Венцислав Мартинов е хуморист имитатор, режисьор, продуцент и автор на текстове за поп песни и телевизионни сценарии. Роден е на 9 януари 1959 г. в София. Завършил е ВИИ "Карл Маркс" (дн. УНСС) със специалност "Счетоводна отчетност" и Института за театър, музика и кинематография "Николай Черкасов" (Санкт Петербург, Русия),