До 1 минимална заплата за инвалиди с 90%

https://www.24chasa.bg/novini/article/6866678 www.24chasa.bg
Майките на деца с увреждания излязоха на протест през април с искания за индивидуални оценки и нов Закон за личната помощ. СНИМКА: Десислава Кулелиева

Правят нов Закон за хората с увреждания

Записват личната помощ в закон, първо ще се прави оценка на нуждите на всеки

Ще избират - пари на ръка или осигуряване на личен асистент

Хората с увреждания с и над 90% да получават до една минимална заплата като помощ от държавата. Според индивидуалните им нужди сумата ще варира, но една заплата е таванът.

Те ще имат право

да избират

между пари

на ръка или

личен асистент,

научи “24 часа”. Това е една от идеите за новия закон за хора с увреждания. Амбицията е новите промени да са готови наесен и да се прилагат от началото на 2019 г.

Преди да получат помощта, хората с увреждания ще минават индивидуална социлна оценка. Тя ще отчита достъпа на всеки човек до образование, обучение, заетост, социални услуги, дали има нужда от предоставяне на парични средства и медицински изделия.

Сега държавата отпуска 930 лв. на децата с 90 и над 90% увреждания. Помощта за тези между 70 и 90 процента е 450 лв., а тези с между 50 и 70% получават 350. Когато навършат 18 г. обаче, държавата спира помощта и родителите автоматично остават на около 200 лв.

От години майките на деца с увреждания настояват за адекватна помощ. Те искат всеки родител да може да избере дали да се грижи за детето си и да получава пари за това, или да ходи на работа, като наеме личен медицински асистент за детето. Така майките ще могат да ходят на работа, а не да се превръщат в заложници и да чакат помощи от държавата. Те искат и включване в общността – като се започне от детската градина, премине се през училището, университета и се стигне до пазара на труда.

“Трябва незабавна промяна за хората с увреждания в най-тежко състояние. Но

промяна трябва

да има и за

хората с над 50%

увреждания”,

обясни председателят на Асоциацията на родители на деца с епилепсия Веска Събева. Според нея индивидуалната оценка е добра идея, защото състоянието на 96% инвалидност с епилепсия при един човек не е същото при 96% при човек с друго заболяване.

Предстои да бъде обсъдено каква да бъде помощта и как точно да се разпише, каза пък социалният министър Бисер Петков. Сега тя се разписва в часове за месец, които зависят от степента на увреждане и индивидуалната необходимост от помощ.

Над 80 хил.

пенсионери

получават

добавка

(социални) заедно с пенсиите си от Държавното обществено осигуряване. “Размерът ѝ не е достатъчен, но е със същото предназначение”, каза социалният министър. Той припомни, че от доста години се осъществява проектно финансиране за услугите личен и социален асистент, които тази година се финансират от бюджета. Той е категоричен, че те трябва да се регламентират в закона, за да има сигурност и спокойствие у хората с увреждания. “Сега има недоволство, че всяка година се кандидатства по различни програми и проекти”, допълни министърът.

На среща в социалното министерство във вторник с неправителствените организации се е обсъдило и Агенцията за хора с увреждания да има повече права.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На съд в Испания заради трафик на дрога е изправен БГ националист, воювал по негови признания срещу албанците в Косово и украинската армия в Крим, показа проверка на "България Днес". За шокиращата развръзка в живота на рейнджъра и шеф на паравоенната организация "Православна зора" Живко Иванов се разбра по случайност след дело в Пазарджик.

Коне се разхождаха необезпокоявано пред ВИП терминала на Летище София тази сутрин. Животните посрещаха и изпращаха пътниците докато спокойно пасяха трева на островчето пред входа за

Луксозна килия чака убиеца на журналистката Виктория Маринова - Северин Красимиров! Следственият арест в Русе е ремонтиран преди 1-2 години, има нужната жилищна площ и самостоятелен санитарен възел, увериха от пресцентъра на правосъдното министерство. В сравнение с обикновените килии из страната това звучи направо като ВИП стая в петзвезден хотел,