До 1 минимална заплата за инвалиди с 90%

https://www.24chasa.bg/novini/article/6866678 www.24chasa.bg
Майките на деца с увреждания излязоха на протест през април с искания за индивидуални оценки и нов Закон за личната помощ. СНИМКА: Десислава Кулелиева

Правят нов Закон за хората с увреждания

Записват личната помощ в закон, първо ще се прави оценка на нуждите на всеки

Ще избират - пари на ръка или осигуряване на личен асистент

Хората с увреждания с и над 90% да получават до една минимална заплата като помощ от държавата. Според индивидуалните им нужди сумата ще варира, но една заплата е таванът.

Те ще имат право

да избират

между пари

на ръка или

личен асистент,

научи “24 часа”. Това е една от идеите за новия закон за хора с увреждания. Амбицията е новите промени да са готови наесен и да се прилагат от началото на 2019 г.

Преди да получат помощта, хората с увреждания ще минават индивидуална социлна оценка. Тя ще отчита достъпа на всеки човек до образование, обучение, заетост, социални услуги, дали има нужда от предоставяне на парични средства и медицински изделия.

Сега държавата отпуска 930 лв. на децата с 90 и над 90% увреждания. Помощта за тези между 70 и 90 процента е 450 лв., а тези с между 50 и 70% получават 350. Когато навършат 18 г. обаче, държавата спира помощта и родителите автоматично остават на около 200 лв.

От години майките на деца с увреждания настояват за адекватна помощ. Те искат всеки родител да може да избере дали да се грижи за детето си и да получава пари за това, или да ходи на работа, като наеме личен медицински асистент за детето. Така майките ще могат да ходят на работа, а не да се превръщат в заложници и да чакат помощи от държавата. Те искат и включване в общността – като се започне от детската градина, премине се през училището, университета и се стигне до пазара на труда.

“Трябва незабавна промяна за хората с увреждания в най-тежко състояние. Но

промяна трябва

да има и за

хората с над 50%

увреждания”,

обясни председателят на Асоциацията на родители на деца с епилепсия Веска Събева. Според нея индивидуалната оценка е добра идея, защото състоянието на 96% инвалидност с епилепсия при един човек не е същото при 96% при човек с друго заболяване.

Предстои да бъде обсъдено каква да бъде помощта и как точно да се разпише, каза пък социалният министър Бисер Петков. Сега тя се разписва в часове за месец, които зависят от степента на увреждане и индивидуалната необходимост от помощ.

Над 80 хил.

пенсионери

получават

добавка

(социални) заедно с пенсиите си от Държавното обществено осигуряване. “Размерът ѝ не е достатъчен, но е със същото предназначение”, каза социалният министър. Той припомни, че от доста години се осъществява проектно финансиране за услугите личен и социален асистент, които тази година се финансират от бюджета. Той е категоричен, че те трябва да се регламентират в закона, за да има сигурност и спокойствие у хората с увреждания. “Сега има недоволство, че всяка година се кандидатства по различни програми и проекти”, допълни министърът.

На среща в социалното министерство във вторник с неправителствените организации се е обсъдило и Агенцията за хора с увреждания да има повече права.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Антон Станоев - Средната Бирма, обвинен за аферата "Бирмите" за производство и разпространение на цигари менте, вече е на свобода срещу 10 бона гаранция, научи "България Днес". Преди броени дни 2-ри въззивен състав на апелативния спецсъд реши да пусне от ареста Средната Бирма, съобщиха от съда. След акцията срещу нелегалните цигарени фабрики в

Грип тръшна естрадния певец Васко Кеца. Това е най-логичната причина импресариото му Ивайло Манолов да обикаля като луд аптеките в София, видяха топпапараците на "България Днес". Ивайло използва почивните дни, не за да отмаря, а за да отметне някои неотложни домакински задачи. След като обиколи всички магазини и напазарува,

Актьорът от трупата на Народния театър Дарин Ангелов се разхожда сънен, разгърден, брадясал и със рошава коса из центъра на София, видя "България Днес". Артистът, който пред време скочи от сцената, за да спаси зрител от първия ред, който си бе глътнал езика, явно не се притеснява за прическата си, която гримьорите от театъра така или иначе ще